Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НЕПОВНИЙ МЕДАЛЬНИЙ КОМПЛЕКТ
На австралійському континенті завершився чемпіонат світу з водних видів спорту. Протягом останніх восьми днів двотижневого марафону в місцевому басейні змагалися плавці. Саме в мельбурнському басейні в активі української збірної з’явилися нагороди — золота і бронзова.

На жаль, фінальні акорди виступів наших співвітчизників на Зеленому континенті мажорними назвати важко. З шести суботніх фіналів українці були представлені лише в одному — на дистанції 100 метрів батерфляєм до числа восьми найкращих у світі увійшов Андрій Сердинов. У півфінальних запливах спортсмен, який розпочинав кар’єру в Луганську, а нині презентує Дніпропетровськ, проплив стометрівку за 52,11 секунди — це п’ятий час, на сім десятих гірше, ніж у володаря світового рекорду на цій дистанції Яна Крокера. До речі, своєму ж найвищому досягненню, встановленому майже два роки тому в Монреалі, американець програв у півфіналі без однієї сотої секунду.
У фіналі Крокер був значно ближчий до рекорду, але швидшим виявився інший титулований американець Майкл Фелпс — 50,77 секунди проти 50,82 секунди у Яна. Сердинов, як і під час кваліфікації, показав п’ятий результат, щоправда, на 12 сотих секунди гірший (Андрій трохи «проспав» старт і надолужити відставання не встиг).
У суботу у фіналі ми не побачили нашу жіночу естафетну команду на дистанції 4 по 100 метрів комплексним плаванням. Ірина Амшенникова, Ганна Хлистунова, Катерина Зубкова і Ганна Дзеркаль (час — 4 хвилини 7,36 секунди) на півтори секунди відстали від команди Великої Британії, яка з восьмим результатом кваліфікувалася до фіналу.
Марними були сподівання на аналогічну чоловічу естафету. В попередніх змаганнях Андрій Олійник, Валерій Димо, Андрій Сердинов і Юрій Єгошин стали десятими — 3 хвилини 39,71 секунди. Від останнього фінального місця, яке посіли румуни, наших співвітчизників відокремили мізерні 48 сотих секунди...
Якщо говорити про успіхи наших співвітчизників загалом, то все розпочалося з бронзової медалі 19-річної Ганнусі Хлистунової. Для неї світова першість у Мельбурні — дебютна в кар’єрі, у дотеперішньому активі було чемпіонство на континенті. Втім, європейські змагання — це одне, а турнір найкращих у світі, погодьтеся, зовсім інше. Хлистунова не знітилася в елітарній компанії, поступившись світовій рекордсменці й представниці господарів Лейзель Джонс і сильній американці Тарі Кірк. До речі, австралійка оновила рекорд чемпіонатів планети, який дотепер належав ще одній спортсменці зі Сполучених Штатів — Джессіці Харді. Саме її на одинадцять сотих секунди випередила наша Ганна Хлистунова. Поступилися їй у фіналі й головна європейська конкурентка британка Кірсті Балфур, ще одна представниця Сполученого Королівства Кейт Хейвуд, австралійка Тарні Вайд і чемпіонка Росії Олена Богомазова. Дебют Ганни на головному світовому форумі вийшов чудовим.
Коли на успіх Ганни Хлистунової ми сподівалися обережно, то від Олега Лісогора чекали нагород. Саме так, у множині, адже поруч із його найулюбленішою 50-метрівкою брасом існує ще й класична олімпійська, удвічі довша дистанція. Та виявив себе броварчанин лише на «коронці», що ніби спеціально придумана для нього. З результатом 27,66 секунди, який на 48 сотих гірший за його власний світовий рекорд, встановлений майже п’ять років тому в Берліні, Лісогор знову став чемпіоном світу. Лише мізерні три сотих секунди програв Олегові американець Брендан Хансен.
На 50-метровій дистанції наш співвітчизник відігрувався за невдачу в олімпійському стандарті, де програв Хансену понад секунду, не випливши і з хвилини (світовий рекорд теж належить американському спортсменові й дорівнює 59,13 секунди). Олега Лісогора випередили не тільки призери — японець Коске Кітаджіма і австралієць Брентон Рікард, а ще один українець Валерій Димо.
Хай там як нам хотілося побільше нагород і звуків гімну України у плавальному басейні за тисячі кілометрів від батьківщини, існує об’єктивний підхід. За словами генерального секретаря Федерації плавання України Ганни Кокоші, понад сімдесят відсотків наших учасників чемпіонату світу встановили власні досягнення або навіть оновили вітчизняні рекорди, здобуто і найцінніше — більш як за рік до Пекіна маємо кілька гарантованих олімпійських ліцензій.
На жаль, не можна сказати про ложку дьогтю. Звісно, йдеться про «сімейний конфлікт» із застосуванням сили, коли тренер і батько Михайло Зубков «навчав життя» свою підопічну і доньку Катерину, що зафіксувала відеокамера. Вона вважає, що батько мав рацію (за її словами, він вимагав припинити зустрічі з хлопцем), але в Австралії не зрозуміли печерних методів виховання, тому наставник-невдаха на вісім років позбавлений права в’їзду на Зелений континент, а Міжнародна федерація плавання дискваліфікувала його на шість років.
У загальному медальному заліку Україна поділила чотирнадцяте місце зі спортсменами Кореї. Всього в Мельбурні здобували медалі представники 28 країн, найчастіше лунав гімн Сполучених Штатів — американці виграли 21 медаль найвищого ґатунку.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • СУМНІВНІ ЖАРТИ ГІРНИКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».