Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ЧЕМПІОНСТВО — ДЛЯ СВОЇХ
Чемпіонську гонку в футбольній першості України завершено. Київським динамівцям після матчу в Донецьку залишилося дотриматися формальностей — у двох домашніх матчах набрати одне очко. Головний тренер «Шахтаря» Мірча Луческу говорить тепер про те, що матч чемпіонату був лише першим таймом протистояння, натякаючи, що важливіші події відбуватимуться в другому таймі на столичному «Олімпійському» у фіналі Кубка України.

У «першому таймі» (скористаємося з термінології румунського наставника гірників) команди не стали заощаджувати сили своїх провідних виконавців з огляду, навіть незважаючи на те, що кілька гравців перебували під загрозою отримання дискваліфікації на кубковий поєдинок. У складі «Шахтаря» на поле регіонального спорткомплексу «Олімпійський» вийшли Шуст, Срна, Чигринський, Кучер, Рац (замість нього на 62-й хвилині вийшов Гай), Левандовські, Матузалем, Фернандіньйо, Жадсон (Елано, 46), Марика (Воробей, 49), Брандао. Анатолій Дем’яненко довірив місце в основі таким футболістам: Шовковський, Корреа (Белькевич, 65), Клебер (Шацьких, 83), Ринкон, Михалик, Гусєв, Несмачний, Ващук, Нінкович, Юссуф (Гіоане, 80), Родриго.
Матч суперники почали обережно. Ні господарі, ні гості не поспішали позначити свою перевагу, чекаючи слушної нагоди. Перша з’явилася у «Шахтаря», який грав трохи організованіше. Після першого небезпечного моменту — прострілу з флангу — від двох ударів по воротах «Динамо» ледь врятували захисники. До п’ятнадцятої хвилини домінування господарів стало очевидним, «Шахтар» дедалі більше нагнітав тиск. Спочатку небезпечно пробив Жадсон — м’яч пролетів приблизно в метрі від стійки, а згодом після гострого прострілу захисник виніс кулю на кутовий. Його подача призвела до першого голу. Високий Левандовськи в штрафному майданчику опинився саме там, де було потрібно, і безперешкодно забив головою.
Гра трохи заспокоїлася, а перший небезпечний момент поблизу воріт господарів перетворився на гол. Після пасу на хід і класного прийому м’яча Клебер скористався з недбалості центральних захисників «Шахтаря», вийшов віч-на-віч із голкіпером й пробив у лівий від Шуста кут.
Господарі знову додали. Створили кілька моментів, але «Динамо» могло забити знову. Шовковський майстерно ввів м’яч до гри. Цього разу Ринкон отримав право на побачення з Шустом, переграв воротаря, та Рац змінив траєкторію польоту м’яча, а замість голу вийшов кутовий.
Гра на зустрічних курсах тривала, небезпечні моменти стали виникати досить часто, але до перерви рахунок не змінився.
Другий тайм мав бути не гіршим. Після поновлення гри події розгорталися блискавично. Після першого кутового поблизу динамівських воріт Михалик із якогось доброго дива підняв над головою руку на повну довжину й торкнувся нею м’яча. З 11-метрової позначки Брандао красиво і спокійно забив.
Та гості знову швидко відігралися. На 55-й хвилині «Динамо» отримало право на кутовий, після майстерного навісу Корреа захисники господарів залишили на дальній стійці самотнього Ринкона, який забив безперешкодно, адже голкіпер залишився в центрі воротарського майданчика. «Поцілувавши» обидві стійки, м’яч опустився за лінією воріт.
Моменти продовжували виникати. Забити третій гол могли і господарі, а гості. Особливо небезпечними були удари з далекої й середньої відстані, після чого у всій красі виявляли себе воротарі — справив враження сейв Шовковського після потужного удару Гая з меж штрафного майданчика. У цьому атакувальному стилі матч потроху наближався до логічного завершення. «Шахтареві» неодмінно треба було забивати, але як? Пішов компенсований час, небезпеки знову були і знову відмінно грав Шовковський. Рахунок 2:2 став закономірним підсумком протистояння, в якому напад суттєво переважав захист.
У двох інших поєдинках 28-го туру чемпіонату України серед команд вищої ліги теж сталися важливі події. По-перше, вигравши боротьбу за бронзові нагороди, пригальмував харківський «Металіст». У виїзному поєдинку з полтавською «Ворсклою» підопічні Мирона Маркевича двічі відігрувалися (на восьмій хвилині відзначився Главіна, на 52-й з пенальті Рикун зрівняв рахунок, на 69-й Кравченко знову вивів полтавців уперед, та за три хвилини Папа Гуйє встановив остаточний рахунок — 2:2), але так і не змогли переграти аутсайдера. Для «Ворскли», яка відчайдушно бореться за збереження місця в еліті українського футболу, зараз кожне очко — на вагу золота. За два тури до завершення змагань відрив полтавської команди від маріупольського «Іллічівця» становить п’ять очок, та невідомо, чи вистачить цього для вирішення завдання,— маріупольці мають ще гру в запасі.
Натомість луганська «Зоря» вирішила свої проблеми. У Сімферополі команда Олександра Косевича переграла «Таврію» з рахунком 2:1 (у луганчан забивали Воробей на 10-й і Попович на 44-й хвилинах, у кримчан — Ідахор на 32-й), набрала 31 очко і навіть увійшла до чільної десятки клубів вищої ліги. Для сімферопольців ця поразка означає припинення боротьби за путівку до Кубка УЄФА — «Дніпро», який іде четвертим, випереджає «Таврію» на чотири очки і в разі перемоги в матчі з «Кривбасом» у суботу гарантує собі єврокубкову осінь.
28-й тур триватиме сьогодні (у Маріуполі зіграють «Іллічівець» і донецький «Металург»), а завершиться завтра. Крім поєдинку в Дніпропетровську, відбудуться зустрічі «Сталь» — «Металург» (Запоріжжя), «Арсенал» — «Карпати» і ФК «Харків» — «Чорноморець».

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • КАЗКА НЕ ПОВТОРЮЄТЬСЯ, або ВЕНДЕТА «МІЛАНА»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».