Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
УКРАЇНА — ЛИТВА: ВІД МОРЯ ДО МОРЯ
Як і національна збірна України, найкращі футболісти Литви для зустрічі з «синьо-жовтими» зробили мандрівку від моря до моря. Щоправда, на відміну від команди Олега Блохіна, якій довелося летіти до Чорного моря транзитом через Київ аж із моря Норвезького, підопічні Альгімантаса Любінскаса мають менший кілометраж: після матчу в Каунасі з французами литовці на чорноморське узбережжя змінили Балтику.

Перед сьогоднішнім побаченням у межах відбірного турніру чемпіонату Європи-2008 команди України і Литви мали непрості матчі з різним результатом.
Проблемність візиту на Фарери для українців полягала не стільки в силі суперника («надійнішого» аутсайдера, ніж острівна збірна, важко уявити), скільки в дальності перельоту і відповідності «трав’яного» газону в місті Тофтир найскромнішим вимогам до проведення футбольних поєдинків. Про що можна говорити, коли навіть наставник фарерців стверджував, що його підопічні звикли до кращих полів (річ у тім, що зустрічі першості Фарерських островів відбуваються на стадіонах зі штучним покриттям). Олег Блохін нарікав, що в його підопічних після двох таймів на «болоті» перевантажилися м’язи задньої поверхні стегна.
Важко було і через віддаленість островів на межі Норвезького моря і Атлантичного океану — закінчивши поєдинок о 17-й годині за місцевим часом, «синьо-жовті» потрапили до Борисполя лише о 6.30 ранку неділі. Зрозуміло, що за таких умов у неділю про жодну активну підготовку до зустрічі з литовцями йтися не могло.
Натомість насиченим видався понеділок. У програмі було теоретичне заняття, на якому детально аналізували останню гру збірної Литви, а наш постійний «розвідник» Володимир Веремєєв поділився враженнями як очевидець протистояння сьогоднішнього суперника з віце-чемпіонами світу. В тренуванні разом із усіма збірниками брали участь Андрій Шевченко і Сергій Ребров, яких від травмонебезпечного виїзду на Фарери тренери вирішили поберегти. А от Руслан Ротань того ж дня брав участь у товариській грі між двома столичними командами вищої ліги, що може свідчити про одне: в Одесі на цього півзахисника тренерський штаб збірної не розраховує.
Вівторок був не менш багатим на події: все розпочалося з того, що Президент України Віктор Ющенко в Будинку футболу вручив ордени Ярослава Мудрого чвертьфіналістам чемпіонату світу в Німеччині. Одразу після нагородження збірна України вилетіла до Одеси, де провела завершальну фазу підготовки до матчу з командою Литви. Тренування «синьо-жовтих» на стадіоні «Чорноморець» розпочалося о 18-й годині, після цього головний тренер Олег Блохін провів прес-конференцію.
Найменшою турботою для литовців був переліт — порівняно з мандрівкою на Фарерські острови трансфер за маршрутом «Вільнюс-Одеса» виглядає як пішохідна прогулянка. Набагато більше головного болю в Альгімантаса Любінскаса через кадрові питання. Давно відмовився грати за збірну півзахисник підмосковного «Сатурна» Едгарас Чеснаускіс. Причина — конфлікт із тренером, через який 23-річний хавбек не одягав жовто-зелену форму литовської команди з кінця 2005 року.
Через травми не може розраховувати наставник і на квартет із «базового клубу збірної Литви» — шотландського «Хартса». Втім, 32-річний нападник Едгарас Янкаускас не належить до числа провідних форвардів збірної, грою півзахисників Саулюса Міколюнаса і Марюса Жилюкаса часто були незадоволені вболівальники, і лише втрата давно травмованого хавбека Дейвідаса Чеснаускіса сприймається як проблема.
Є у литовських футболістів проблеми психологічного плану. За грою, котру показали в Каунасі віце-чемпіони світу французи, переможний рахунок 1:0 на користь «триколірних» видається подарунком фортуни і Ніколя Анелька, дальній постріл якого на 74-й хвилині цілком міг би знайти іншу ціль, крім сітки воріт Жидрунаса Карчемарскаса,— приміром, стійку. Литовці у протистоянні з французами напрацювали на нічию (якщо брати до уваги небезпечні моменти), але не отримали бажаного результату. Сильну команду така невдача здатна додатково мотивувати в наступних зустрічах, посередню,— навпаки, знітить. Різницю між сильною і посередньою збірною сьогодні спробують відшукати на полі одеського стадіону «Чорноморець» найкращі українські футболісти за допомогою литовських колег.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • ПОРАЗКА З ПРОДОВЖЕННЯМ
  • БЛАТТЕР ЗНАЄ ПРИЧИНУ
  • ДЕНЬ РЕКОРДІВ
  • ПРОГНОЗОВАНИЙ ПЕРЕМОЖЕЦЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».