Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПАН КВАСЬНЄВСЬКИЙ ВЧИТЬ АМЕРИКАНЦІВ
У невеликій кімнаті Джорджтаунського університету навколо колишнього президента сидять шестеро студентів: австралійка, китаянка, норвежка, італійка, шведка й американець. Професор Даніель Райхе запросив Александера Квасьнєвського на семінар про забезпечення Західної Європи енергією. Він хоче, аби екс-президент розповів про переговори з Росією і про газогін під Балтійським морем.

Жартома про серйозне
Розмова, проте, починається з роздумів про європейську інтеграцію. «Що для нас виявилось найважливішим? Відкриті кордони, експорт для підприємців, робота на Заході і дотації для рільників. Це чудовий подарунок Брюсселя»,— каже пан Квасьнєвський.
Він відчуває, коли в студентів знижується увага, жартує: «Недавно в Празі ми з Шредером просиділи майже всю ніч. Аж мусили припинити, бо стало небезпечно. Він знову відчув себе на чолі Німеччини, а я — Польщі». Студенти сміються й аудиторія оживає.
Професор Райхе плавно переходить до справ енергетики. Він запитує про майбутнє польського вугілля, бо в США це є однією з найбільших надій на незалежність від поставок нафти з Близького Сходу. Таку сучасну електростанцію, що не забруднюватиме навколишнього середовища, американці хочуть збудувати й у Польщі. Але Квасьнєвський явно не є прихильником вугільного палива. «Це пережиток. Занадто великі кошти на видобуток, нищиться природа. Залишається тільки питання, як влаштувати гірників»,— зазначає колишній президент.
Він також не пристав на розмову про отримання вітрової енергії, бо вважає, що в Польщі нема такого розуміння проблеми, як у багатих країнах.
Одночасно екс-глава польської держави не марнує нагоди підсипати перцю нинішній офіційній Польщі. «Ніколи досі Польща не застосовувала в ЄС вето. Є вагомі причини підозрювати наявність у Росії поганих намірів у справі блокади експорту польського м’яса. Але фіналом стратегії нинішнього уряду може стати цілковита ізоляція країни»,— відповідає він на одне з питань.

За лаштунками
Цікавою є оцінка лекції студентами. «Він міг краще підготуватись. Напевно, ця зустріч не стане мені в пригоді»,— сказала норвежка Крістіане Оффердал, яка готує докторську роботу про суперечки, які заважають видобуванню нафти з дна Баренцового моря.
Ніку Поплавському з Чикаго лекція, навпаки, сподобалась: «Це виняткова нагода, щоб практично віч-на-віч розмовляти з людиною, яка творила велику політику». Йому запам’ятались пояснення Квасьнєвського про початок проблем з постачанням газу з Росії. Тоді, 3–4 роки тому, коли росіяни вперше перервали постачання «блакитного» палива, він поїхав до Узбекистану. Польському президентові подзвонив Володимир Путін: «Не переймайся нічим, це не проти вас, а проти Лукашенка». А Квасьнєвський відповів йому: «Чи ти не розумієш, що це руйнує вашу надійність як постачальника?»
Цей короткий діалог, картинку з нещодавньої історії він розкрив американським студентам, які вивчають макроекономічні закономірності, реалії політики в Східній Європі.

Гідні умови
За неофіційною інформацією, польський президент за чотири-тритижневі сесії у Вашингтоні отримає 100 тисяч доларів. Йому оплачено переліт, апартаменти в п’ятизірковому готелі Рітц-Карлтон, надано у розпорядження автомобіль.
Для колишнього президента, який отримує від держави 3900 злотих, лекції — це можливість заробити солідну суму. «Але треба поспішати. Відразу після завершення виконання президентських обов’язків Лех Валенса міг отримувати 20 тисяч доларів за одну лекцію. Тепер він має набагато менше»,— пояснює пан Квасьнєвський.
Польський екс-президент читає також лекції про політику в Центральній Європі і виступає на великих конференціях, організованих університетом. Недавно темою однієї з них були польсько-єврейські відносини. Це приваблює в Джорджтаун студентів, попри те, що кожен з них мусить заплатити університетові 40 тисяч доларів. Отже, досить навчальному закладу завдяки панові Квасьнєвському залучити лише 2–3 нових студентів, щоб інвестиція стала прибутковою.
Джорджтаун — один з найліберальніших університетів серед провідних американських навчальних закладів. Це не єдине місце, де викладає Александер Квасьнєвський, він читає лекції також у Стенфордському університеті.
У світі багато інших відставних політиків читають лекції студентам і отримують за це непогані гонорари. Лех Валенса, екс-президент Польщі, за лекції в Гарвардському університеті отримує 10 тисяч на день, радник президента США Збігнев Бжезінський — по 100–150 тисяч доларів на день у Джорджтаунському університеті, Йошка Фішер, колишній віце-канцлер ФРН, у Прінстонському університеті — 200–250 тисяч доларів, Алберт Гор, колишній віце-президент США, і Білл Клінтон, екс-президент США,— по 150 і 200 тисяч доларів відповідно — у Джорджтаунському університеті.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • КИТАЙ: ДЕМОНСТРАЦІЯ СИЛИ
  • ЧЕХІЯ: ГУЧНИЙ КОРУПЦІЙНИЙ СКАНДАЛ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».