Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
У ЕСТОНЦІВ ВЛАСНА ГОРДІСТЬ
Прем'єр Естонії Андрус Ансіп, переможець парламентських виборів, обіцяє, що країна невдовзі стане однією з найбагатших держав Європейського Союзу.

Глава уряду гучно відсвяткував свій тріумф. Очолювана ним Партія реформ отримала 27,8% голосів виборців, що дає їй змогу отримати 31 мандат з 101. На другому місці — Центристська партія (26,1%, тобто 29 мандатів). У парламенті також опинилась правоцентристська партія «Союз Батьківщини і республіки». Серед тих, хто подолав п'ятивідсотковий бар'єр — Соціал-демократична партія, Народний союз і Партія зелених.
В Ансіпа є всі підстави для святкового настрою. Уперше після 1991 року естонці настільки довіряють уряду. Жодному з попередніх кабінетів не вдалось попрацювати хоча б стандартну чотирирічну каденцію.
У розмові з журналістами прем'єр зазначив, що протягом останніх 15 років країна досягла величезних успіхів. В Естонії сталось справжнє економічне диво. Якщо такий темп економічного зростання утримається надалі, то протягом найближчих 15 років Естонія стане одною з найбагатших країн Європи. Навіть з Росією розвиваються динамічні економічні відносини. Та й стосунки між громадянами обох країн є цілком нормальними, хоча в політичній площині залишається ще багато чого зробити.
Отже, права Партія реформ і надалі залишатиметься при владі, хоча, можливо, з новим коаліційним партнером — консервативним угрупованням колишнього прем'єра Марта Лаара. Саме завдяки правиці Естонія нині переживає «золотий період» економічного розвитку і з почуттям переваги дивиться на своїх сусідів у Прибалтиці.
Естонців дивує, коли їх порівнюють з Литвою і Латвією. Тут мало хто знає латвійську чи литовську мову. Зате майже кожен розмовляє фінською. Країна не приховує, що своїми головними партнерами вважає Фінляндію, Швецію і Німеччину. Генрі Лаупмаа з Естонського інституту в Таллінні говорить: «Ще за радянських часів ми дивились фінське телебачення. Усі естонці на півночі розуміють цю мову». І тому його дивує, коли всі три країни Балтії розглядають під однаковим кутом зору.
Тільки раз в історії ці держави провели спільний захід. Це був живий ланцюг на підтримку незалежності. Два мільйони осіб в Естонії, Латвії і Литві взялись за руки, це стало світовим рекордом.
Нині прибалтійські держави конкурують на кожному кроці. Вони намагаються привабити закордонні інвестиції. На думку директора Естонського інституту міжнародних відносин Андреса Касекампа, Латвія, яка територіально знаходиться посередині, вважає себе центром трійки. Естонці й литовці не погоджуються з цим, а також вважають Ригу найбільш космополітичним містом у прибалтійських державах.
Країни змагаються за симпатії Брюсселя. Естонці раз у раз нагадують, що їхню державу ЄС запросив до переговорів про вступ першою з трійки. Касекамп наголошує, що вони першими розпочали реформи і розвивались швидше, ніж Латвія та Литва, а також є менш корумпованими. Хай там як, але Естонія нині вражає економічними успіхами.

Данило ДАНИЛЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ГЕОПОЛІТИЧНІ ІГРИ НАВКОЛО РАКЕТ
  • АФГАНСЬКЕ "ВЕСНЯНЕ ЗАГОСТРЕННЯ"

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».