Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ДУХОВНІСТЬ
30 БЕРЕЗНЯ — ДЕНЬ ТЕПЛОГО ОЛЕКСИ
Так в народі називають день святого Олекси, чоловіка Божого. Свято започатковано на честь християнського подвижника І–V століть, котрий з любові до Господа відмовився від усіх земних благ. За праведне життя люди шанували його як чоловіка Божого, і навіть після смерті Олексія біля його тіла сліпці прозрівали, а душевнохворі зцілялися. У народному побуті святий дістав ім’я Теплого Олекси, бо о цій порі повіває теплий вітерець, з гір сходить останній сніг, на річках тане крига, починається весняна повінь. Люди вірили, що в нього є ключі, якими в цей день він відмикає землю, і вона розмерзається. А ще ходили босоніж, у самих сорочках, бо настає тепло.

За народним звичаєм у цей день не працювали: «На Олекси господар не орав, а рибалка риби не ловив». І не тільки тому, що «гріх», а й тому, що «боялися розгнівити весну». Щоправда, сади обкурювали димом, щоб краще родили. Ось ще деякі характерні прикмети цього дня: тепла сонячна погода віщує врожай на хліб і багаті бджолині рої. Якщо весна пізня і в цей день ще стоять морози, лежать сніги і вуликів на пасіку виносити не можна, то пасічник іде, було, у бджільник, де зимують медоносні комахи, торкається руками вуликів і промовляє: «Ну ж бо, ви, бджоли, готуйтеся: прийшла пора, ідіть та не лінуйтеся. Приносьте густі меди, рівні воски та часті рої, Господу Богові на офіру, а мені, хазяїнові, на пожиток». Коли снігу вже немає і тепло, пасічники виставляли вулики і сіяли біля них квіти, щоб гарно цвіли, а бджоли брали мед. Крім цього ще й моляться, щоб Бог послав медове літо, а святому Олексі читають молитву, щоб той захищав бджіл від лиха та напасті всякої.
За стародавнім народним віруванням у день Теплого Олекси вперше співає свою пісню вівсянка, маленька бурувата пташка з жовтим черевцем. Вона постійний житель України — на зиму й у вирій не летить, не зважаючи ні на сніги, ні на морози. Але свою літню резиденцію покидає і перекочовує ближче до людських осель. І ось, вештаючися зимою в мандрівних капелах разом з іншими птахами, тижнів за два перед закінченням мандрів вівсянка вже відчуває наближення весни і починає співати.
В українському фольклорі пісня вівсянки імітується словами так: «Кидай сани, бери віз та й поїдеш по рогіз» або «Діду, діду, сій ячмінь». Або ще: «Телегіз-з-з!.. Покинь сани, бери віз!» Отже, пісня веснянки — перший звук весни, яка тільки-но починає прокидатися.
Цього святкового дня щука-риба хвостом лід розбиває. Це можна почути і побачити, тільки треба вийти раненько на берег і прислухатися: буде тріщати — це щука хвостом лід розбиває. День теплого Олекси вважають своїм святом не тільки бджолярі, а й рибалки та мисливці. Рибалки святкують цей день, сподіваючись на добрі лови, бо хто не шанує святого Олексу, тому риба на руку не піде. У народі побутував такий звичай: у цей день готували нитки для рибальської снасті. Напрясти, зсукати нитки та сплести сіті треба було протягом одного дня — тоді весь рік буде риба ловитися. А дівчата варили пшоняну кашу, виносили її на подвір’я, ставили на воротях і запрошували святого: «Олексо, Олексо, а йди до нас каші їсти!» Цей день гарний і на відбір зерна для посіву. А щоб урожай ярої пшениці був добрий, за народними уявленнями після відвідання церкви треба зайти до комори і вибрати найкращі зерна для посіву.
Мисливці розповідають, що в день Теплого Олекси ведмеді покидають своє лігво та йдуть шукати поживи. Якщо ведмідь знайде дерево з бджолиним дуплом, він зубами обгризає кору, лапами роздирає стінки дупла і, незважаючи на дошкульне жалення бджіл, добирається до солодких стільників з медом. А лисиці переселяються зі старих нір у нові й не помічають нікого: їм, бач, кури сняться. Ворон у цей день купає своїх дітей і відпускає їх на волю, на самостійне життя. У цей день за погодою примічали, якими будуть найближчі пори року: який ранок на Олекси, такою буде весна, який день — таке літо, який вечір — така осінь.
також у паперовій версії читайте:
  • НАРОДНИЙ КАЛЕНДАР. КВІТЕНЬ
  • ВЕРБНА НЕДІЛЯ. ВХІД ГОСПОДНІЙ У ЄРУСАЛИМ
  • УСМІХНІТЬСЯ У ДЕНЬ СМІХУ
  • БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».