Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
«ШТОРМ» НА БУРХЛИВОМУ БЛИЗЬКОМУ СХОДІ
Іран, Ірак і Палестина залишаються основними генераторами регіональної нестабільності, яка негативно позначається на глобальній системі безпеки. Останнім часом спостерігалося подальше загострення на всіх близькосхідних «фронтах». Подібна інтенсифікація напруження є свідченням настання завершальної стадії операції адміністрації Джорджа Буша для створення «демократичного Близького Сходу». Визначальною проблемою зазначеного процесу є побудова плацдарму в Іраку, але реалізувати цю ідею так і не вдалося. Натомість агресія в цій країні стимулювала іранську ядерну програму.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад, як відомо, заявив про готовність своєї країни до промислового виробництва урану. Проте поки що не зрозуміло, чи є ця заява відображенням реального стану речей, чи блефом. Тому Рада Безпеки ООН не реагуватиме (до закінчення визначених резолюцією 60 днів) на заяви Тегерана про плани розпочати промислове збагачення урану. Відповідне рішення, яке посилило економічні санкції проти Ірану через небажання його керівництва відмовитися від збагачення урану, було ухвалене 24 березня. Отже термін, відведений для доповіді МАГАТЕ про результати виконання вимог міжнародного співтовариства, минає 24 травня.
Минулого тижня іракський прем'єр-міністр Нурі аль-Малікі закликав США погодитися на іракське посередництво в залагодженні американсько-іранських конфліктних відносин. Тим часом Іран погрожує відмовитися від участі в майбутній конференції з проблеми стабілізації становища в Іраку, якщо американці не звільнять іранських дипломатів, захоплених понад місяць тому в курдському місті Ербіль. Умовою Вашингтона натомість є припинення широкомасштабної іранської допомоги іракському руху опору, через що не спадає терористична активність в Багдаді. Міністр оборони США Роберт Гейтс офіційно заявив про збільшення з 12 до 15 місяців терміну перебування американських військових в зоні бойових дій в Іраку та Афганістані. Пропонується розділити Багдад на зони та провести там широкомасштабну зачистку. З державного бюджету Сполучених Штатів виплачено 33 мільйони доларів компенсацій цивільним жертвам афганського та іракського конфліктів, але кількість постраждалих мирних громадян стрімко зростає. Провал американської стратегії засвідчив кричущий факт: у Багдаді в особливій охоронній зоні смертник здійснив вибух у приміщенні парламенту.
Здається, не можна ліквідувати наслідки, не усунувши причин, які полягають у неготовності країн регіону поступитися суверенітетом та релігійними цінностями заради реалізації планів глобальної демократизації.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЕНЕРГОРЕСУРСИ ЯК ЗБРОЯ — ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО
  • РУМУНСЬКОМУ ПРЕЗИДЕНТОВІ ЗАГРОЖУЄ ІМПІЧМЕНТ
  • ФРАНЦІЯ: ЗАВТРА — ВИБОРИ
  • ВІРДЖИНСЬКИМ ЖАХОМ ЛЯКАЮТЬ КАЛІФОРНІЮ
  • КАРИМОВ МАТИМЕ СУПЕРНИКІВ?
  • РАСИЗМ У ЄВРОСПІЛЬНОТІ — ПОЗА ЗАКОНОМ
  • КИРГИЗЬКА ВЛАДА РОЗІГНАЛА МІТИНГ ОПОЗИЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».