Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
НАЗДОГНАТИ СЛОВЕНІЮ!
У фінському Лахті стартував сьомий етап Кубка світу з біатлону. Цей етап можна називати і третім, якщо рахувати від кінця сезону. Після фінської біатлонної столиці спортсмени відвідають норвезький Холменколлен і російський Ханти-Мансійськ. Наближення фіналу диктує нині індивідуальні та командні завдання.

Німецькі, російські й норвезькі біатлоністи виборюють «Великі кришталеві глобуси» в особистих заліках і в Кубку націй, ще кілька спортсменів змагаються за трофеї в деяких дисциплінах. Кілька команд, і серед них українська, вирішують завдання поповнення очкового балансу з метою отримання чисельнішого представництва в наступному сезоні. Солідною є група спортсменів, котрі виходять на старти в пошуках локальних успіхів або для ілюстрації олімпійського принципу, згідно з яким перемога не є головною.
Нагадаю, що нині на етапах Кубка світу в кожній жіночій гонці мають право брати участь п’ятеро українок, у чоловічих змаганнях — четверо наших співвітчизників. Федерація біатлону України ставила перед командою завдання за підсумками виступів у 2006/2007 роках отримати по шість ліцензій на наступний сезон. Для цього потрібне дотримання головної вимоги: у Кубку націй посісти не нижче від восьмого місця. Лише в цьому разі до стандартної квоти з трьох спортсменів можна додати трійку тих, хто за підсумками сезону утримає позиції в чільній п’ятдесятці загального заліку.
Зі спортсменками першої півсотні світового рейтингу у нас все гаразд — лідер збірної Оксана Хвостенко в списку, що очолює шведка Анна-Карін Олофссон, розташувалася на чотирнадцятому рядку, на 41–43-му місцях перебувають сестри Семеренки і Олена Петрова. Натомість майже нереально пробитися на восьме місце в Кубку націй (до заліку якого входять лише гонки з об’єктивними критеріями — «індивідуалки», спринти і естафети; пасьюти і мас-страти через обмеження допуску учасників не враховуються). Українки нині дев’яті, а відставання від збірної Словенії становить 203 очки. Зважаючи на те, що із залікових гонок тепер залишилися спринти, шансів випередити прудконогих словенок майже немає.
Чи не останній шанс позмагатися за місце у вісімці втрачено в індивідуальній гонці в Лахті. Перед початком етапу стало зрозуміло, що надмірно сподіватися на успішні виступи «синьо-жовтих» не слід, бо до Фінляндії приїхав напіврезервний склад жіночої команди. Валентина Семеренко має проблеми зі спиною, тому поїхала додому, її повернення в нинішньому сезоні — малореальне. Олена Петрова як представниця товариства «Динамо» готується до чемпіонату Європи серед поліцейських (є і такий). До складу команди повернулася Оксана Хвостенко, яка не змагалася на континентальній першості в Бансько, в гонці компанію їй склали Оксана Яковлєва і Тетяна Рудь, а Віта Семеренко і Олена Підгрушна на старт так і не вийшли, хоча в попередньому протоколі фігурували.
Виступ Оксани Хвостенко можна (теж умовно) назвати успішним. Досвідчена спортсменка не закрила лише одну мішень з двадцяти, але швидкістю знову не вразила — відставання від переможниці було понад дві з половиною хвилини, що дало змогу в куценькому протоколі (фінішувало 73 учасниці) посісти дев’ятнадцяте місце. Оксана Яковлєва не змогла повторити свій найкращий виступ — у Бансько тиждень тому промахів не було, в Лахті чемпіонка Європи в індивідуальній гонці не влучила тричі, значно гіршою була і швидкість — 57-ме місце з майже дев’ятихвилинним (!) відставанням від найкращого результату. Виступ Тетяни Рудь підтвердив: в Україні немає достатньої кількості спортсменок для представництва, про яке мріє національна федерація. Шість промахів, більш як десятихвилинний програш часу лідера, одинадцяте від кінця місце...
Німкеня Андреа Хенкель підтвердила: червоний лідерський біб одягає заслужено. Незважаючи на один промах, володарка «Малого кришталевого глобуса» з часом 49 хвилин 27,2 секунди понад півхвилини «привезла» французькому снайперові Флоранс Баверель-Робер. Третє місце у протистоянні з Анною-Карін Олофссон виборола Каті Вільгельм. Обидві біатлоністки припустилися двох промахів, а на фініші німкеня випередила шведку на 2 десятих секунди!
На особливу увагу заслуговує виступ китайських спортсменок — у чільній двадцятці опинилося четверо біатлоністок із Піднебесної імперії, а Лю Сяньїнь (п’яте місце) та Інь Цяо (дванадцяте місце) обійшлися без штрафних хвилин.
У четвер в індивідуальній гонці змагалися чоловіки. Завдання Андрія Дериземлі й партнерів є аналогічним до планів жіночої команди, та в боротьбі за восьму позицію в Кубку націй треба випереджати італійців.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • НОРВЕЗЬКЕ ДИВО
  • ПІД ОБСТРІЛОМ ТРЕНЕР
  • ВІД «УДІНЕЗЕ» ДО «УДІНЕЗЕ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».