Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
І САМ НЕ ГАМ І ДРУГОМУ НЕ ДАМ
Державна політика щодо розвитку вітчизняної нафтопереробки нині потребує інвестицій. Розвиток цієї галузі дав би можливість забезпечити нашу країну усіма видами якісного пального, створити умови для суміжних виробництв економіки. А це — сотні й тисячі нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів.

ЧОМУ В УКРАЇНІ СЛАБКО РОЗВИВАЄТЬСЯ НАФТОПЕРЕРОБНА ГАЛУЗЬ?
На жаль, в Україні проблемами нафтопереробних підприємств не займається належним чином ні уряд, ні обласна влада. Хоча держава має і свою частку акцій в їхньому статутному фонді.
— Чому виникла така ситуація, як її поліпшити та які перспективи у нафтопереробки? З цим запитанням звернувся до заступника голови правління, фінансового директора ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», депутата районної ради Ігоря Александровича.
— Коли ціни на нафтопродукти зростають, уряд збирає представників нафтових компаній, товаровиробників для відвертої розмови, пропонують прийнятну для обох сторін програму. Підписаний не один меморандум, але уряд не поспішає виконувати домовленості. Можливо тому, що Україна власною сировиною забезпечує лише десяту частину потреб вітчизняних НПЗ. Імпортна нафта обкладається ввізним ПДВ, але імпортні нафтопродукти цим податком не обкладаються. «М’яко» кажучи, дехто лобіює інтереси великих іноземних нафтових компаній, що завозять пально-мастильні матеріали. Держава мусить сприяти інвестиційній привабливості вітчизняних підприємств, адже вони потребують негайного технічного переозброєння, оновлення технологічних процесів, модернізації та розширення виробництв. Зазначу, що будівництво лише однієї установки гідроочищення дизельного палива, започатковане на «Нафтохіміку...», коштує 100 млн дол. США.
Замість фінансової підтримки цього року для нафтопереробних заводів Західної України збільшено плату за акциз з 30 до 45 євро за одну тонну. Оце так «допомога»!
Ще одна проблема — закупити обладнання для нових виробничих комплексів. Вони окуповуються лише за кілька років. Але аванс валютних платежів надається на термін 90 днів. Це справжнє економічне гальмо, бо заводи не мають коштів на придбання сучасних ліній.
Незважаючи на спад виробництва, торік ми значно поліпшили якісні технологічні показники. На нашому підприємстві — найкраща глибина переробки нафти, найкращі відбори світлих нафтопродуктів. До бюджетів різних рівнів, за підсумками 2006 року, підприємство сплатило 223 млн грн. Збільшило також відрахування до Пенсійного фонду, місцевого бюджету.
У капітальний розвиток заводу минулоріч вкладено понад 100 млн грн. Той, хто побував на ВАТ, бачив, яка робота ведеться з оновлення виробництв. Тому все це потребує належного ставлення до «Нафтохіміка...» з боку владних структур.
Для подальшого розвитку нам потрібно освоїти за два роки 250 млн доларів США капіталовкладень. Бо лише в першому півріччі маємо намір здати в експлуатацію реконструйовану установку первинної переробки нафти АТ-3, нові очисні споруди німецької фірми «АWAS», новий резервуарний парк на 100 тис. кубометрів загальною вартістю понад 125 млн гривень. Обходимось власними коштами, а де зовнішні інвестиції?
У статутному фонді нашого ВАТ держава має 26 відсотків акцій. На жаль, Київ цікавлять лише дивіденди, а не розвиток підприємства. Можливо, краще продати цей пакет інвестору, котрий погодиться фінансувати ВАТ, його перспективу. Оновлене виробництво працюватиме ефективніше, зростуть податки, соціальні відрахування всіх рівнів. Поки маємо все з точністю до навпаки. І сам не гам і другому не дам.
Стабільна робота ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття» дає змогу збільшити цього року переробку нафти до 1,5 млн тонн. Заробітна плата працівників зросте більше, ніж на 18 відсотків. Зростуть надходження до бюджету Надвірнянщини.

Микола ПИТЛЮК, Івано-Франківська область
також у паперовій версії читайте:
  • МАХІНАТОРИ БОЯТЬСЯ ПРОЗОРОСТІ
  • СТОЛИЦЯ — ЗА СПІВПРАЦЮ ІЗ СОТ
  • ЗА ФІКТИВНЕ БАНКРУТСТВО — ДО СУДУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».