Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ЧИ В УНІСОН ГРАЄ «БЛИЗЬКОСХІДНИЙ КВАРТЕТ»?
Москву відвідав лідер радикальної палестинської організації «Хамас» Халед Машаль. Тим самим в черговий раз, за словами російських дипломатів, Кремль підтвердив свою незалежність від Заходу, який закликає до бойкоту «Хамасу». Прийнявши Машаля, Москва вже вдруге висловлює свою незгоду з цією позицією США та Європейського Союзу.

Міжнародна громадськість, зокрема «близькосхідний квартет» (США, ЄС, Росія, ООН) вимагають від «Хамасу» визнати Державу Ізраїль, всі мирні договори, підписані між Ізраїлем та Палестинською автономією, та цілком відмовитися від насильства у боротьбі за незалежну Палестину. Коли «Хамас» переміг на виборах у січні минулого року, Америка і Євросоюз призупинили надання економічної допомоги Палестинській автономії, доки переможці не виконають їхніх вимог.
Хоча російські дипломати досі підписували всі ухвали «близькосхідного квартету», останнім часом вони намагаються вести самостійну гру на Близькому Сході. Росія наполягає на якнайшвидшому припиненні ембарго щодо Палестинської автономії. При тім Москва намагається будувати свою позицію на закликах до відновлення допомоги з боку Євросоюзу і США, але сама не пропонує палестинцям жодних відчутних дотацій.
Офіційно причиною прибуття керівника «Хамасу» до Москви було бажання Машаля ознайомити росіян з результатами підписаного недавно договору в Мецці. Як відомо, Машаль і лідер Палестинської автономії Махмуд Аббас порозумілись там щодо створення спільного уряду радикального «Хамасу» і поміркованого ФАТХ.
Політолог Юрій Чернін вважає, що «тепер Кремль має надію стати посередником між «Хамасом» і Заходом». Це було б дуже вагомим досягненням зовнішньої політики Росії. Тим більше, що Аббас також не чужий Росії — він є випускником московського університету імені Патріса Лумумби.
Відповідаючи на запитання журналістів перед зустріччю з Машалем, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров звинуватив Захід в упередженому ставленні до Кремля. Він вважає критику близькосхідної політики Москви і закиди у поблажливому ставленні до терористичних організацій безпідставними.
Пан Лавров зазначив, що на Заході триває кампанія проти Росії, бо вона «стає сильнішою і незалежнішою». Міністр звинуватив закордонних опонентів у бажанні запобігти зміцненню Росії та використанні мюнхенської промови Володимира Путіна для залякування світової громадськості.
Тим часом, експерти-геополітики вважають: ставка на «Хамас» навряд чи виправдає себе в перспективі, як не виправдала ставка на режим Слободана Милошевича в Югославії. Проте нині вона прислужиться Росії для самоствердження й демонстрації незалежності.

Євген ПЕТРЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • У США ЛЮТУЮТЬ ТОРНАДО
  • «МОБІЛКИ» ЗАВАЖАЮТЬ ДУШИТИ ДЕЗДЕМОНУ
  • ЄВРОСОЮЗ ВІДМОВИВСЯ СПРИЯТИ США У РОЗМІЩЕННІ ПРО
  • МАУГЛІ ПО-УЗБЕЦЬКОМУ
  • ІНДІЯ: ПОМОЛИСЯ, Й КРІШНА ПОШЛЕ СЛОНА
  • ВЕСІЛЛЯ В ІРАКУ — ЦЕ НЕБЕЗПЕЧНО

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».