Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
NASA ДОСЛІДЖУВАТИМЕ ПІВНІЧНЕ СЯЙВО

«Це перспективний проект, який покладе кінець давнім міфам і дасть наукове підтвердження тому, що магнітосфера Землі захищає нас від фатального впливу сонячного вітру»,— каже Френк Сноу, менеджер місії THEMIS.
Учені сподіваються, що п'ять супутників, які працюватимуть одночасно, зможуть напевне визначити місце, де бере початок північне сяйво.
Нині дослідники вважають, що воно пов'язане із сонячним вітром, який деформується, досягаючи магнітного поля Землі. Розряди, що потрапляють у потоки вітру, формують геомагнітні «хвости», енергія яких вивільняється спорадично, провокуючи суббурі на екваторі, а потім переміщається до Північного та Південного полюсів, де і спостерігається полярне сяйво.
Проте вчені не можуть пояснити, у якій ділянці магнітосфери енергія сонячного вітру трансформується в захопливе видовище. Спроба досконально вивчити природу явища зумовлена цілком конкретною практичною потребою. За твердженням спеціалістів, отримана місією інформація дасть змогу захистити супутники від негативного впливу яскравих спалахів.


СВЕТРИ ВРЯТУЮТЬ ПІНГВІНІВ
Три немолоді жительки англійського графства Дарем сподіваються, що сплетені ними светри допоможуть вижити австралійським пінгвінам у разі витікання нафти, передає Укрінформ із посиланням на Бі-Бі-Сі.
Маленькі блакитні пінгвіни, споконвічні жителі Австралії, розташувалися на кількох невеликих островах на морському шляху, а тому часто потерпають від розливання нафтопродуктів.
Нафта, що потрапляє на пір'я птахів, «спалює» шкіру, порушує теплоізоляцію та не дає змоги плавати. Окрім того, коли пінгвіни намагаються очистити пір'я, токсичні речовини нерідко потрапляють у стравохід, завдаючи непоправної шкоди внутрішнім органам птахів.
За кілька тижнів жінки сплели п'ятдесят светрів, довжина яких не перевищує сорока сантиметрів. Розміри мініатюрних птахів їм повідомили у Фонді порятунку пінгвінів, що в Хемпстеді. Саме туди британки відправлять готову партію одягу, і вже звідти светри для пінгвінів вирушать до Тасманії.

також у паперовій версії читайте:
  • КІНОСВІТ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • КОРИСНІ ПОРАДИ
  • ФАКТ
  • СКАНВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».