Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
ЧИ ПРОЙШОВ ПІК ГРИПУ?
Нестандартна погода зі своїми примхами — то надто тепло, то надто холодно — піднесла свої сюрпризи. Коли вдарили морози, захворюваність на грип і ГРВІ значно збільшилась.
Яка нині ситуація в Києві з грипом наш кореспондент веде розмову з головним державним санітарним лікарем столиці, заслуженим лікарем України Іриною Козловою.
— Ірино Антонінівно, чи перевищився поріг захворюваності на грип і ГРВІ у Києві чи ні, скільки дітей та дорослих занедужали останніми тижнями, а також коли діти повернуться до школи?

— Рівень захворюваності вище від порогового спостерігався два тижні тому. Протягом цього часу на грип і ГРВІ за кожен тиждень занедужали 46766 осіб — першого тижня й 49670 — другого. Пізніше кількість хворих стала зменшуватись. Ми вважаємо, що пік захворюваності минув. Бо власне, коли діти перестали ходити до школи, захворюваність у них пішла на спад, на відміну від дорослих. Якийсь час число хворих дорослих навіть зростало.
— Однак чимало людей, серед яких багато пенсіонерів, не викликали лікарів додому і, певно, ці цифри приблизні.
— Ніхто точно не може сказати, скільки людей занедужало в столиці. Так, не всі викликають медиків додому, а лікуються самотужки. Хоча ми наполягаємо на тому, що за перших ознак хвороби слід викликати лікаря, щоб правильно лікуватись. Бо іноді у людей похилого віку самолікування може призвести до тяжких наслідків — запалення легенів, серцево-судинних ускладнень тощо.
Отже, з минулого тижня почався спад хвороби. Тенденція до зниження захворюваності триває.
— Чи не може так статися, як це було торік, що пік тривав до середини квітня?
— За всіма прогнозами, пік минув, але холодна погода, звичайно, впливає на зниження резистентності організму, тобто спротиву хворобам і зниження імунітету. Але й самі люди мають дбати про себе, адже скільки ми бачимо нині молоді, яка одягається надто легко для холодної пори року. Це передовсім впливає на те, що організм стає слабким під час переохолодження. Зазвичай, така людина може швидше захворіти, ніж та, яка тепліше одягнеться. Та це більше стосується ГРВІ. Щодо грипу, то це — серйозна інфекція, і коли вона активізується, її призупинити важко. Хворіють найперше ті, в кого відсутній імунітет до певних штамів грипу або вони свого часу не зробили щеплення. Хочу нагадати, що до груп підвищеного ризику належать люди похилого віку, дорослі та діти з хронічними захворюваннями дихальної й серцево-судинної систем, медичні працівники, військові, всі, хто працює у великих колективах, бо у таких ситуаціях найбільша вірогідність того, що одна людина може заразити інших. Отож (на майбутнє!) щеплення — неабияка пересторога грипу.
— Настає весна, і багато вчених б’ють на сполох з приводу загрози «пташиного» грипу, адже, як говорять спеціалісти, коли людина, котра грипує, скуштує м’яса хворої птиці, то може виникнути грип-мутант. Що робиться у столиці для убезпечення від «пташиного» грипу?
— Нашу роботу часто-густо не бачать пересічні громадяни. Хочу сказати, що санітарна і ветеринарна служби проводять превентивні заходи. Що стосується київських птахофабрик, то до них «перелітний» грип не залетить, бо вони працюють за закритим циклом. Усім співробітникам із урахуванням профілактики грипу, а також «пташиного», в обов’язковому порядку роблять щеплення. Якщо десь виявляють факти захворювання птахів, то насамперед ветеринари досліджують загиблих пернатих. На птахофабриках обов’язково проводять санітарно-роз’яснювальну роботу.

Валентина СКОРОПАДСЬКА

ЧИ МОЖНА ВІДВЕРНУТИ ПОЯВУ ПАНДЕМІЧНОГО ВІРУСУ ГРИПУ?
Про це редакція запитала нашого постійного консультанта — співробітника Центру грипу МОЗ України, Інституту ім. Л. Громашевського АМН України Алли Мироненко.
— Весь світ стурбований тим, що від хворих на грип птахів заражуються люди. Більш ніж 60 відсотків інфікованих «пташиним» грипом людей помирає. Починаючи від грудня 2003 року, в 11 країнах світу захворіли 274 особи, 167 з них померли. Поки що факт передавання особливо небезпечного вірусу Н5N 1 від людини до людини через повітря не доведений.
— Чи можна запобігти появі мутанта, який спричинить чергову пандемію?
— Крім використання засобів індивідуального захисту, основним способом вберегтися від зараження є щеплення проти грипу сезонними вакцинами, зокрема «Інфлувак» (найсучасніший препарат, в одноразовому шприці, не містить консервантів), осіб, які мають контакт з птахами. По-перше, це убезпечить людей від епідемічного (сезонного) грипу, а по-друге, унеможливить «зустріч» в одному організмі пташиного та людського вірусу грипу. Це відверне утворення агресивного віруса-мутатна, здатного передаватися від людини до людини через повітря й стати чинником пандемії грипу.
також у паперовій версії читайте:
  • ЗНАТИ Й ВИКОНУВАТИ
  • ШУКАЙТЕ ЦУКОР У ПРИРОДІ
  • ПРО ЩО ПОПЕРЕДЖАЄ СПРАГА

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».