Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
ФОРТУНА ГРАЄ ЗА «МАНЧЕСТЕР»
Чергові тури у провідних футбольних чемпіонатах, крім безкомпромісної боротьби у більшості поєдинків, подарували вболівальникам два матчі за участю лідерів. У іспанській першості зійшлися «Севілья» та «Барселона», а в англійській Прем’єр-лізі «Ліверпуль» приймав «Манчестер Юнайтед».

Англія, 29-й тур
У головному матчі туру «Манчестер Юнайтед» із мінімальним рахунком на виїзді обіграв «Ліверпуль» і зробив ще один крок до чемпіонського титулу. Впродовж двобою «Ліверпуль» створив чимало небезпечних моментів біля воріт манкуніанців, але не зміг обіграти Едвіна Ван дер Сара. Щоправда, на п’ятдесятій хвилині Крейг Белламі уразив ворота голландського голкіпера, проте суддівська бригада зафіксувала положення «поза грою». Розв’язка матчу настала наприкінці двобою — на 86-й хвилині Пол Скоулз заробив червону картку за те, що замахнувся на Хабі Алонсо. «Ліверпуль» миттєво спробував скористатися чисельною перевагою, однак Едвін Ван дер Сар у блискучому стилі парирував удар Пітера Крауча. Гостям пощастило більше — після штрафного у виконанні Кріштіану Роналду ірландський захисник гостей Джон О’Ши першим опинився на м’ячі й відправив його в сітку воріт Рейни. «Якщо відверто, то «Ліверпуль» грав фантастично,— сказав після поєдинку головний тренер «Манчестер Юнайтед» сер Алекс Фергюсон.— У нас практично не було шансів перемогти, і лише завдяки щасливій випадковості ми зуміли здобути перемогу. Це був один із поєдинків, коли нас переграли за всіма статтями. Щоб перемагати, потрібно завжди мати в союзниках Фортуну». Таким чином, «Манчестер Юнайтед» випереджає чемпіона — лондонський «Челсі» — на дев’ять очок (у «аристократів», щоправда, є матч у запасі). Підопічні Жозе Моуріньйо у звітному турі на виїзді обіграли «Портсмут» (2:0). Перемогу лондонцям принесли два івуарійці — Дрогба та Калу (останній вкотре замінив Андрія Шевченка).
«Арсенал» удома з мінімальним рахунком обіграв «Рідинг», наблизившись до «Ліверпуля» на відстань одного очка. Проте варто врахувати, що у «канонірів» є два матчі в запасі. «Уіган» здобув важливу перемогу в Манчестері проти місцевого «Сіті». Після здобуття трьох очок команда Джуела відокремилась від зони вильоту, перемістившись із сімнадцятого на п’ятнадцяте місце. Супертрилер подарували вболівальникам «Вест Хем» і «Тоттенхем». «Молотобійці» розпочали впевнено і по закінченні першої сорокап’ятихвилинки мали перевагу в два м’ячі. Спочатку швидку контратаку господарів завершив Ноубл, а згодом його підтримав партнер по команді Тевес, котрий влучно пробив зі штрафного. Це був перший м’яч іспанського футболіста в Прем’єр-лізі. Проте в другому таймі гравцям «Тоттенхема» Дефо і Тайніо вдалося відновити рівновагу. За п’ять хвилин до закінчення основного часу Замора вивів господарів уперед. Здавалося, що «молотобійці», нарешті, здобудуть жадану перемогу в лондонському протистоянні. Проте за дві хвилини Бербатов зі штрафного відправив м’яч у дев’ятку воріт господарів, а в доданий арбітром час Пол Сталтері зіграв на добивання і приніс перемогу номінальним гостям. Таким чином, «Вест Хем» значно погіршив шанси зберегти прописку серед найсильніших команд Англії. Нині «молотобійці» відстають від рятівного сімнадцятого місця до семи очок.
Результати матчів туру: «Портсмут» — «Челсі» — 0:2, «Арсенал» — «Рідінг» — 2:1, «Фулхем» — «Астон Вілла» — 1:1, «Манчестер Сіті» — «Уіган» — 0:1, «Ньюкасл» — «Мідлсбро» — 0:0, «Шеффілд Юнайтед» — «Евертон» — 1:1, «Уотфорд» — «Чарльтон» — 2:2, «Ліверпуль» — «Манчестер Юнайтед» — 0:1, «Вест Хем» — «Тоттенхем» — 3:4, «Болтон» — «Блекберн» — 1:2.

Іспанія, 25-й тур
Російський нападник Олександр Кержаков (який був у сфері зацікавлення київського «Динамо») став одним із головних героїв центрального матчу 25-го туру, в якому «Севілья» приймала на своєму полі «Барселону». Майбутній суперник донецького «Шахтаря» здобув вольову перемогу з рахунком 2:1, хоча цілком міг втратити останні шанси бодай на нічию ще в першому таймі.
Кержаков вийшов у стартовому складі багато в чому завдяки черговій дискваліфікації Луїса Фабіано і блискуче скористався шансом заявити про себе. Проте спочатку гра господарів у атаці не витримувала жодної критики. Перша небезпечна атака на чотирнадцятій хвилині завершилася несподіваним голом «Барселони», забитим після порушення правил. Дзамбротта, перебуваючи в явному офсайді, втік правим флангом від Давіда Кастедо, зробив навіс у центр штрафного майданчика, де Роналдіньйо головою переправив м’яч у нижній кут воріт Палопа. В середині першої половини гри «Севілья» спробувала перехопити ініціативу. Спочатку Хесус Навас не виконав точний простріл на Фредеріка Кануте, згодом Алвес на правому фланзі блискуче обіграв двох захисників і зробив передачу на Кержакова, але його випередив Віктор Вальдес. Друга по-справжньому гостра атака «Барселони» відбулася на 28-й хвилині. Роналдіньйо виходив віч-на-віч з голкіпером, але захисник господарів Айтор Осіо збив його у штрафному майданчику. «Севілью» покарали пенальті, а порушник правил одержав червону картку за фол «останньої надії». Втім, Палоп ногами парирував удар Роналдіньйо з одинадцятиметрової позначки та зберіг інтригу в цьому поєдинку. На 39-й хвилині «Севілья» несподівано зрівняла рахунок. Кержаков, одержавши м’яч у штрафному майданчику, виконав чудовий удар із розвороту в нижній кут — Віктор Вальдес не врятував свою команду.
У другій половині протистояння «Барселона» заволоділа територіальною перевагою, однак біля воріт Палопа виник лише один небезпечний момент. На 58-й хвилині голкіпер «Севільї» витяг м’яч з-під поперечини після удару Мессі. За дві хвилини Кержаков заробив небезпечний штрафний, який став фатальним для «Барселони». Після удару Алвеса м’яч після рикошету від стінки влетів під поперечину воріт Віктора Вальдеса. Через хвилину шанси «Севільї» на перемогу значно зросли, тому що суддя вирівняв склади, показавши за сумнівних обставин червону картку Людовику Жулі. На сімдесятій хвилині арбітр двобою Гонсалес Васкес удруге продемонстрував своє бачення правил футболу, вилучивши Дзамбротту. Навіть удев’ятьох «Барселона» намагалася зрівняти рахунок, але ці спроби виявилися марними. Таким чином, «Севілья» на одне очко випередила «Барселону», вийшовши в одноосібні лідери іспанської першості.
«Валенсія» вдома завдяки голу Мор’єнтеса обіграла «Сельту» та, перебуваючи на третій сходинці турнірної таблиці, відстає від першого місця лише на чотири очки. Вкотре в нинішньому сезоні своїх уболівальників засмутив мадридський «Реал». «Вершкові» у себе вдома змогли обіграти «Хетафе». Підопічні Капелло грали краще, але гості відкрили рахунок. Гуі-за впевнено реалізував вихід віч-на-віч із Касільясом. «Реалу» вдалося тільки зрівняти рахунок, ван Ністелрой з пенальті холоднокровно переграв Абондасьєрі.
Результати матчів туру: «Валенсія» — «Сельта» — 1:0, «Севілья» — «Барселона» — 2:1, «Рекреативо» — «Атлетико» — 1:0, «Реал» М — «Гетафе» — 1:1, «Еспаньол» — «Вільярреал» — 1:1, «Мальорка» — «Леванте» — 3:1, «Сарагоса» — «Реал» Сосьєдад» — 3:2, «Депортиво» — «Бетіс» — 0:1, «Атлетик» — «Гімнастік» — 0:2, «Расинг — «Осасуна» — 1:0.

Італія, 27-й тур
Міланський «Інтер» після нічиєї в попередньому матчі повернувся до своєї переможної традиції. У звітному турі підопічні Роберто Манчіні на виїзді обіграли «Ліворно» з рахунком 2:1. Господарі першими вийшли вперед — Лукареллі влучним ударом зі штрафного уразив ворота Сезара. Однак через вісім хвилин міланський клуб відігрався — Хуліо Крус замкнув подачу Ібрагимовіча. У другому таймі шведський форвард відзначився сам, забивши переможний гол зі штрафного. Єдине, що засмутило прихильників «неро-адзурі»,— те, що щонайменше один двобій команда проведе без свого головного тренера на лаві запасних. На 84-й хвилині Роберто Манчіні емоційно обурювався за межами поля через вилучення Майкона, за що вирушив у роздягальню слідом за своїм гравцем.
Так званий переслідувач «Інтера» — столична «Рома» — знову втратив очки у протистоянні зі слабшим суперником. Цього разу римляни не змогли обійти головного аутсайдера італійської першості — «Асколі», задовольнившись нічиєю. Щоправда, варто зазначити, що столичні футболісти грали без кількох лідерів, які відпочивали напередодні матчу 1/8 фіналу Ліги чемпіонів проти «Ліона». Щодо самого двобою, то на
31-й хвилині «Асколі» відкрив рахунок — гол до свого активу записав Андреа Сончін. Однак за п’ять хвилин до завершення матчу свій перший гол за «Рому» забив Вільхельмссон. Вольовою перемогою втішив своїх уболівальників «Мілан», який вдома здолав «К’єво» (3:1).
Результати матчів туру: «Парма» — «Реджина» — 2:2, «Мессіна» — «Палермо» — 2:0, «Кальярі» — «Аталанта» — 2:0, «Удінезе» — «Емполі» — 0:1, «Фіорентина» — «Торіно» — 5:1, «Катанья» — «Сієна» — 1:1, «Лаціо» — «Сампдорія» — 1:0, «Асколі» — «Рома» — 1:1, «Ліворно» — «Інтер» — 1:2, «Мілан» — «Кьєво» — 3:1.

Німеччина, 24-й тур
Нової невдачі зазнав лідер чемпіонату «Шальке-04». Цього разу гельзенкірхенці поступилися у себе вдома «Гамбургу». Господарі протягом матчу намагалися уразити ворота Роста, але не всі спроби виявилися марними. Наприкінці зустрічі дві контратаки у виконанні гостей принесли їм перемогу. Відзначилися Ван дер Варт і Олич. «Штутгарт», що йшов на другому місці, поступився «Байєру». Приємно, що в цій зустрічі відзначився Андрій Воронін. Поразками конкурентів скористалися «Вердер» і «Баварія». Бременці після трьох матчів без перемог переграли вдома «Бохум» із рахунком 3:0. Хет-триком відзначився Хант. «Баварія» на виїзді здолала опір «Герти». Це — перша гостьова перемога мюнхенців у нинішньому році. Після звітного туру «Вердер» скоротив відставання від «Шальке-04» до трьох очок, «Баварія» продовжує перебувати на четвертому рядку, відстаючи від «Штутгарта» на два очки.
Результати матчів туру: «Шальке-04» — «Гамбург» — 0:2, «Армінія» — «Нюрнберг» — 3:2, «Байєр» — «Штутгарт» — 3:1, «Айнтрахт» — «Ганновер» — 2:0, «Герта» — «Баварія» — 2:3, «Вольфсбург» — «Боруссія» М — 1:0, «Вердер» — «Бохум» — 3:0, «Алеманія» — «Майнц» — 2:1, «Боруссія» Д — «Енергі» — 2:3.

Франція, 27-й тур
Лідер першості «Ліон» на виїзді у протистоянні з «Сент-Етьє-ном» здобув переконливу перемогу, забивши у ворота суперника три м’ячі. Господарі спромоглися лише на гол престижу. Ще до перерви підопічні Жерара Ульє двічі досягли успіху. Спочатку на 27-й хвилині відзначився Кім Чельстрем влучним пострілом з двадцяти метрів, через дев’ять хвилин своє ім’я до протоколу матчу записав інший півзахисник ліонців — Тьягу. Коли на початку другого тайму Фред, чудово виконавши штрафний, втретє змусив голкіпера господарів виймати м’яч із сітки, питання про переможця (якщо воно взагалі в когось було) остаточно відпало.
Результати матчів туру: «Сент-Етьєн» — «Ліон» — 1:3, «Лілль» — «Труа» — 4:0, «Монако» — «Бордо» — 0:0, «Валансьєн» — «Тулуза» — 0:0, «Лорьян» — «Ніцца» — 0:0, «Нансі» — «Ле Ман» — 1:1, «Сєдан» — ПСЖ — 2:0, «Осер» — «Ренн» — 1:0, «Сошо» — «Нант» — 1:2, «Марсель» — «Ланс» — 0:1.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ЗИМА ЗАКІНЧИЛАСЯ В САППОРО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».