Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ПРОБЛЕМА
ПРИМАРА БЕЗЛЮДНИХ ТЕРИТОРІЙ
За статистикою, в Україні скорочується чисельність населення, знижується тривалість життя. Яким здається на загальному тлі Запоріжжя? Про демографічні процеси та їхні наслідки ведемо розмову з Іриною Разуваєвою, заступником начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

Чисельність населення області за минулий рік зменшилася на 14,1 тисячі (на 0,8%) і станом на перше січня поточного року становила 1,8 мільйона осіб (у тому числі міського — 1,4 млн, сільського — 435 тис.). Чисельність сільського населення зменшилась на півтора відсотка, міського — на 0,5%. Це пояснюється високим показником смертності серед жителів на сільських територіях (майже 21 людина на 1000 жителів проти 15 — у містах) та міграційним відпливом із сільської місцевості. Народилося 17,2 тис. малюків, померло 30,5 тис. осіб, тобто смертність перевищила народжуваність у 1,8 рази. Природне скорочення населення спостерігалось на всіх територіях області (крім Енергодара).
— Чи зростає в області народжуваність?
— Торік народилося на 1379 немовлят більше, аніж у 2005 році, отже коефіцієнт народжуваності зріс з 8,5 до 9,3 особи на 1000 жителів. Проте це, на жаль, не допомогло зупинити старіння населення.
— Який середній вік населення?
— Тепер — 40,4 року (міського — 39,9, сільського — на рік менше), у 2000-му, до речі, цей вік дорівнював 38 рокам. Середній вік жінок в області становить 42,7 року, а чоловіків — на п’ять років менший. (Для порівняння: середньостатистичний вік українця — 35,3 року). Підрахунки дозволяють прогнозувати, що в деяких районах через чверть століття не залишиться жодного жителя.
— Непокоїть, що в області на працездатну особу припадає дедалі більше непрацездатних.
— Так, у нашій області відчувається чимале демографічне навантаження. На початок року на 1000 осіб працездатного віку припадала 641 людина непрацездатного, з яких 240 дітей, 401 пенсіонер. Нижчим за середньообласний цей показник зафіксовано в Енергодарі — 415 осіб, у Запоріжжі, Мелітополі та Мелітопольському районі (581–608 осіб).
— Іншими словами, через певний час у деяких районах нікому буде жити, та й не відомо, хто забезпечуватиме пенсійні виплати. Який вихід?
— Фахівці, навіть зважаючи на економічну підтримку сімей з дітьми, передбачають зростання народжуваності з розрахунку 1,5 дитини на одну жінку, в той час як лише для простого відтворення потрібно 2,2. Напевно, Україні доведеться активно залучати в економіку іммігрантів, подібно до інших країн, що мають демографічні проблеми.
— Але ж чимало працездатних українців виїздить на заробітки за кордон, причому їдуть молоді, ті, хто мав би працювати та народжувати дітей у своїй країні...
— Значна частина трудових мігрантів залишають країну, декларуючи туристичні та інші цілі. Тому існують значні розбіжності в оцінках обсягу української еміграції — від трьох до семи з половиною мільйонів осіб.
— Напевно, слід покращувати ситуацію у своїй країні, щоб ці люди повернулися додому. Інакше в нас працюватимуть іноземці, а українці будуть гастрабайтерами в розвинених країнах.
— Покращення демографічних тенденцій можливе за умови підвищення рівня життя населення. Побутує таке поняття — індекс розвитку людського потенціалу, що охоплює очікувану тривалість життя, рівень освіти, валовий внутрішній продукт на душу населення. За цим показником Україна у 2005 році посідала 78 місце (Росія — 62-ге, Білорусь — 67-ме). Країна, яка претендує на асоційоване членство в ЄС, мусить мати ВВП на душу населення не менш як 10 тисяч доларів. В Україні ця сума 5491. Для збільшення цього показника в два рази Бразилії знадобилось 18 років, Китаю — десять. Тому головним чинником поліпшення якості життя нашого населення є реформування системи оплати праці. Незважаючи на четверте місце Запорізької області за рівнем оплати праці, майже сім відсотків працівників мають заробітну плату, нижчу за мінімальну, а 16 відсотків — нижчу за мінімальний прожитковий мінімум. Крім того, досі не вдалось викорінити таке зло, як заборгованість з виплати зарплати. За таких умов міграція населення, насамперед молоді, найближчим часом, на жаль, не зменшиться.

Ніна ЛОМОНОС
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ ВІДКЛАДЕШ «НА ПОТІМ»
  • ПРАВО НА ПРАВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».