Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
СПОДІВАЮТЬСЯ ЗНАЙТИ ПРАДАВНЮ ЛЮДИНУ

Ця історія розпочалася ще 1907 року, коли в одній з численних шахт гірського воску, розташованих на околиці Старуні (Богородчанський район Івано-Франківської області), робітники натрапили на рештки мамонта і волохатого носорога. Тоді на глибині 12,5 метра дослідники виявили самицю носорога із шкурою й м'язами, що чудово збереглися.
Повоєнні дослідження українських археологів підтвердили, що 20–30 тисяч років тому на цих землях були поселення людей, котрі займалися мисливством. Вони полювали на мамонтів, волохатих носорогів, печерних ведмедів. Якщо сто років тому там пощастило знайти носорога, що так добре зберігся, то чому б не пошукати і «законсервованого» мисливця?!
«Незвичайна консервація тканини відбулася природним шляхом завдяки насиченості ґрунту нафтою, гірським воском і солями», — пояснив обставини давнього відкриття професор Мачей Котарба, що очолює експедицію до Старуні.
У свою чергу, заступник генерального секретаря Польської академії знань, геолог, автор праць про відкриття в Старуні, професор Стефан Олександрович зауважив, що імовірність виявлення людського тіла в подібному стані залишається незначною. «Але нею варто скористатися», — наголосив він.
Мета нинішньої експедиції до Старуні — знайти зразки флори й фауни епохи плейстоцен.


ІНСУЛІНОВЕ МОЛОКО
В Аргентині вперше у світі вивели породу корів, молоко яких містить інсулін — препарат, життєво необхідний хворим на цукровий діабет, повідомляє Укрінформ із посиланням на MIGnews.
Йдеться про генетично модифікованих телят, котрі мають ДНК, здатну виробляти людський інсулін. Четверо телят з'явилися на світ у лютому й березні цього року. Їх усіх назвали ім'ям Патагонія і дали порядкові номери від 1 до 4. Тварини даватимуть інсулінове молоко, як тільки підростуть.
Представник науково-дослідного центру «Biosidus» Марсело Аргуєльєс сказав, що «отримання інсуліну на основі коров'ячого молока є подію світового значення». За його словами, достатньо лише 25 таких корів, аби цілковито задовольнити потреби інсуліну в Аргентині: у цій південноамериканській країні налічується 1,5 млн хворих на цукровий діабет, а всього у світі їх понад 200 млн.
Учені обіцяють, що інсулін, отриманий на основі коров'ячого молока, буде на тридцять відсотків дешевшим за існуючі препарати. Робота з виведення «інсулінової» породи корів тривала кілька років, на дослідження витрачено більш як 4 млн доларів.
Нині в світі працюють дві лабораторії, які отримують інсулін також із молока, але козячого.

також у паперовій версії читайте:
  • СВІТСЬКА ХРОНІКА
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • КІНОСВІТ
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ
  • ДИВА
  • НОУ-ХАУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».