Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ОБПЕКТИСЯ МОЖНА І ХОЛОДНОЮ ВОДОЮ
Нині в різних торговельних закладах — від спеціалізованих магазинів до невеликих крамниць — надзвичайно широкий асортимент колото-різальних знарядь: складані та перочинні ножі, кинджали, шаблі, мечі, фінські ножі... Серед цього розмаїття виробів трапляються такі, що належать до «холодної зброї». Придбання, носіння, виготовлення та реалізація її регламентується законодавством та нормативними документами. Незнання відповідних вимог або нехтування ними призводить до конфліктів з правоохоронними органами. Тим, хто хоче придбати холодну зброю або, приміром, колекціонувати раритетні клинкові вироби, допоможуть убезпечитися від неприємних ситуацій поради фахівців експертної служби МВС України.

Про що йдеться в законі
За словами експертів, приблизно десята частина загальної кількості ножів, що їх реалізують у торговельній мережі, належить до холодної зброї. Але від того ці вироби не є менш доступними для широкого кола споживачів, котрі зобов’язані дотримуватися певних вимог законодавства, інакше настає адміністративна або кримінальна відповідальність за незаконне поводження з холодною зброєю. Так, згідно з пунктом 2 статті 263 Кримінального кодексу України, носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів тощо без передбаченого законом дозволу карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років. Водночас треба зазначити, що законодавство не містить чіткого тлумачення власне терміна «холодна зброя».
Наприклад, поняття «фінський ніж», що охоплює вироби з широким і довгим клинком та масивною рукояткою, асоціюється з класичним зразком холодної зброї. Однак таке уявлення не зовсім відповідає дійсності. Споконвічно головним функціональним призначенням цієї національної зброї було господарсько-побутове застосування під час полювання в країнах Скандинавії, для ведення господарства тощо. За конструктивними особливостями класичний фінський ніж не може належати до холодної зброї. Лише порівняно недавно, зважаючи на багатовікову історію виготовлення таких виробів, фінський ніж конструктивно трансформувався у «фінку» — знаряддя, оснащене обмежником і тому придатне для того, щоб завдати численні ушкодження живому об’єкту. Саме відповідність цьому критерію та деяким іншим параметрам дає підстави вважати, що цей предмет належить до розряду холодної зброї.
У цьому контексті можна навести визначення, котре міститься в постанові пленуму Верховного Суду від 26.04.2002 року: до холодної зброї належать предмети, виготовлені за стандартними зразками або відповідно до усталених вироблених типів зброї, що справляють колотий, колото-різальний, рубальний, роздроблювальний або ударний ефект і конструктивно призначені для ураження живої цілі за допомогою м’язової сили людини або дії механічного пристрою.
Через те, що в Україні немає закону «Про зброю», який мав би регулювати обіг зброї в державі, цю функцію виконують відомчі документи та інструкції.
Як зазначив заступник начальника лабораторії криміналістичної експертизи Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Ігор Ігнатьєв, найдокладніше визначення терміну «холодна зброя» міститься у підготовлений МВС та Мін’юстом і затвердженій у 1999 році «Методиці криміналістичних досліджень холодної зброї та конструктивно подібних до неї виробів», а також у деяких інших нормативних документах, зокрема в затвердженій наказом МВС інструкції «Про виготовлення, придбання, зберігання, облік, транспортування та використання вогнепальної, пневматичної і холодної зброї, пристроїв для відстрілу патронів з гумовими кулями, а також боєприпасів та вибухових речовин».
Цікаво, що в законодавстві деяких країн не розмежовано знаряддя злочинів на «холодні» чи «гарячі». Натомість будь-який предмет, застосований, зокрема для вбивства, визначено як обтяжлива обставина. Тобто немає значення, чим було скоєно протиправне діяння: шаблею, кухонним ножем чи бейсбольною битою. Головне — наслідок таких дій. Можливо, тому й у Кримінальному кодексі України досить вільно витлумачено поняття «холодна зброя».

Останнє слово за експертом
Із випадками суто кримінального характеру все, як то кажуть, зрозуміло: коли вбивство скоєно холодною зброєю, то зловмисник насамперед нестиме відповідальність саме за вбивство, а не за незаконне володіння зброєю, яка була застосована. На відміну, скажімо, від законодавства США, яким загальний термін ув’язнення визначається за сукупністю злочинів і складається з термінів покарань за кожен скоєний особою злочин, в українському законодавстві, як правило, менш суворе покарання поглинається більш суворим.
Але трапляються конфліктні ситуації, коли необхідно довести, що вилучений в особи ніж належить або не належить до холодної зброї, що й зумовлює притягнення до відповідальності. У таких випадках за рішенням суду проводиться експертиза, результати якої відображаються в експертному висновку. Крім того, і фізичні, і юридичні особи за власним бажанням можуть надати для дослідження до експертного підрозділу той чи інший виріб й отримати висновок фахівця. Однак такий висновок буде лише офіційним свідченням, юридичної сили в процесуальних діях він не матиме.
Взагалі криміналістична експертиза холодної зброї — досить складна процедура, що складається з кількох етапів. За словами Ігоря Ігнатьєва, спочатку проводиться порівняльне дослідження — наданий предмет порівнюється з натурним зразком і відомостями з довідкової літератури, на підставі чого доходять висновку про його призначення: бойовий це ніж чи мисливський, чи це предмет господарського призначення. Якщо під час порівняльного дослідження встановлено, що ніж за своїми конструктивними особливостями відповідає критеріям холодної зброї, то вимірюється довжина й товщина клинка, за необхідності — його твердість, встановлюється спосіб кріплення до рукоятки, перевіряється наявність обмежника тощо. Після цього, у разі встановлення відповідності досліджуваного зразка параметрам холодної зброї, проводиться його випробування щодо придатності на ураження живої цілі.
Скажімо, аби ніж був визнаний холодною зброєю, необхідно щоб клинок проник у дошку на певну глибину і не зламався чи не деформувався за відповідного навантаження.
Відповідно до описаної методики, що охоплює вироби завдовжки до 700 мм, холодна зброя поділяється за призначенням на клинкову, ударно-дробильну, комбіновану і метальну (остання поділяється на просту та механічну). Визначено три види холодної зброї: бойова, мисливська та кримінальна. Якщо вести мову про довгоклинкові вироби, то це поняття для криміналістики досить умовне і тому вона також підлягає випробуванням.
Затверджено мінімальні техніко-криміналістичні вимоги, відповідність яким і дає змогу дійти висновку, що ніж належить до холодної зброї. По-перше, це здатність завдавати неодноразові важкі механічні ушкодження. Відомо, що для цього довжина клинка має бути 90 мм і більше, а товщина обуха — не меншою за 2,6 мм. Кут заточування леза не повинен перевищувати 25 плюс/мінус п’ять град (не плутати з градусами). У кинджалів, призначених для колотих ударів, мінімальні лінійні розміри становлять відповідно 150 і 4 мм, кут заточування клинка — не більш як 25 град, а вістря — до 30 град. Мінімальна твердість металу — 45–50 НRС, залежно від його виду. Крім того, ніж має бути обов’язково оснащений елементами, які не дозволяють руці зісковзувати на лезо — обмежником, підпальцевими поглибленнями.
Твердість металу обов’язково визначається під час експертизи саморобного виробу. Граничні параметри твердості для клинків, виготовлених з промислових марок сталей, зазначено в довідковій літературі.

Незайві поради
Аби уникнути непорозумінь з правоохоронними органами, експерти радять реалізаторам мати відповідний висновок експерта-криміналіста на кожну модель клинкових виробів, що пропонуються до продажу. Лише такий документ засвідчує належність того чи іншого знаряддя до певного розряду. Копію висновку торговельні заклади мають надавати під час реалізації ножа, а покупець має право її вимагати. Зрозуміло, що холодну зброю, як і вогнепальну (газову, пневматичну тощо) і патрони до неї слід купувати лише в спеціалізованих магазинах. Тільки таким торговельним закладам видається відповідна ліцензія.
Для отримання дозволу на зберігання колекційної холодної зброї необхідно подати до органу внутрішніх справ за місцем проживання копію довідки про реалізацію такої зброї з позначкою магазину, кольорові фотографії придбаної зброї розміром 15х15 см. У дозволі на зберігання зброї ставиться штамп «колекція». Належність клинкових виробів до предметів мистецтва або таких, що мають історичну цінність, встановлюється на підставі результатів експертного дослідження. Транспортування колекції холодної зброї здійснюється також за дозволом органів внутрішніх справ.
Крім того, санкція міліції необхідна й для придбання мисливських ножів. Купуються вони за дозволом на право носіння та зберігання мисливської вогнепальної зброї, у якому продавець зазначає факт реалізації ножа.

Юрій САХНО
також у паперовій версії читайте:
  • «НЕ ВИНЕН Я — САМА ТАКОГО ХОТІЛА»...
  • РОСІЙСЬКИЙ СЛІД ІНТЕРНЕТ-КРАДІЖКИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».