Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ІРАН КИНУВ ВИКЛИК МАГАТЕ
П'ятого березня 2007 року розпочалося обговорення радою директорів Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) іранського питання. Засідання триватиме впродовж трьох днів. Ключове питання порядку денного — доповідь експертів про стан реалізації іранської ядерної програми.

Інформаційний супровід роботи МАГАТЕ забезпечують, з одного боку, нарощування американської військово-морської армади в Перській затоці, тривалі навчання іранських збройних сил, а з іншого боку, традиційно гучні заяви президента Ірану Махмуда Ахмедінеджада. Нещодавно він у полемічному запалі заявив, що «іранська ядерна програма, як потяг без гальм і заднього ходу, рухається тільки вперед». Опоненти вважають, що небезпека такого «потяга» в тому, що керманич не має стерна. Це тим більш небезпечно, що внутрішньополітична ситуація в Ірані видається вкрай напруженою.
Світські кола іранської політичної та економічної еліти, здається, неабияк стурбовані реальною перспективою військового зіткнення зі США, хоча поки що відверто не висловлюють протесту. Зокрема, минулого тижня тривали збройні сутички між іранськими військами та сепаратистами з іранської провінції Західний Азербайджан. У боях, за офіційною інформацією, загинуло сімнадцятеро азербайджанських бойовиків та четверо іранських військових. За цих обставин відверті опозиційні виступи в Тегерані мали б шанс наразитися на рішучий опір фанатичних прихильників клерикального режиму, яких у країні вистачає.
Тим часом іранська делегація в МАГАТЕ отримала додаткові аргументи на користь своєї позиції, оскільки в Йорданії обговорюють питання можливого використання «мирного атому». А Південноафриканська Республіка навіть відверто оголосила про намір самостійно збагачувати уран до рівня ядерного палива для атомних електростанцій. Натомість Ірану пропонують погодитися на збагачення урану на території Російської Федерації, що розглядається як обмеження іранських суверенних прав. Поки що сила західного тиску дорівнює силі іранського опору. Ситуацію може змінити тільки війна. Ідеться, зокрема, про можливе масоване бомбування військових об'єктів на території Ірану. Зрозуміло, що Рада Безпеки ООН на це не дасть дозволу. Але Сполучені Штати традиційно діють за принципом: якщо не можна, але дуже хочеться, то роби, що хочеш. Утім, Іран за цих обставин також не сидітиме, склавши руки. Оглядачі прогнозують неминучий ракетний удар по Ізраїлю та іранську блокаду Ормузької протоки, якою проходить основна частка експортованої з країн Перської затоки нафти. Через це потреба в наземній військовій операції стане неминучою. А наслідки воєнних дій для світової економіки та безпеки будуть катастрофічними.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЩОРОКУ — МІЛЬЙОН ЖЕРТВ
  • ПІВНІЧНОКОРЕЙСЬКО-ЯПОНСЬКА «ВІДЛИГА»
  • ДІТЯМ ШКОДЯТЬ СТРЕСИ
  • ВІЦЕ-ПРЕЗИДЕНТ США ВОЛІЄ НЕ ПОСПІШАТИ
  • АКЦІЇ ПРОТЕСТУ В КОПЕНГАГЕНІ ТРИВАЮТЬ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».