Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ЖИТТЯ АГЕНТА ФБР — 250 ТИСЯЧ ДОЛАРІВ

Боротьба проти злочинності — одна з найактуальніших проблем сьогодення в багатьох країнах світу. Поки ще людство не досягло такого рівня розвитку, щоб повністю її подолати. Звісно, в українських правоохоронців накопичено неабиякий власний досвід, але не варто забувати й про іноземний. Повчитися є чого, адже сучасні західні технології випереджають наші, вітчизняні, а що вже казати про матеріальне забезпечення правоохоронних органів, заробітну плату особового складу, формування кадрів.

Перший український агент ФБР
Проблема реформування правоохоронних (зокрема й податкових) органів нині на часі. Тепер злочинці — справжні «профі», тому на їхні дії треба адекватно реа-гувати. Змін потребує сама концепція боротьби проти злочинності, втілювати яку в життя будуть, можливо, уже молоді фахівці.
Одним з таких сміливо можна назвати кандидата юридичних наук, доцента кафедри теорії кримінального права Київського національного університету внутрішніх справ, майора міліції Андрія Савченка. Науковець, який був гостем Національного університету державної податкової служби України (Ірпінь), поділився своїми напрацюваннями у вивченні зарубіжного досвіду. Саме він був першим представником незалежної України, хто потрапив у 2000 році на навчання до Національної академії ФБР (США). Таких українських агентів ФБР нині є лише чотири, а п’ятого — готують. Зрозуміло, що пройти конкурс було нелегко. Претендент мав довести, що він чудово розуміється на правознавстві, має відповідну фізичну форму та високий рівень фахової підготовки. Раніше переймати передовий досвід їздили наші браві генерали, котрі лякали американців своїми «зіркастими» золотими погонами та незнанням англійської (анекдотично звучить, коли під час заповнення в’їздних анкет у графі sex (стать) співвітчизники впевнено писали yes — Бог його знає, що вони мали на увазі?).

У файлах ФБР — близько 100 мільйонів відбитків
Після перемоги в конкурсі на Андрія Савченка чекали співбесіди з керівництвом МВС і представниками посольства США, та ще й... дактилоскопія. У спеціальних файлах ФБР зберігається близько 100 мільйонів відбитків пальців — і тих, хто їде на навчання, й емігрантів, і, звісно, кримінальних елементів.
— Вашингтон мене збентежив абсолютно іншою ментальністю людей, сучасним технічним обладнанням, — згадує Андрій Володимирович. — Академія ФБР була започаткована у 1935 році, щоб готувати фахівців для правоохоронних органів США. Тепер Національна академія ФБР (у ній можуть навчатися не лише американці, а й громадяни інших країн) розташована в місцевості Квонтіко, штат Вірджинія. Цю територію площею 155 гектарів, що охороняється, розмістили на базі морської піхоти. Зовні академія схожа на підводний човен із куленепробивного скла і бетону. Є 3-4 рівні підвальних приміщень, де можна сховатися від ядерного вибуху й «пересидіти» його наслідки. Повністю зачинені будь-які входи й виходи за допомогою магнітної картки, де ідентифікується код особи, котра заходить, прізвище, ім’я, час. Для провітрювання — тільки кондиціонери.

Гуртожиток без тарганів
У гуртожитку, де ми жили, можете не вірити, але... тарганів не було. Жодна з кімнат не зачинялася — такий високий рівень довіри. Хоча там й особисті речі, і дорога комп’ютерна техніка, приміром, ноутбуки. Протягом 11-ти тижнів курсу навчання ми отримали максимум інформації. Заняття — з 8 до 17-ї години, перерва між ними — 10 хвилин, на обід — 45. Після закінчення кожному надсилають ще три ящики навчальних матеріалів для самостійного опрацювання. Акцент зроблено не на тривалості курсу, коли, приміром, людина спить на лекціях, відправляє СМС-ки коханій дівчині під час семінару, а на інтенсивності навчання і специфічному психологічному підході до викладання.
Чому багато поліцейських навчається в Національній академії ФБР? У США діє неофіційна настанова: «коп» не може стати керівником поліцейського органу, не пройшовши навчання в згаданій установі. Тому якщо офіцер хоче просуватися сходинками службової кар’єри, він має пройти це навчання. Це перша головна умова. Наприклад, зі мною жив чоловік із Сан-Дієго (штат Каліфорнія), якому виповнилося 52 роки. Він працював у пенітенціарній системі (тюремні установи). І в такому віці людина пішла навчатися!
Навантаження з фізичної підготовки не залежали від віку: найстаршому було 60 з лишком, а наймолодшому (литовцю) — 26. Уявляю, як ті самі проблеми забігів, подолання перепон вирішувалися б у нас: кум, сват, брат. У них це вважається корупцією й карається.
Ті, хто потрапляв у найвищу категорію з бігу, фізичних навантажень, отримували чорні теніски (і мені туди вдалося потрапити, правда, потім про це трохи шкодував, бо разом зі мною бігали морські піхотинці, які були в Іраку, — як побіжить, то не наздоженеш). Заради розваги ми собі намалювали на тенісках «Веселого Роджера» (піратський прапор з черепом та схрещеними кістками), так і бігали. Нижчі градації тенісок за кольором — жовті, зелені, сині.

Лекції читав аферист
У Національній академії ФБР зазвичай вивчають шість базових дисциплін: керівництво та менеджмент, людська поведінка, судова наука (адекватна нашій криміналістиці), правознавство, комунікація правоохоронних органів, фізична підготовка. Ще є спеціальний курс інструкторів. Я відвідував той, який стосується боротьби з «білокомірцевими» злочинами. Нам викладав реальний прототип героя-афериста у фільмі Стівена Спілберга «Спіймай мене, якщо зможеш» (він ще й співавтор сценарію). Ледь устигав за ним занотовувати. Містер Абігнал «читав» лекції через ноутбук. Там було стільки цікавого! Але тільки-но зібрався занотувати — уже нова картинка. Якось підійшов до нього й почав нарікати, мовляв, я представник України, досконало не володію англійською, чи не могли б мені дати матеріали? «Так, — відповідає він. — 300 «баксів»!» Усе нормально — це ж його ноу-хау.
Максимальна кількість балів за весь курс — 100. Якщо вдалося закінчити на відмінно, то видають ще й диплом університету штату Вірджинія, бо багато предметів там акредитовані. Мова про те, що диплом дає пільги тим, хто навчається в цьому чи інших вузах.

«Смерть злочинцям»
Звісно, у процесі навчання можна було порівнювати особливості роботи правоохоронців України та США. У нас які дозволено застосовувати спеціальні засоби? Гумові кийки. В американців є телескопічні металеві палиці (друга назва — «смерть злочинцям»). Якщо уже «коп» її витягнув, то вона автоматично спрацьовує на враження й розносить зловмисника, як кажуть, навпіл. А ви знайомі з інструкцією застосування нашого гумового кийка? У ній зазначено, що треба швиденько обійти злочинця і вдарити між лопатками. У жодному разі не по життєво важливих органах. Американці дбають про власний захист. Система захисту в них відпрацьована, починаючи з того, що сідаючи в автомобіль, вони застібають ремені безпеки. Хто за нашої ментальності таке робить? «Коп» утричі раніше вистрілить у злочинця, ніж наш правоохоронець зробить попереджувальні постріли (а потім у нього закінчаться патрони, щоб стріляти в зловмисника).
Голодними в академії не сиділи. Шведський стіл — бери, скільки хочеш. Одного тільки морозива — 20 видів! Так що доводилося навіть із зайвими калоріями боротися. У вільний час можна було пограти в більярд, телевізор подивитися, а то й пива в барі випити. Відвідували й пам’ятки історії. Приміром, західна Вірджинія — це місця боїв за часів громадянської війни.
В Америці добре, та все ж удома краще. Тому Андрій Володимирович радів з кожної нагоди зателефонувати рідним чи поспілкуватися з друзями в Інтернеті.

Бюджет ФБР — 25 відсотків держбюджету України
Загалом можна позаздрити рівню фінансування західних спецслужб. Приміром, бюджет ФБР становить 25 відсотків усього бюджету нашої держави. Це й не дивно: під час планування операцій дуже багато коштів витрачаються на безпеку співробітників. Цікаво, що життя агента ФБР застраховане на 250 тисяч доларів, то що вже говорити про їхні заробітки!
Та й про сучасне західне технічне забезпечення ми можемо тільки мріяти, наприклад, про супутникове спостереження за особами чи об’єктами. На місці пригоди американські правоохоронці беруть матеріали на аналіз ДНК, наприклад, листя клена. За кілька тижнів фахівці скажуть, з якого саме дерева їх узято і де воно росте.
Гадаю, зарубіжний досвід, накопичений майором міліції Андрієм Савченком за роки навчання та робочих відряджень, стане у пригоді й співробітникам органів податкової служби. Особливо ті моменти, що стосуються «білокомірцевих» злочинів.

Ігор ШВЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • ДИВНА ЛЮБОВ ВАНДАЛА ДО КОБЗАРЯ
  • РІЗАНИНА У РОМОДАНІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».