Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
У ПРОМЕНЯХ НАДІЇ
Цю незвичайну сірооку жінку знають і поважають у медичних колах давно. Висококласний фахівець, головний рентгенолог Міністерства охорони здоров’я України, доктор медичних наук, професор Ірина Дикан завдяки точно і своєчасно поставленому діагнозу повернула здоров’я і надію на життя не одній тисячі пацієнтів. Нещодавно Ірина Миколаївна очолила Науково-практичний центр променевої діагностики Академії медичних наук України.

Наш кореспондент зустрівся з Іриною Дикан і попросив відповісти на запитання, з якими звернулися до редакції читачі «Демократичної України» після її виступу у газеті.
— Пані Ірино, як Ви здобули спеціальність?
— Хоча в нашій родині не було медиків, ще в дитинстві в одному з перших шкільних творів я написала, що мрію стати лікарем. Задовго до закінчення Київського медичного інституту ім. О. Богомольця визначилася моя доля як фахівця. Я вступила до студентського наукового рентгенологічного гуртка...
— Посада директора науково-практичної установи Академії медичних наук України є не лише почесною й відповідальною. Вона дає можливість реалізувати набутий досвід, здійснити власні задуми та мрії... Які саме?
— Їх багато. Зокрема, в Україні з’явилась реальна можливість найближчим часом організувати мамологічний скринінг, або масове регулярне обстеження жінок з метою ранньої діагностики раку молочної залози.
За статистикою, кожні 40 хвилин в однієї жінки виникає така пухлина. Згаяний час та помилковий діагноз за цих обставин призводять до трагічних наслідків. А йдеться про чиїхось матерів, дружин, сестер...
Проблема полягає ще й у необхідності переконати кожну жінку дбати про своє здоров’я регулярно. Зазвичай кожна з них знайде час радше для перукарні, басейну, солярію, аніж раз на рік завітати до мамолога. Отже, потрібна наполеглива роз’яснювальна робота серед жінок.
— Деяких жінок лякає доза опромінення, яку вони можуть отримати під час мамографії...
— Хочу заспокоїти: вона досить незначна, навіть порівняно із звичною флюорографією. А ризик захворіти на рак молочної залози є досить високим. Тому про ці побоювання й мови не може бути. Кількість захворювань на страшну недугу значно зростає не тільки в Україні, а й у багатьох розвинених країнах. Та якщо в останніх онкологічну загрозу виявляють у жінок на дуже ранніх стадіях, то в Україні часто звертаються до фахівця надто пізно — коли захворювання в третій, четвертій стадії. Через це доводиться вдаватися до травматичної операції, тривалої хіміотерапії. А ще жінка отримує велику психічну травму, якщо залишається без молочної залози, виникає величезний психологічний дисбаланс, комплекс неповноцінності. Але ж цього можна уникнути, варто лише вчасно звернутися до лікаря.
— Який же вихід?
— Можливо, варто вирішити це питання на державному рівні, так само, як і з флюорографічним обстеженням, завдяки якому медики своєчасно виявляють туберкульоз. Можливо, варто такий підхід застосувати й до мамографії.
— Чи може пацієнт, як то кажуть, «з вулиці», заплативши певні кошти, зробити у вашому закладі необхідні дослідження?
— І раніше, і нині хворий має отримати направлення від лікаря медичної установи на той чи інший метод променевого дослідження, оскільки на відміну від ультразвукового або магнітно-резонансного методів дослідження рентгенодіагностична і комп’ютерна томографія спричиняють суттєве променеве навантаження на організм людини. А згідно зі ст. 19 чинного Закону України «Про захист населення від дії іонного опромінення» за невиправдане зайве опромінення пацієнта лікар може бути притягнутий до відповідальності. Без попереднього направлення люди можуть звернутися до наших консультантів-клініцистів.
— Назва вашої установи — Науково-практичний центр променевої діагностики. Розумію, це не просто нові слова...
— Унікальність центру в тому, що він не лише діагностичний, а й науковий. Ми не проводимо обстеження з метою первинного діагностування, а застосовуємо певні технології для уточнення попереднього діагнозу. Тобто якщо пацієнта обстежили, а висновок не чіткий, наші фахівці приходять на допомогу. Раніше хворі, що потребують допомоги, довго чекали черги. А якщо, не дай Боже, виявляють онкологічну патологію, то для таких людей кожен день — на вагу золота. Тому наше нинішнє завдання — своєчасне уточнення діагнозу.
— Ірино Миколаївно, а хто працює у вашому центрі?
— У нас зібралися молоді однодумці, люди, які люблять і хворих, і свою професію. Вони постійно поповнюють свої знання. Іноді доводиться працювати, не поглядаючи на годинник, адже, крім планових хворих, маємо ще й екстремальні випадки, наприклад, обстежуємо пацієнтів, які потрапляють до нас після всіляких ДТП, дітей... Ми, звісно, не можемо відмовити таким хворим.
Усього в нас працює 16 висококласних лікарів, дев’ятеро з них — кандидати медичних наук. Усі вони радіологи, крім двох невропатологів й одного терапевта, які є лікарями-консультантами, що надають необхідну медичну допомогу пацієнтам. А всього в нас близько 170 осіб. Вони — люди всебічно обдаровані. Багато хто з них пише вірші, співає.
— Спеціалісти вашого центру і Ви також берете участь у наукових міжнародних конгресах, конференціях, форумах. Чи можна очолюваний Вами центр вважати міжнародним?
— Так, кваліфікація кадрів, апаратура цілком відповідають світовим стандартам. Досить часто до Центру звертаються по консультативну допомогу і з країн Західної Європи.
— Деякі багаті співвітчизники їздять за кордон заради обстеження. Чи може ваш медичний центр конкурувати з подібними закладами на Заході?
— Значна частина тих пацієнтів, які були в аналогічних центрах за кордоном, потім повертаються до нас і лікуються в наших фахівців — результат не гірший. Можливо, відмінність полягає в тому, що наші лікарі за своїм менталітетом «тепліші», а мої колеги фахово не поступаються зарубіжним. Наш центр співпрацює з багатьма іноземними представництвами, посольствами тощо. Виступаємо з доповідями, презентаціями на міжнародних наукових форумах. Вивчаємо все передове, що з’являється у світі, впроваджуємо новинки в себе. Уважно працюємо на виставках нового діагностичного обладнання. П’ятеро чоловік з України, в тому числі і я, є членами Європейської асоціації радіологів.

Валентина СКОРОПАДСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • МОЦАРТ ЗА РЕЦЕПТОМ
  • ПРОГУЛЯНКА ПРОТИ СИГАРЕТИ
  • ДЕПРЕСІЯ — НЕ ТІЛЬКИ ОСОБИСТА СПРАВА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».