Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА ТУРИСТИЧНА
ДЕ ПАСЛИСЯ ВОЛИ...
Хто хоч раз побував у гірському Воловецькому районі Закарпаття, залишить тут частинку свого серця: діє ефект атракції (від лат. аttractio — притягування). Бо неможливо забути смереково-букової краси стрімких крутосхилів, піднебесних полонин, із висоти яких видно у мінливому серпанку величну панораму гірських хребтів і долин. Якщо ви мешканець міста і за рік втомились від круговерті людей і подій, завітайте до цього казкового світу. Не має значення, який місяць в календарі — Карпати незвичайні будь-якої пори року.
1645 року трансільванський князь Дердь ІІ Ракоці приєднав до свого володіння і Воловець. Село в той час було невеликим, основне заняття верховинців — скотарство.

На початку ХVI ст. горяни були закріпачені. Феодальні війни і міжусобиці неодноразово призводили до розорення Воловця. Пригнічені селяни не мирилися з кріпосницькими порядками і часто виступали проти визискувачів. У 30-ті роки ХІХ у Воловці почало діяти напівкустарне підприємство з виготовлення черепиці й цегли. У 1872-му італійські промисловці розпочали тут будівництво залізниці.
Воловець хоч і не є типовим туристичним містом (інфраструктура не так розвинута, як, скажімо, у Яремче чи Славському), але через хороше залізничне сполучення (всі поїзди до Ужгорода курсують через Воловець) чимало туристів, особливо гірськолижників, спиняються саме у ньому.
Один із пріоритетних напрямів розвитку району — туристично-рекреаційна галузь. Район має сприятливі умови для розвитку всіх видів активного відпочинку. Проте перспективними та пріоритетними є гірськолижний туризм, пішохідний, комбінований автобусно-пішохідний, кінний, культурно-пізнавальний, сільський (зелений) туризм; екстремальні види туризму: парапланеризм, дельтапланеризм, велотуризм. У цьому район привабливий для майбутніх інвесторів. Місцева влада гарантує чесну і ділову співпрацю.
У Воловці є власний підйомник. Здебільшого сюди приїжджають для того, щоб покататися на трасах на околицях села Подобовець, з райцентру відстань до якого — 13 км. Навесні, влітку і восени вам запропонують на вибір пішохідні маршрути різного ступеня складності й для різних вікових категорій.
Нещодавно на Воловеччині відбувся презентаційний похід тутешнім відтинком Закарпатського туристичного шляху (ЗТШ). Авторкою та керівником проекту стала одна зі співавторів концепції ЗТШ Наталія Шабан — голова Фундації регіональних туристських ініціатив «Турєвроцентр». Для реалізації свого проекту Воловеччину обрала через зацікавлення в реальній роботі тутешньої влади і населення. Крім того, через незаслужену, на переконання авторки проекту, ситуацію, що склалася у закарпатському туризмі загалом. Так, багато туристів, які транзитом рухаються через Воловець (чимало з них іноземці, більшість — чехи), оминають тутешні принади. «Це несправедливо, зважаючи на те, що місцевість Воловеччини не менш цікава та багата на різні природні атракції»,— стверджує пані Наталія.
Ідея піднесення туризму в регіоні з метою поліпшення добробуту горян знайшла відгук і фінансову підтримку у Фонду «Євразія» та Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства Закарпаття FORZA. У Рахові навесні організували семінар-навчання для інструкторів пішого туризму. Другим етапом стало проведення аналітичного дослідження стосовно попиту на туристичний супровід у гори та потреб активних туристів, які відвідують Закарпаття. Вийшов друком інформаційно-методичний довідник «Як організувати похід у гори», що містить поради для інструкторів пішого гірського туризму, самих туристів і всіх, хто має намір покращити власний статок шляхом розвитку індустрії активного туризму в краї. Завершальним етапом проекту стало знакування туристичних шляхів загальною протяжністю 45 км із метою підвищення безпеки й поінформованості гостей. Відтепер знаки, що траплятимуться у воловецьких бескедах, вказуватимуть напрямок руху за конкретним маршрутом, повідомлятимуть відстань до найближчого населеного пункту, кемпінгу, питної води тощо. Знаки встановлювали як на спеціальних інформаційних щитах й стовпцях, так і на природних об’єктах — деревах, камінні.
Шлях інформаційно облаштували громадські об’єднання — згадуваний «Турєвроцентр» і Асоціація сприяння туризму «Шипот». Допомогу в цій справі надали ентузіасти Воловецької райдержадміністрації, селищної ради, місцевого держлісгоспу та філії Держспецлісгоспу, професійно-технічного ліцею, представники бізнесу, зокрема готельний комплекс «Гранд». Досвідом маркування поділився Карпатський біосферний заповідник із м. Рахів. Завершився етап роботи встановленням інформаційного щита із загальною схемою ЗТШ на воловецькому залізничному вокзалі. За цією мапою-схемою маршрутів турист зможе обрати бажаний напрямок, а також зорієнтуватися у наявних у районі атракціях, закладах відпочинку тощо.
Закарпатський туристичний шлях — мережа пішохідних туристичних маршрутів, головна нитка яких проходить через Бескиди, Боржави, Свидовець, Чорногору та Марамороський масив. Загальна протяжність ЗТШ, що охоплює більшу частину гірської території краю,— 380 км. Серед привабливих воловецьких маршрутів — історичні місця (Верецький перевал, лінія Арпада з добре збереженими окопами, траншеями), витікання річки Латориця і мальовничий Водороздільний хребет.

Іван ДМИТРІВ, Закарпатська область
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕНІЧЕСЬКИЙ МЕРИДІАН
  • Є ЩО ПОДИВИТИСЯ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».