Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА З ІНШИХ ВИДАНЬ
ЩО ДАЛІ?
Президент України Віктор Ющенко вчора провів зустріч із Прем'єр-міністром Віктором Януковичем, Головою Верховної Ради Олександром Морозом і лідерами парламентських фракцій В'ячеславом Кириленком, Юлією Тимошенко, Раїсою Богатирьовою, Іваном Боким та Валентином Матвєєвим.

Тема зустрічі — пошук шляхів подолання політичної кризи в державі.
Президент вважає, що головні причини кризи — розбалансованість державної влади і постійне, хронічне невиконання політичних зобов'язань.
«Країні, як кисень, сьогодні потрібна стабільність. Перш за все, мова йде про політичну стабільність. Політична стабільність — це один із елементів державного прогресу»,— зауважив глава держави.
Він висловив сподівання, що кожна політична сила, представлена на зустрічі, розуміє, «наскільки принциповим є сьогодні досягнення порозуміння».
«Країні потрібна стабільність не на базі зруйнованого ринку, не на базі незрозумілої приватизації чи будь-яких негативних процесів у соціальному і економічному житті. Йдеться про стратегічні національні пріоритети»,— сказав Президент. Ющенко закликав політиків на базі цих пріоритетів, «незважаючи на політичні кольори», шукати порозуміння.
Глава держави назвав однією із загроз у нинішній ситуації неорганізованість політичних відносин сил у парламенті: «Нам слід цю ворожнечу, цей конфлікт замінити на пошук порозуміння».
На думку Віктора Януковича, ідея проведення дострокових виборів — це політичний популізм, вона суперечить як чинному законодавству, так і Конституції України, заявив Прем'єр-міністр України. Він зазначив, що будь-яка дестабілізація ситуації в суспільстві негативно позначається на житті людей та зовнішніх відносинах України. «Ми проти будь-яких дій, які дестабілізують ситуацію в країні, закликів, які лунають щодо дострокових виборів і є за межами законів, за межами Конституції»,— констатував він. «Це ми оцінюємо, як політичний популізм невеликої кількості людей».
У свою чергу, лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова нагадала, що існуючі проблеми потрібно обговорювати за «круглим столом».
«Сама форма діалогу примушує нас бути відповідальними за свої кроки»,— зауважила вона, додавши водночас, що антикризова коаліція нині й надалі проводитиме політику збереження стабільності держави.
Великий наголос у своєму виступі голова фракції ПР зробила на тому, що Президент не може підтримувати позицію однієї політичної сили, бути лідером опозиції.
«Якраз Ваша нейтральність дозволяє арбітрувати цей політичний процес»,— зазначила пані Богатирьова, погодившись з необхідністю створення ініційованої Президентом конституційної комісії. Водночас вона закликала поважати норми Конституції.
Натомість лідер БЮТ Юлія Тимошенко вважає, що настав час розв'язати існуючу в країні політичну кризу або піти на дострокові вибори.
Лідер БЮТ наголосила, що потрібно говорити про наявність кризи як у політичній площині — конституційної, парламентської,— так і в політико-економічній та в інших сферах.
Вона запропонувала обговорити конкретно всі наявні загрози: «Якщо ми чітко не запропонуємо вихід з проблеми, вона буде загнана в глухий кут»,— сказала Тимошенко, піддавши критиці ухвалені зміни до бюджету щодо підвищення соціальних стандартів.
Крім того, пані Тимошенко порушила питання про намагання створити конституційну більшість в парламенті.
Вона розповіла, що ці вихідні провела в розмовах з народними депутатами, яким пропонують від 3 до 7 млн дол., посади для них та їхніх родичів, аби сформувати більшість в 300 голосів. «Це що — демократія?» — запитала вона, звертаючись до Мороза.
Реагуючи на відповідні висловлювання Президента України та лідера БЮТ, спікер зауважив, що прагнення однієї людини до влади, якої у неї немає, не означає, що в парламенті існує криза.
Він також не погодився з твердженням, що конституційні зміни внесли дисбаланс між гілками влади.
Голова Верховної Ради нагадав Президентові, що вони ще наприкінці 2003 року підписали угоду, якою передбачалось ухвалення змін до Конституції.
Після цих слів Мороза між ним і Президентом виникла полеміка щодо того, яким чином і на яких умовах вносились зміни до Конституції.
Водночас під час свого виступу спікер погодився з необхідністю вносити зміни до Конституції: «Те, що необхідно вносити зміни до Конституції, не викликає сумнівів».
Олександр Мороз також висловив думку, що конструктивна робота всіх гілок влади дасть змогу зняти «штучне» протистояння в країні. Він також закликав всіх спільно працювати «над амбітним проектом розвитку країни», підготовка якого в ці дні завершується в Кабміні.
А от комуністи вимагають від Президента звернути увагу на те, що останнім часом відбувається «агресивна ідеологічна обробка, психологічний тиск» на людей.
Про це заявив заступник голови фракції КПУ Валентин Матвєєв. Він зауважив, що всі підпорядковані Президентові інститути влади говорять про вступ до НАТО, реабілітацію вояків УПА, створення музею радянської окупації.
За словами представника Компартії, зазначені вище заяви не сприяють об'єднанню політичних сил.
«Може, ми перестанемо так нагнітати ситуацію в суспільстві, будемо діяти виважено»,— підкреслив він, висловивши здивування, чому Президент не виконує вимог Конституції й не оголошує референдуму щодо вступу України до НАТО.
Він нагадав, що ЦВК підтвердила підписи, необхідні для проведення референдуму.
Під час свого виступу, Матвєєв висловив позицію комуністів щодо необхідності вдосконалення Конституції.
Він запропонував зосередити увагу на тому, що багато положень про права і свободи громадян залишаються декларативними.
Виступ Івана Бокого, лідера фракції СПУ, був співзвучний виступам інших представників антикризової коаліції. Він критично висловився на адресу «Народної самооборони», зауважившив, що, за його інформацією, на цей рух кинуто астрономічні кошти. «Я не розумію, чому ми говоримо про стабільність, якщо нестабільність виходить зі стін Секретаріату»,— зазначив Бокий.
також у паперовій версії читайте:
  • «УНІВЕРСАЛЬНІ» ВИМОГИ ОПОЗИЦІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».