Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ОСВІТА
УЗАГАЛІ-ТО СТУДЕНТИ НЕ ХВОРІЮТЬ...
У Херсонському національному технічному університеті працює єдина в Україні амбулаторія сімейного лікаря.

— Як запевнив міністр освіти і науки Станіслав Ніколаєнко, котрий побував у нас у гостях, подібних у державі немає,— розповідає завідувачка амбулаторією Людмила Соломах, лікар загальної практики — сімейний лікар.— Обслуговуємо студентів стаціонару. Це — п’ять тисяч юнаків і дівчат. Усі студенти ХНТУ, незалежно від того, в якому районі міста живуть, приходять до нас лікуватися. Якщо їм це зручно, звичайно. На базі інших ВНЗ працюють медпункти, де приймають лікар і фельдшер, але вони не в змозі надати стільки лікувально-оздоровчих і профілактичних послуг.
У студентській амбулаторії працюють стоматологічний, маніпуляційний кабінети, ЛФК, денний стаціонар. Тут роблять масаж і фізіопроцедури. Раз на тиждень із лікарні приїжджає лабораторія. Для студентів це зручно. Щоб здати аналізи, не треба пропускати заняття, вистоювати в чергах.
— Ведемо профілактичну роботу, робимо щеплення,— продовжує Людмила Олексіївна.— Флюорографія — в обов’язковому порядку — раз на рік, за домовленістю з лікарнею приїжджає флюорограф. Університет купує плівку, проводить масовий огляд. Мабуть, інакше й не можна в регіоні, який лідирує в Україні з туберкульозу.
Появою та існуванням амбулаторія великою мірою завдячує керівництву університету. Гарна матеріальна база створена винятково за рахунок ВНЗ: він надав приміщення, відремонтував, оснастив. Його допомога відчувається постійно і в усьому: для амбулаторії він закуповує і аптечки невідкладної допомоги, і канцтовари, і медичне обладнання, і комп’ютери... «Вважаю нашу спільну роботу прикладом плідної співпраці освітянського і лікарняного закладів»,— зазначає Людмила Соломаха, яка в медицині 27 років, так що її думці можна довіряти.
Співробітники амбулаторії говорять, що їхні пацієнти відрізняються від відвідувачів звичайних поліклінік, адже ставлення до свого здоров’я у молодих і зрілих людей різне. Скажіть, чи вийде на вулицю у 15-градусний мороз жінка, якій за сорок, без шапки і з голим животом? То-то ж і воно! А студентка вийде! Бо у її віці між здоров’ям і модою вибирають останнє.
— Але якщо молодь занедужала, то прислухається до наших порад, виконує все, що призначаємо,— ділиться спостереженнями Людмила Соломаха.— Припустимо, у когось пневмонія. Її можна вилікувати в денному стаціонарі. Курс лікування тут проходять і ті, у кого «стрибає» тиск, хто лікує посттравми, гінекологічні хвороби. Працюючим студентам-старшокурсникам видаємо лікувальні листки. В середньому протягом дня на прийом до кожного лікаря навідується до 25 пацієнтів. Коли ж проходить масове щеплення чи в місті лютує грип, то число відвідувачів амбулаторії значно зростає.
— Це зручно,— говорить першокурсниця інституту економіки ХНТУ Катерина Рильська.— Я живу тут же в гуртожитку. За потреби, спустилася на перший поверх — і вже на місці.
— Я сама херсонка, але коли захворіла, приходила лікуватися не в свою дільничну поліклініку за місцем проживання, а сюди. Тут зручніше, комфортніше, приємніше,— зізнається майбутній економіст Олександра Лузанова.— Вчилася і лікувалася водночас. Це давало можливість значно економити час. Окрім того, в нашій студентській амбулаторії уважні й чуйні працівники.

Софія СЕРЕБРЯКОВА
також у паперовій версії читайте:
  • «УХОЖАНОЧКА»
  • БІБЛІОТЕКА ШУКАЄ КНИЖКУ
  • КАДРИ ДЛЯ МЕРЕЖЕВИХ ТЕХНОЛОГІЙ
  • ПЕРША ВІДЗНАКА АНТОНА МАКАРЕНКА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».