Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА
СИСТЕМА СТРАХУВАННЯ: ВЧОРА, СЬОГОДНІ, ЗАВТРА
Про перспективи, які постають у політиці соціального страхування, говорять нечасто. Надто невеликими є можливості державного бюджету, щоб безпомилково називати терміни і суми виплат, надто нестабільною буває політична ситуація, аби розраховувати на неухильне просування законопроектів у парламенті. Однак те, що зроблено,— це фундамент для тих, на кого поширюється соціальний захист.

Про те, якою буде політика соціального страхування у нинішньому та наступних роках, розповідає директор Департаменту політики державного соціального страхування Тарас Антоненко.
Держава виконує свої зобов’язання, забезпечуючи своєчасно і в повному обсязі поточні страхові виплати. Назву кілька цифр. Фінансується допомога при народженні дитини у розмірі 8500 грн. Мінімальний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку для застрахованих осіб з 1 січня 2007 року підвищено до 120,75 грн. Розмір допомоги на поховання застрахованим особам з 1 січня 2006 року сягнув 1200 грн. Мінімальний розмір виплат у разі безробіття з 1 грудня 2006 року становить 132 грн. Застрахованим особам, у яких розмір виплат залежить від страхового стажу, та військовослужбовцям, звільненим із військової служби через скорочення без права на пенсію, мінімальний розмір допомоги по безробіттю з 1 грудня 2006 року підвищено до 190 грн.
Проте ця система потребує розвитку. Будь-який громадянин назве «шпарини» у практиці соціального страхування. Бачать їх і фахівці. Тому сформульовано нові завдання, які має бути розв’язано завдяки новому законодавству. З цією метою Мінпраці розроблено законопроект «Про систему збору та обліку єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Насамперед ідеться про уніфікацію бази нарахувань страхових внесків; забезпечення єдиної процедури їх сплати, обліку і системи контролю за фінансовими потоками. Закон опрацьовано з урахуванням зауважень, наданих зацікавленими центральними органами виконавчої влади, фондами соціального страхування та соціальними партнерами, схвалено Кабінетом Міністрів та внесено на розгляд Верховної Ради України.
Реалізація законопроекту відкриє нові перспективи для загальнообов’язкового державного соціального страхування. Зокрема, буде забезпечено додаткові надходження страхових коштів за рахунок розширення бази сплати страхових внесків, виведення заробітної плати з «тіньового» сектора за рахунок кращого контролю. Є конкретні розрахунки, які свідчать, що за нової системи кошти використовуватимуть раціональніше. Не буде дублювання фондами функцій, пов’язаних із формуванням страхових коштів, що спрямовуються на утримання адміністративного апарату, відповідального за збір, облік і контроль за сплатою внесків. До того ж, покінчимо з практикою проведення взаєморозрахунків між фондами соціального страхування.
Передбачається також вирішити кілька стратегічних завдань. Це — забезпечення повної прозорості фінансових потоків для суб’єктів системи загальнообов’язкового державного соціального страхування; надання можливості застрахованим особам у будь-який час отримувати інформацію, які страхові внески та в які фонди робить за них роботодавець, а також більш повне переорієнтування функцій та структури фондів на роботу із населенням. Реформу планується провести стосовно медичного страхування. У Міністерстві праці та соціальної політики розроблено законопроект України «Про загальнообов’язкове державне медичне соціальне страхування». Він спрямований на те, щоб забезпечити громадянам України реалізацію гарантій на матеріальне забезпечення у разі хвороби, безоплатну медичну допомогу та медичне страхування. Затвердження законопроекту дасть змогу підвищити якість надання медичних послуг, забезпечити гарантований обсяг медичної допомоги для застрахованих осіб. Запровадити цю форму страхування пропонується з 1 січня 2009 року.
також у паперовій версії читайте:
  • ПРО УПОВНОВАЖЕНОГО З ПРАВ ДИТИНИ
  • КВАРТИРИ ДЛЯ БІДНИХ
  • ЗІГРІТИ БАТЬКОВУ ЗИМУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».