Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА РОЗМАЇТТЯ
У ГЛОБАЛЬНОМУ ПОТЕПЛІННІ ВИНЕН КОСМОС

Група вчених, яку очолює датський кліматолог Хенрік Свенсмарк, стверджує, що планета переживає період, коли хмарне покривало поменшало через брак космічних променів, що потрапляють в атмосферу. Відповідно сонячна радіація через нестачу хмар сильніше нагріває Землю. Це, за словами Свенсмарка, є головною причиною нинішньої теплої погоди. Якщо це так, кліматологам, можливо, доведеться переглянути свої уявлення про механізми глобального потепління.
Датський учений стверджує: кількість космічних променів, що потрапляють на Землю, змінюється залежно від магнітної активності Сонця. У періоди високої активності на Землю потрапляє менше космічних променів. Через це формується менше хмар, і температура підвищується. Низька магнітна активність призводить до того, що хмар формується більше, і Земля охолоджується.
Свенсмарк звертає увагу на те, що нині «сонячна активність вища, ніж за останні тисячу років».


МАВПИ ПОЛЮЮТЬ ЗІ СПИСАМИ
Дослідники Джіл Пруец зі США і Пако Бертолані з Великої Британії опублікували звіт, у якому повідомили, що сенегальські шимпанзе для полювання виготовляють і використовують дерев'яні списи.
Тварини відламують гілки з дерева, віддирають бічні відгалуження і листя, іноді знімають кору і кінці заточують зубами. Вченим вдалося побачити, як мавпи із силою ударяли цими палицями по дуплах дерев. Проте дослідникам не вдалося сфотографувати цей процес або зняти його на відеоплівку.
Учені повідомляють, що подібний спосіб полювання трапляється лише в Сенегалі, а значить він залежить від місця існування приматів. У багатьох областях, де мешкають шимпанзе, живе також їхня звичайна здобич — червоні колобуси, однак їх немає в Сенегалі. Тому, вважають біологи, мавпам довелося пристосовуватися до полювання на місцевих галаго — невеликих нічних приматів, що ховаються вдень у дуплах.

також у паперовій версії читайте:
  • КІНОСВІТ
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ФАКТ
  • РЕКОРДИ
  • КРОСВОРД

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».