Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКЕ ВИПРОБУВАННЯ БУША
Президент США Джордж Буш завершує турне Бразилією, Уругваєм, Гватемалою, Колумбією та Мексикою. Поїздка мала дві головні цілі. По-перше, важливо було довести критикам з Демократичної партії США, що республіканська адміністрація приділяє латиноамериканським країнам достатньо уваги, по-друге, треба продемонструвати латиноамериканцям свою турботу. Останнє завдання здається навіть більш нагальним, оскільки саме споживацьке ставлення до економіки латиноамериканських країн та політична підтримка місцевих правих урядів в ліберальних ринкових реформах призвели в кінцевому підсумку до перемоги лівих урядів у більшості країн Південної Америки.

Під час вояжу американського президента його супротивник — Уго Чавес організовував акції протесту. Венесуельський лідер побував у всіх країнах, які є сусідами держав, що їх відвідав Джордж Буш. Останній намагався не звертати уваги на незручні журналістські запитання з приводу полум'яної антиімперіалістичної критики венесуельського лідера. Проте тактика, що нагадує байку про Слона та Моську, не завжди була доречною. Тим більше, що під час візиту президент США власними діями тільки додавав аргументів для критики його політики.
Зокрема, Джордж Буш відмовив Бразилії у зменшенні мита на ввезення до США етанолу — альтернативного виду палива, яке виробляється з місцевої тростини. Натомість Уго Чавес відразу нагадав про бізнесові нафтові інтереси родини Бушів, для якої кліматичні зміни є лише нагодою розбагатіти. Більш-менш спокійно відбувся візит американського президента до Уругваю, де завдяки соціально-політичній стабільності його приймали в найкращих дипломатичних традиціях. У Колумбії, навпаки, для лівих бойовиків приїзд Буша став приводом до скоєння терактів. Масові заворушення під час візиту сталися в одній з найбідніших країн Латинської Америки — Гватемалі. На цьому тлі соціальні ініціативи республіканської адміністрації США потонули в голосах критики.
Порівняно спокійніше відбувалися відвідини найближчої латиноамериканської сусідки США — Мексики. Тутешній уряд почав використовувати регулярні війська для боротьби з наркоторговцями, не менше проблем влада має й у відносинах з найбіднішими провінціями країни, які не отримують нафтових прибутків. Бушеві пригадали його рішення збудувати мур на мексикансько-американському кордоні, аби обмежити нелегальну трудову міграцію. Бізнесмени нагадали про проблеми із захистом марки мексиканської горілки, виготовленої із соку кактусів, у США. За цих обставин тези про прогрес у розвитку північноамериканської зони вільної торгівлі, до якої, крім Мексики та США, належить ще й Канада, виявилися недоречними. До кращих часів відкладено також ідею утворення панамериканської зони вільної торгівлі, яка має завершити формування спільного ринку в Північній та Південній Америці. Загалом візит Джорджа Буша до латиноамериканських країн не так ствердив успіхи його адміністрації на цьому напрямі зовнішньої політики, як засвідчив наявність проблем у стосунках Вашингтона зі своїм колишнім «заднім подвір'ям», на якому країни прагнуть повернути собі право провадити політику у власних інтересах.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ У РФ ПОПЕРЕДУ «ЄДИНА РОСІЯ»
  • ОБСТРІЛЯНО ТЕРИТОРІЮ КОДОРСЬКОЇ УЩЕЛИНИ
  • ФРАНЦІЯ: ВИБОРИ — БЕЗ ШИРАКА
  • АНАРХІСТИ НАПАЛИ НА ПОЛІЦЕЙСЬКИЙ ВІДДІЛОК
  • У НЕПАЛІ ЗАГУБИВСЯ ЖИВИЙ БУДДА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».