Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ОЛЕКСАНДР СЕУКАНД:«ХОКЕЙ В УКРАЇНІ ЗМУШЕНИЙ ВИЖИВАТИ»
Нещодавно завершився перший в історії Кубок України з хокею. Перемогу в цих змаганнях прогнозовано здобув флагман вітчизняного хокею — київський «Сокіл». Про кубковий турнір, а також про проблеми національної збірної, яка наприкінці квітня виступатиме на чемпіонаті світу в Москві, кореспондентові «ДУ» розповів головний тренер столичної й національної команд Олександр Сеуканд.

— Пане Олександре, вітаємо з перемогою в Кубку України. Чи задоволені грою команди та підсумковим результатом?
— Сказати, що не задоволений — самообман. Ми грали найсильнішим складом, хотіли перемогти і перемогли. Перший Кубок — це історія, це як перше вересня, перший клас. Це завжди приємно.
— Як оціните рівень турніру?
— Ви бачили результати. Наша команда посіла у відкритому чемпіонаті Білорусі передостаннє місце, а тут майже у всіх матчах перемоги з розгромними рахунками.
— Чому «Сокіл» у фінальному поєдинку грав у формі національної збірної?
— Річ у тім, що «Беркут» «скопіював» наші майки. Аби глядачам комфортніше було спостерігати за поєдинком, вирішили взяти форму збірної України.
— Що можете сказати про команди, котрі тільки-но розпочинають заявляти про себе в українському хокеї та про їхні виступи в розіграші Кубка країни?
— Не слід скептично ставитись до результатів. Відверто кажучи, я був приємно вражений, коли побачив на турнірі такі команди, як ХК «Донбас» і ХК «Львів», адже треба з чогось починати. Навіть участь цих команд у подібних змаганнях свідчить: у місцевих шанувальників є бажання відродити цей вид спорту в регіонах. Якщо з’являться нормальні, навіть найпростіші хокейні споруди, не лише майданчики для ковзання, а саме споруди, котрі дадуть змогу шанувальникам хокею повноцінно тренуватися, все буде налагоджено. Безперечно, потрібні фахівці, тож розвиватиметься дитячо-юнацька школа.
— Наступний сезон «Сокіл» знову проведе у відкритій першості Білорусі?
— Так. Поки географії льодових майданчиків в Україні не розширять, говорити про повноцінний вітчизняний чемпіонат зарано. Коли побудують льодові палаци в Івано-Франківську, Одесі, Львові, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові, тоді можна порушувати цю тему.
— Чому в нинішній українській першості «Сокіл» виступав молодіжним складом і в підсумку не зміг стати чемпіоном?
— Щільний графік у першості Білорусі не дав змоги грати на два фронти основним складом. Тим паче, керівництву таких команд, як «Компаньйон», АТЕК, «Беркут», мабуть, набридло, що «Сокіл» завжди перемагає. Вони теж хочуть здобувати трофеї. Адже ми, найімовірніше, цього року виграли б турнір, якби була серія плей-оф, але замість цього провели лише чемпіонат без фінальної серії.
— Рік тому було чимало розмов про можливість створення нової хокейної ліги за участю команд із СНД. Що вам про це відомо?
— Розмови так і залишилися розмовами, а між словами та справою — велика прірва.
— Перейдемо до стану справ у збірній України. Коли команда розпочне тренувальний збір, і з ким плануєте проводити спаринг-поєдинки?
— 2 квітня для наших гравців розпочнеться неофіційний збір за бажанням хокеїстів, а 9 квітня команда збереться в повному складі у Броварах. Стосовно спарингів, то поки що є домовленість лише з московським «Динамо». Зустрічі відбудуться 13–14 квітня. На жаль, час було втрачено і ми не змогли домовитися ще з кимось. Про це слід було думати торік у травні, як це роблять інші збірні.
— Із залученням гравців до складу збірної проблем не виникає?
— Головна проблема в тому, що багато наших провідних гравців, які виступають у Російській хокейній лізі, очікують рішення російської федерації. Адже нині, якщо вони приїдуть на чемпіонат світу в складі збірної України, їх вважатимуть легіонерами, незалежно від того, мають вони російський паспорт чи ні. Для них основне місце роботи — їхні клуби. Контракти в українців із російськими клубами вимірюються великими сумами. Тож слід розуміти і їх.
— Чи здатна Україна в майбутньому провести в себе чемпіонат світу, бодай молодіжний?
— Усе можливо, але для цього потрібні сучасні споруди. Те, що є у Броварах, не відповідає сучасним вимогам. Попри те, що це сучасна споруда, вона розрахована лише на 1200 місць. Не варто забувати: це область, а не Київ. Скажімо, нині росіяни мають чимало проблем із тим, що першість світу проводитимуть не в Москві, а в московській області (в Митищах). У статуті міжнародної хокейної федерації є кілька пунктів щодо умов і місць проведення чемпіонатів світу, стосовно кількості населення, яке живе у місці проведення світової першості, а також умов проживання та інфраструктурі. Москва та Московська область — дещо різні речі. Потрібна інфраструктура, готелі тощо. Тому я вважаю, що в Києві має бути сучасна споруда, в якій змогли б проводити змагання не тільки з хокею, а й з гандболу, баскетболу, волейболу. Нинішній Палац спорту не зовсім відповідає сучасним вимогам. Хоча за кількістю місць — все гаразд, але за внутрішнім наповненням... Достатньо поглянути на роздягальні, щоб зрозуміти, на скільки років ми відстаємо від світових стандартів.
— Наскільки відомо, Олександр Волков має намір будувати в Києві сучасний палац спорту. Чи будуть там хокейні майданчики?
— Про це слід запитати у нього. Цілком зрозуміло, що найперше він турбується про баскетбол.
— Наостанок скажіть, чи з приходом на посаду міністра у справах сім’ї, молоді та спорту Віктора Коржа поліпшився стан хокейного господарства України? Адже інколи виникає таке відчуття, що наша держава живе лише футболом.
— Так було завжди. Футбол був на першому місці, а хокею приділяли набагато менше уваги і коштів. Звісно, не за радянських часів, а в сучасних умовах. Про хокей взагалі забули, ми змушені виживати. Щодо міністра, то зроблені заяви вселяють надію. І в тому, що «Сокіл» залишився на фінансуванні київського міського бюджету, гадаю, є внесок нового міністра.

Розмову провів Михайло МИХАЙЛІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЮНАКИ ЇДУТЬ НА ЄВРО!
  • РЕФОРМИ ПЛАТІНІ
  • ШУМАХЕР — ФУТБОЛІСТ
  • ФРАНЦІЯ БЕЗ «ФОРМУЛИ-1»
  • ЕКСТРАСЕНС — ПРОТИ ТАЙСОНА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».