Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
БЕЗ ПРАВА НА ПЕРЕМОГУ, або ВКРАДЕНИЙ ТИТУЛ
В англійському Ліверпулі відбувся бій між чемпіоном світу з боксу в першій напівсередній вазі за версією WBA французом Сулейманом Мбайє та українцем Андрієм Котельником. Поєдинок закінчився внічию: один суддя віддав перемогу французові, інший — українцю, а ще один вказав на нічию. Всі рефері презентували Англію. Дванадцять раундів проходили за переваги нашого земляка, а після оголошення результатів увесь зал почав освистувати рішення суддів, яке дало змогу французові зберегти титул чемпіона світу.

Бій Андрія Котельника з французом Сулейманом Мбайє довів одну тезу — німецький клуб «Юніверсум бокс промоушн» не надто зацікавлений в українських боксерах. Реакція британської публіки підтвердила, що місцеві судді вкрали у Котельника перемогу й титул чемпіона світу за версією WBA. Аудиторія вболівала не за підопічного свого земляка, а за боксера, котрий показав яскравий бокс. У перемозі українця також не сумніваються й британські ЗМІ, що назвали рішення суддів сумнівним.
Німецький клуб «Універсум бокс промоушн», за який виступає Андрій Котельник, не раз демонстрував своє «прохолодне» ставлення до нашого земляка. Двічі, внаслідок бездіяльності німців, українець був жертвою закулісних інтриг й зазнав несправедливих поразок. Так, у Франції його віддали на поталу менеджерам місцевого боксера Сулеймана Мбайє. Тоді Андрій домінував упродовж майже всього поєдинку, але за роздільним рішенням рефері француз святкував перемогу. Німецькі промоутери не зробили належних висновків, і навіть більше, вони ще раз «кинули Котельника під танки». «Юніверсум» вивів його на бій в Англії з місцевим Джуніором Віттером. Англійські засоби масової інформації після бою заявляли, що Віттер розчарував фанів. Мас-медіа вважали, що Котельник у цьому титульному поєдинку щонайменше не програв. Попри те, освистаний земляками Віттер записав до свого активу ще одну перемогу, а Андрій — поразку. Німецькі промоутери після цього випадку зробили вигляд, що їх турбує подальша доля українця. Зокрема, менеджер «Юніверсуму» Дітмар Рошва заявив: «Кожен, із ким я говорив про цей бій, бачив переможцем Котельника. Ми зараз готуємо офіційний протест на результат поєдинку». Згодом німці сказали, що протест розглянуто і підсумок двобою анульовано. Насправді цього не зробили, рішення суддів залишилося чинним. Після двох несправедливих поразок німці вирішили перевірити, чи не вплинули ці невдачі на профпридатність Котельника. Його звели в очному протистоянні з іншим боксером «Юніверсуму» — Мухамедом Абдулаєвим. У тому поєдинку українець довів, що заслуговує на бої з найкращими бійцями своєї вагової категорії. Він переконливо переміг.
Торік керівництво WBA зобов’язало свого чемпіона в першій напівсередній вазі француза Сулеймана Мбайе провести реванш із обов’язковим претендентом Андрієм Котельником. Згодом оголосили тендер на право організувати цей поєдинок. В «Юніверсумі» вирішили не витрачати значних коштів і здалися майже «без бою». Право проводити титульний двобій здобув британський промоутер Френк Уоррен, який є менеджером Сулеймана Мбайє. Менеджер опонента нашого земляка також обирав суддівську колегію. За таких обставин про об’єктивне ставлення рефері до Котельника годі було говорити. Всі судді — англійці. Британські ЗМІ стверджують, що «Юніверсум» подав протест, але марно... Або німцям не вистачає засобів впливу, або вони не зацікавлені в успішній кар’єрі українця. Впродовж дванадцяти раундів Котельник переважав опонента за кількістю завданих ударів. Француз чимало маневрував, уникав прямих сутичок. Здавалося, що авторитет Френка Уоррена переконав Мбайє, що потрібно лише вистояти всі раунди, а судді свою «чорну» справу знають.
Темношкірий боксер більшість часу приділяв увагу захисним діям. Попри це, судді проголосували так: Міккі Ванн віддав перевагу українцеві з рахунком 117-112, Пол Томас підрахував, що краще боксував Мбайє,— 115-113, а Террі О’Коннор виставив нічийний рахунок (114-114). Упродовж тридцяти хвилин після оголошення суддівського вердикту близько двадцяти тисяч англійців певний час не залишали своїх місць на трибунах палацу спорту: свистом вони вимагали від рефері змінити рішення. Сулейман Мбайє, котрий ще до оголошення результатів поєдинку переможно підняв руки, не отримав оплесків, навпаки, свист. Натомість глядачі вітали овацією Котельника. Проте пояс чемпіона світу за версією WBA лишився у француза. Після зустрічі представники німецької промоутерської компанії подали протест на її підсумок. Однак поки не відомо, наскільки серйозними є наміри менеджерів Котельника, чи вистачить їм бажання й наполегливості довести справу принаймні до проведення повторного поєдинку.

Михайло МИХАЙЛІВ
також у паперовій версії читайте:
  • «СЕВІЛЬЯ» ВІДДАЄ КУБОК УЄФА
  • МІРЧА ЛУЧЕСКУ: НАШЕ ЗАВДАННЯ — ПЕРЕМОГТИ «СЕВІЛЬЮ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».