Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ВІРМЕНИ ОБРАЛИ НОВИЙ ПАРЛАМЕНТ
У Вірменії, згідно з офіційними даними, переконливу перемогу отримала Республіканська партія прем’єр-міністра країни Сержа Саркісяна. Вона здобула майже 33 відсотки голосів. Друге та третє місце зайняли партнери республіканців у правлячій коаліції «Процвітаюча Вірменія» та «Дашнакцутюн». Їх підтримали відповідно понад 14,5 та майже 13 відсотків виборців. Найбільша опозиційна партія Вірменії «Країна закону», згідно з даними Центрвиборчкому, отримала близько семи відсотків голосів. У центрі Єревана в неділю відбувся мітинг протесту, в якому взяли участь кілька тисяч осіб: опозиція звинуватила правлячу партію у фальшуванні. Тим часом, за висновком ОБСЄ, вибори у Вірменії в цілому були вільними та справедливими.

У неділю у Вірменії відбулися чергові парламентські вибори. Ця подія є знаковою, якщо взяти до уваги те, що вже двадцять років минуло відтоді, як загострилася карабахська проблема. Цей вузол досі не розв’язано. Відтоді Вірменія перебуває в економічній блокаді з боку Азербайджану та Туреччини. Вірменська діаспора, яка чисельно переважає громадян власне Вірменії, своєю фінансовою допомогою забезпечує майже половину державного бюджету країни. На нинішніх парламентських виборах «іноземні» вірмени були позбавлені права голосу. Могла скластися парадоксальна ситуація — вищий законодавчий орган країни оберуть громадяни, які постійно живуть за кордоном, але становлять математичну більшість виборців.
Слід зазначити, що вибори не принесли несподіванок. Урядовий табір склали Республіканська партія яку вважають політичною силою нинішнього президента Роберта Кочаряна, партія «Квітуча Вірменія» (яка представляє інтереси місцевого великого капіталу), а також Вірменська революційна федерація «Дашнакцутюн». Опозицію в парламенті представлено «Спадком» колишнього міністра закордонних справ Рафі Ованесяна, який критикує проросійський курс Республіканської партії, а також партією «Країна законності» колишнього спікера Артура Багдасаряна та Народною партією Карена Демірчяна, сина колишнього комуністичного лідера Вірменії. Спостерігачі від Організації з безпеки та співпраці в Європі зафіксували порушення із списками виборців та процедурою голосування. Посилаючись на це, вірменська опозиція збирається опротестувати результати виборів, а Сполучені Штати Америки вже заявили, що заморозять 200 мільйонів фінансової допомоги Вірменії. Попри це, зовнішньополітичний курс країни після парламентських виборів, певніше за все, залишатиметься багатовекторним. З одного боку, стратегічним союзником Єревана є Москва, яка має у Вірменії військові бази. Крім того, Вірменія відбудувала газопровід із сусіднього Ірану, що стало відповіддю на будівництво за американські кошти автобана з турецького Карса до грузинського Ахалкалакі в обхід території Вірменії. Водночас Єреван офіційно поставив за мету підготовку до впровадження військових стандартів НАТО. Досить впливова вірменська діаспора в Америці не змогла переконати уряд США не віддавати перевагу багатому на нафту сусідньому Азербайджану. До речі, військовий бюджет Баку є більшим за весь державний бюджет Вірменії. Попри це жодна вірменська політична партія не погоджується на те, аби передати Нагірний Карабах під контроль Азербайджану. Тому реальної перспективи компромісного врегулювання нагірнокарабаської проблеми найближчим часом поки що немає.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ВІКІНГІВ НЕ ЗАЛЯКАТИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».