Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
У ДАНСЬКОМУ КОРОЛІВСТВІ ВСЕ ГАРАЗД
Завдяки шекспірівському «Гамлету» Королівство Данія відоме всьому світу. Багатьом запам'яталися роздуми героя трагедії над тим, як «все прогнило в данському королівстві». Натомість Ганс Крістіан Андерсен та його казки зафіксували інший, «казковий» образ королівства. Незважаючи на це, для вирішення нагальних національних і соціальних проблем Данії знадобилося близько двохсот років. На новій сторінці національну історію було розгорнуто вже після Другої світової війни.

Королівство Данія стало членом Європейського Союзу 1973 року. Копенгаген часто займає особливу позицію з питань розвитку європейської інтеграції. Нагадаємо, що саме під час головування Данії в Європейському Союзу у червні 1993 року були ухвалені так звані «копенгагенські критерії» членства в ЄС. Ними, зокрема, передбачено наявність ефективної демократії, дієвої ринкової економіки, верховенство права, захист прав людини та національних меншин як передумови, що їх мають виконати всі претенденти на вступ до євроспільноти. Саме за цими критеріями Данія визначає коло претендентів на розширення «європейської родини». Причому після вступу до ЄС першого січня 2007 року Болгарії та Румунії чимало данців почали виявляти симптоми «стомленості» від розширення Європейського Союзу. Не вбачають вони потреби й у подальшому обмеженні національного суверенітету заради збільшення влади брюссельської бюрократії.
Водночас Данія лишається вірним союзником Сполучених Штатів. У 2004 році ця країна та США підписали угоду про використання бази в Тульо в Гренландії в інтересах американської системи протиракетної оборони. Ця подія не опинилася в центрі уваги данців, які були більше стурбовані наміром уряду вирішувати економічні проблеми країни за їхній рахунок. На хвилі соціального невдоволення у лютому 2005 року на дострокових парламентських виборах в Данії перемогла ліберальна «Партія Венстре» на чолі з нині чинним прем'єр-міністром Фог-Расмусеном. У вересні 2005 року після провалу референдумів з ратифікації конституції Європейського Союзу у Франції та Нідерландах, аналогічний референдум у Данії скасували. У цей час в центрі внутрішньополітичної дискусії в країні постала проблема обмежень на міграцію з Азії та Африки. Рік тому після публікації в одній з данських газет карикатур на пророка Мухаммеда сталися погроми посольств держави в деяких мусульманських країнах. Вимушене обмеження ринків збуту данських товарів змусило уряд приділяти більше уваги Східній Європі.
15–16 березня Президент України Віктор Ющенко здійснив офіційний візит до Королівства Данія. Слід зазначити, що українсько-данські відносини впродовж останніх п'ятнадцяти років розвивалися з перервами. Наприклад, у 2002 році Данія з метою заощадження коштів та посилаючись на слабкість зв'язків з Україною, закрила своє посольство в Києві. Ініціативу з відновлення контактів проявили бізнесмени обох країн. У листопаді 2004 року у Дніпропетровську відбувся українсько-данський бізнес-форум. У жовтні 2005 року з робочим візитом в Україні побував міністр закордонних справ Данії Пер Стіг-Меллер. Робота посольства в нашій країні була офіційно відновлена. Експортний союз Данії утворив страховий фонд для бізнесменів, зацікавлених у розвитку торгівлі з Україною, зокрема, планується побудувати кілька сучасних свиноферм за данською технологією. Плідною є співпраця українських та данських військових. Данія підтримує євроатлантичний вибір України. У 2008 році планується державний візит в Україну королеви Данії Маргрете ІІ, який має зафіксувати прорив у двосторонніх відносинах.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕРБ БОЛІВІЇ ПРИКРАСИТЬ ЛИСТ КОКИ
  • БРЮССЕЛЬ: ДО КОГО «ПРИБИВСЯ» БРОНЗОВИЙ СОБАКА?
  • УКРАЇНА-ЄС: «ЧАС НОВОГО РЕАЛІЗМУ»
  • ДЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ВІЙНИ В ІРАКУ НЕ ВИСТАЧИЛО ТРЬОХ ГОЛОСІВ
  • У БУДАПЕШТІ СВЯТО ІЗ СУТИЧКАМИ — ВЖЕ ТРАДИЦІЯ?

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».