Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА З ІНШИХ ВИДАНЬ
ДМИТРО ВИДРІН:«У СЕКРЕТАРІАТІ ЮЩЕНКА ПАНУЄ ГЛАМУРНА АТМОСФЕРА»
В українському парламенті пристрасті з кожним днем розгораються все більше і більше. Не знаючи, чого чекати від колег з більшості, опозиційні депутати використовують найрізноманітніші радикальні методи. Наприклад, БЮТівець Дмитро Видрін підстригся «під насадку». Говорить, враховуючи ситуацію, що склалася, переживав за своє волосся.

Про зустріч Президента з об’єднаною опозицією, шанси Юрія Луценка, ставлення до лідера фракції Юлії Тимошенко нардеп розповів в інтерв’ю кореспонденту ForUm’у.
— Дмитре Гнатовичу, як Ви розцінюєте зустріч Віктора Ющенка з об’єднаною опозицією?
— Оцінюю зі стриманим оптимізмом. Президент добре виглядав.
Я давно не був у Секретаріаті і був уражений тією гламурною атмосферою, яка там панує. Оскільки я скрізь пишу, що гламур і політика — це практично одне і те ж, то це на мене справило враження.
— А як Ви оцінюєте те, що говорив Віктор Андрійович? Зокрема про те, що підтримує ідею проведення референдуму про внесення змін до Конституції України.
— Я прихильник будь-якого роду референдумів, про що пишу десятки років. Якщо буде референдум — мені це подобається. Але я дуже сильно сумніваюся. У нас всі навчилися ставити правильну мету, але не навчилися створювати для її реалізації діючий механізм. Я знову почув багато правильних цілей і завдань, але не почув, які використовуватимуться механізми для їх досягнення.
— Тобто, це знову були всього лише декларації?
— Сподіватимемося, що щось зміниться. В українській політиці надія — головна категорія.
— Якщо такий референдум все-таки відбудеться, Ви, як політолог, можете спрогнозувати, люди висловлюватимуться на підтримку президентської республіки чи парламентської?
— З великою ймовірністю висловляться за президентську. Люди у нас досі вірять навіть не в «доброго царя», а в «сильного царя», господаря.
— Юлія Тимошенко заявила, що «НУ» і БЮТ внесуть на розгляд проект постанови про звільнення з посад міністра МВС Василя Цушка і Генпрокурора Олександра Медведька. Які для цього є підстави?
— Головний мотив — в Україні практично немає того, що в цивілізованих суспільствах називається системою законодавчого і силового захисту громадянина.
Я зараз, як депутат, займаюся одним жахливим фактом. Мого знайомого лікаря невідкладної допомоги, коли він повертався з виклику, врятувавши життя людині, зупинили співробітники ДАІ і стали вимагати гроші, побили, пробили голову. Він опинився в реанімації, оскільки у нього не було грошей, щоб відкупитися від п’яних даішників. Якщо так діє система нашого захисту, то їх потрібно боятися більше, ніж злочинного світу. Тому треба повністю змінювати систему правоохоронних органів.
— Виходить, у Вас є докази того, що співробітники відомства Цушка порушують закон?
— Так. Вони не відповідають своєму становищу і посадовим вимогам. В Україні все прогнило. У тому числі правоохоронна система.
— Саме тому Тимошенко заявляє, що всі силові структури потрібно перепідпорядкувати Президенту?
— Мабуть, вона думає, що Президент зможе забезпечити нові кадрові «вливання», деполітизування. Він про це багато говорив на зустрічі з об’єднаною опозицією.
— А Ви особисто як вважаєте, чи варто це сьогодні робити?
— Все одно ж потрібно щось робити. Не можна ж нічого не робити. Тому спробуємо і цей варіант — рецепт «самолікування» суспільства.
— Опозиціонери заявляють: якщо коаліція не виконає їх 17 вимог, то вони влаштують мирні акції протесту. Чи вийдуть знову люди, стомлені Майданами, на вулиці на підтримку «помаранчевих»?
— Жоден політолог не зможе спрогнозувати, скільки їх вийде, і чи вийдуть вони. Я програв багато парі, коли говорив, що люди вийдуть, а вони цього не робили, або коли говорив, що вийде 5 тисяч, а виходило 50 тисяч.
Ми, на щастя, ніколи не взнаємо, що твориться в глибині народної душі. Її загадка — це великий шанс для суспільства. Якби ми знали, то можна було б на 100% маніпулювати суспільством.
— Якщо люди все-таки вийдуть, пройдуть мирні акції протесту, і що далі?
— Будь-яка акція протесту, навіть мирна, це шок для влади, оскільки за кількістю учасників акції можна зрозуміти, скільки людей голосуватимуть проти тебе на виборах. Будь-яку акцію помножуєш на сто або на тисячу, і це буде приблизна кількість людей, які голосуватимуть проти тебе. Тому що за кожним активним «багнетом», що бореться проти влади, звичайно стоїть 10–20 пасивних. Тому, принаймні, влада замислюватиметься про свою ефективність, легітимність і доцільність.
— Ви думаєте, коаліція на це здатна?
— У коаліції є розумні люди, напевне, вони про щось думають. У тому числі і про це думатимуть.
— Віктор Король попросив Президента «заморозити» своє висунення на пост глави СБУ. Як Ви гадаєте, чому?
— Президент багато говорив про деполітизування, і про те, що силові структури повинні очолювати люди, які перебувають поза політичним процесом. Король, за великим рахунком, не політик, але він нині всередині політичного процесу. Тому він розуміє, що, виходячи зі слів Президента, потрібно шукати людей, які не перебувають в партіях, не були депутатами.
— Тобто, це говорить про те, що Король не бачить себе главою СБУ?
— Мабуть, так.
— Хто може обійняти цю посаду?
— Я думаю, потрібно пошукати серед кадрових офіцерів, які по 20–30 років «відпахали» в СБУ і не мають службових прорахунків. Там такі є.
— Коаліція не підтримуватиме кандидатуру Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ. Що б Ви порадили Ющенку в цій ситуації?
— Я багато разів говорив, що Чалий проходить через парламент. Можна було б запропонувати цю кандидатуру.
— У Президента була можливість запропонувати Чалого.
— Не знаю, чому він нею не скористався. Мені здається, це помилка Президента.
— Ходять чутки, що Ви збираєтеся вийти з БЮТ і перейти в більшість...
— Я ніколи цього не говорив і не збирався.
Я говорив, що, можливо, я знову займуся будівництвом якоїсь ліберальної сили, яка перейматиметься, насамперед, захистом власності. Всі захищають бідних людей, а ніхто не захищає людей забезпечених. Принаймні, представників середнього класу. А їм потрібні свої політичні захисники.
— Думаєте, є шанси?
— Шансів немає, але можна взяти участь. Необов’язково брати участь там, де є 100% шанс.
Я брав участь у подібних проектах, думаю, повернуся до них.
— До речі, про проекти. Як вважаєте, скільки проіснує «Народна самооборона» Юрія Луценка?
— Поки буде фінансування, наскільки досить Жванії. Ресурс, напевно, великий, тому довго проіснує.
— Такий лідер, як Луценко, здатний довго «протриматися на плаву»?
— У принципі, так. У нього є запас молодості, політичної у тому числі, і гнучкості. Він зможе мігрувати різними політичними нішами, ідеологіями, шарами, тому може довго «гарцювати».
— З Юлією Володимирівною він зможе конкурувати?
— Можна конкурувати і співпрацювати в різній мірі. Шанси однакові і в конкуренції, і у співпраці.
— Ви не шкодуєте про те, що прийшли в політику?
— Часто шкодую.
— Повернутися в політологію не хочете?
— Повернутися ніколи не пізно. Я зараз допоміг лікарю розібратися з даішниками. Якби я був політологом, я б, напевно, не зміг його захистити.
Чоловік за вдачею — захисник, а парламентський мандат дає унікальні можливості для захисту.
— Як Ви ставитися до заяви Василя Кисельова про те, що Тимошенко буде затримана за звинувачення в корупції як фігурант у справі Лазаренка?
— Були 100, 200, 300 судів, які нічого не показали. Не думаю, що якась чергова комісія щось покаже.
Як старався Кучма в цьому плані, напевно, не старався ніхто. Кисельову навіть не снилося те старання і ті ресурси, які були кинуті на цю справу. Отже, без перспектив.
— А візит Юлії Володимирівни в США як Ви розцінюєте?
— Я не брав участі ні в підготовці, ні в самому візиті, тому мені важко судити.
Юлія Володимирівна телефонувала мені з Вашингтона, говорила, що все проходить чудово. Я їй вірю.
— Ви завжди їй вірите?
— Вірити — це обов’язок будь-якого дисциплінованого члена фракції. Або треба виходити з фракції, або вірити. Іншого вибору немає.
— Як Ви привітали своїх жінок-колег по фракції з 8 Березня?
— Ніяк. Свято пройшло якось непомітно. Воно доволі інтимне. Тому я відправив привітання всім у рівній мірі — написав статтю в «Дзеркало тижня», це був мій меседж жінкам.
— А свою дружину як вітали?
— Традиційно — похід в ресторан, квіти. Я, коли був у відрядженні за кордоном, знайшов дружині дуже хороший подарунок — непрозору маску на очі. Там написано, що її треба одягати на 10 хвилин в день. І тепер у мене є 10 хвилин на день для заняття власними таємними справами (усміхається).
— Ви дуже коротко підстриг-лися. З чим пов’язана така кардинальна зміна іміджу?
— Я думаю, що зараз буде багато ситуацій, в яких надмірно довге волосся може потрапити або в шестерінки, або в трансформатори, або в якісь інші агрегати, тому вирішив максимально їх укоротити.
— Тобто, Ви побоюєтеся якихось тілесних ушкоджень з боку більшості?
— І побоююся більшості, і сподіваюся на меншість (сміється). Всі разом.
— Зараз бурхливо обговорюється тема поїздки Андрія Данилка на «Євробачення». Як Ви розцінюєте те, що він представлятиме Україну на цьому конкурсі?
— Чудово. Я взагалі обожнюю Данилка, вважаю його втіленням тієї сакральності, яка існує в нашій колективній, невловимій душі. Ми завдяки Сердючці досі не знаємо, якої статі у нас душа. Це чудово, це велика таємниця.
— Багато хто говорить, що це ганьба України.
— Я таку думку абсолютно не поділяю.
— Які шанси Данилка?
— Я впевнений, що він переможе. «Євробачення» — абсурдний конкурс. А Сердючка все вміє доводити до абсурду — починаючи від розміру ліфчика, закінчуючи репертуаром. Тому, мабуть, на блискучій перемозі Сердючки закінчиться «Євробачення» як конкурс.

Ольга МОСКАЛЮК, «ForUm»
також у паперовій версії читайте:
  • «МИ ПІШЛИ НЕ НАЗАВЖДИ»
  • ЖОВТЯКА ПОНОВИЛИ
  • ОТО ЗАОЩАДИМО!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».