Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
КРЕМЕНЧУК: ТРИВОГА БЕЗПІДСТАВНА?

Якщо вода раптом прорве греблю Кременчуцької ГЕС, наслідки будуть жахливими. Гігантську хвилю ніщо не зможе спинити, через 15 хвилин під водою опиниться місто Світловодськ, що в Кіровоградській області, а через 30–40 хвилин дев’ятиметрове цунамі докотиться до Кременчука. Індустріальне місто теж буде змито з лиця землі. Такими невтішними прогнозами поділилися з журналістами спеціалісти ГУ МНС України в Полтавській області, котрі запросили представників ЗМІ безпосередньо на Кременчуцьку ГЕС.

Приводом для зустрічі стало бажання рятувальників «попередити панічний настрій кременчужан» і роз’яснити своє розуміння ситуації, що складається навколо великої гідроспоруди. Громадськість Кременчука стурбована технічним станом греблі, яка ось майже п’ятдесят років перегороджує шлях тисячам кубічних кілометрів води лише за 15 кілометрів від наддніпрянського міста. Щороку з настанням весняного паводка зростає імовірність прориву земляної греблі. Це лякає людей.
...Кременчуцьке водосховище — одне із шести на Дніпрі, розташоване у центральній Україні. З ним межують три області — Черкаська, Кіровоградська й Полтавська. Водойма займає площу 2252 квадратних кілометри і зберігає майже 13,5 куб. км води. Довжина водосховища — 149 км, а максимальна ширина — 28 км. Найбільша глибина — 28 метрів. Гребля неподалік Кременчука та поруч зі Світловодськом.
Споруджували греблю ГЕС у 1959–1961 роках. Тоді навіть довелося затопити місто Новогеоргієвськ. За проектом гребля мала прослужити 50 років. Як бачимо, час майже сплив, але що буде далі зі спорудою, котра стримує гігантський об’єм води, ніхто не знає. Тож не дивно, що містом ширяться чутки про зношеність гідроспоруди та її ненадійність.
Спеціалісти розповіли журналістам, що вірогідність руйнування греблі ГЕС низька й можлива лише у разі надзвичайної події, приміром, землетрусу чи ядерного вибуху. Ще за радянські часи прорахували, що руйнування греблі можливе за цілеспрямованого удару атомною зброєю, в результаті якого в земляній греблі утвориться прорив завдовжки 1600 м.
Щоправда, як зізнався начальник Головного управління МНС у Полтавській області полковник Андріан Орликовський, хоча імовірність катастрофи невелика, але спеціалісти постійно «моніторять» стан об’єкта. Відпрацьовано систему сповіщення населення у разі загрозливої ситуації, є план евакуації людей. Для надання допомоги постраждалим будуть залучені всі обласні служби, а на базі ГУ МНС в області розгорнуть спеціальний загін, оснащений необхідною технікою, щоб вивезти людей із затоплених районів.
Головний інженер електростанції Віктор Хижняк розповів про те, що нині триває другий етап реконструкції ГЕС. Розроблено план відновлення ГЕС із розрахунку продовжити термін її служби ще на 50 років. Цілковито оновити гідроспоруду мають намір до 2017 року. Перший етап реконструкції закінчено 2002 року і витрачено 30 млн грн. Торік почався другий етап реконструкції, який обійшовся 11 млн грн. 2007 року в реконструкцію Кременчуцької ГЕС вкладуть ще 55 млн. грн. Частину грошей витрачено на обладнання автоматичної системи контролю за станом греблі.
Чи втішать кременчужан ці цифри? Можливо. Проте час невблаганно спливає, а вода, як відомо, камінь точить...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ м. Полтава
також у паперовій версії читайте:
  • КОЛЬЄ В БЕНЗОБАКУ
  • ЗАРАЖЕНА КОВБАСА НА ПРИЛАВКУ
  • КИЇВСЬКІ ЗЛОДІЇ ОБІКРАЛИ РОСІЙСЬКОГО ПРОКУРОРА
  • СУВОРІ БУДНІ ПОЖЕЖНИКІВ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».