Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
КОМУ БУДЕ ЗРУЧНО ПІД АМЕРИКАНСЬКОЮ "ПАРАСОЛЬКОЮ"?
Тема потенційного розміщення американських систем протиракетної оборони на території Польщі та Чехії є провідною для багатьох європейських видань. На минулотижневому саміті Європейського Союзу не була погоджена спільна позиція щодо розміщення у Східній Європі ПРО Сполучених Штатів. Єдиного погляду на цю перспективу немає і в НАТО. Наприклад, Норвегія припускає, що в разі розміщення американських систем протиракетної оборони у зазначених східноєвропейських країнах світові загрожує черговий виток гонки озброєнь. Соціал-демократи ФРН вважають, що бажаним варіантом протиракетної оборони було б залучення до цього процесу Росії, на чому, власне, після терактів 11 вересня 2001 року наполягала Москва.

Привертає до себе увагу прагматична позиція баварського прем’єр-міністра Едмунда Штойбера, який нагадує, що немає гарантій надійності запропонованої системи, яка потребує тривалих випробувань в реальних умовах бойових дій. Консервативні польські політики обговорюють американську пропозицію насамперед з погляду потреби в базуванні військ США на польській території, як гарантії національної безпеки. Аналогічною є й позиція Грузії, яка напівофіційно запропонувала розмістити на своїй території американську систему протиракетної оборони. Натомість в парламенті Чеської Республіки, де уряд партії «Громадянський форум» на чолі з Міреком Тополянеком не має сталої більшості, основна боротьба навколо згоди на американську протиракетну пропозицію триває. Як відомо, нижня палата парламенту не пристала на це. Триватимуть і переговори про конкретні умови розміщення ракет. Загалом процес має закінчитися до листопада 2008 року, коли Сполучені Штати втягнуться у свою президентську виборчу кампанію.
Вистачає внутрішньополітичних проблем з визначенням ставлення до протиракетних пропозицій США і в України. Провідні політичні сили країни стоять на діаметрально протилежних позиціях з цього питання. Владна антикризова коаліція досить негативно оцінила ситуацію, тоді як об’єднана опозиції поки що офіційно не сформулювала своєї позиції. Тим часом Президент Віктор Ющенко під час переговорів зі своїм польським колегою Лехом Качинським наголосив на суверенному праві Польщі ухвалювати подібні рішення. У стратегічному сенсі підтримка американської протиракетної пропозиції розглядається як тест на вірність євроатлантичним цінностям заради визначення ступеня готовності до членства в Північноатлантичному альянсі.
Це, безумовно, так, але варто взяти до уваги, що значно зростає ризик небезпеки для України, адже потенційні ракети, які стануть ціллю для систем протиракетної оборони, збиватимуться з усім своїм «начинням» якраз над нашою територією.
На жаль, американська система протиракетної оборони стає символом руйнації системи колективної безпеки в Європі. Інтересам національної безпеки України відповідала б справді загальноєвропейська система протиракетної оборони, у якій знайшлося б місце й для радіолокаційної системи в Севастополі. Без цього американська протиракетна система оборони може стати так само «шпаристою», як і лінія Мажино, яка попри мільярдні інвестиції не захистила Франції в роки Другої світової війни. За нинішніх обставин боротьби з міжнародним тероризмом, який активно застосовує асиметричні засоби ведення війни, система протиракетної оборони скидається на гармату для стрільби по горобцях...

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • БОРОТЬБА З ТЕРОРИЗМОМ — 1:1
  • «ШТАЗІ» У БУНДЕСТАЗІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».