Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
УНОЧІ І ВДЕНЬ ПОЛЮЮТЬ НА ЛЮДЕЙ
Реалії нашого сьогодення: майже щодня з Полтавщини надходять тривожні повідомлення про пограбування, побиття або вбивства старих людей. Пенсіонери, немічні та безсилі стають легкою здобиччю знахабнілих лобуряк, котрі, очманівши від самогону шукають грошей. На перешкоди на своєму шляху, якщо судити з міліцейських рапортів, практично не зважають. На обійстя та в будинки своїх потенційних жертв вдираються не лише вночі, але й серед білого дня. Справді, чого й кого боятися, якщо в більшості сіл, що тихо помирають у глибинці, доживають віку поодинокі старі. На «обслуговуванні» в одного дільничного інспектора кілька сіл з 5-6 тисячами жителів. Чи здатен за таких умов часто «безколісний» і «безтелефонний» міліціонер пильнувати за порядком й тримати під контролем ситуацію?

Кримінальна хроніка з полтавських сіл нині нагадує бойові зведення: з пораненими, скаліченими, вбитими. І так майже щодня.
...Перше січня. Козельщинський район. Нероба Ш., 1979 р. н., увірвався до будинку 70-річного пенсіонера і «в присутності господаря» заволодів 120 грн., радіоприймачем, годинником, курткою...
...Друге січня. Село Землянки Глобинського району. Непрацюючий С., 1988 р. н. уночі вдерся на подвір'я пенсіонерки Л., 1938 р. н., і, застосувавши фізичну силу, заволодів 1000 гривень.
...Третє січня. У селі Ганнівка Глобинського району 20-літній нероба Т. силою відібрав у пенсіонера К., 1937 р. н., три пари валянок та 350 грн.
...Восьме січня. Оржицький район, село Вороненці. Двоє молодиків ще засвітла вдерлися до хати 86-літньої жінки, побили бабусю, поламали їй руку, відібрали золоті сережки, гроші. Від неї перейшли до сусіда — 70-річного пенсіонера. Вимагаючи грошей, по-звірячому побили безпорадну жертву, після чого кинули тіло в колодязь на його ж подвір'ї. Перед тим дрючком забили собаку, який намагався захистити хазяїна від непроханих гостей. У час, коли виродки вбивали пенсіонера, до хати на свою біду зайшов його сусід, теж літня людина. Небажаного свідка теж жорстоко побили. Здобиччю кровожерів стали усього чотири пляшки олії, банка шпротів, два електродриля та старий мобільний телефон — усе, що нелюди знайшли в хаті забитого на смерть чоловіка.
...Одинадцяте січня. 14.00. Село Безсалах Лохвицького району. Двоє нероб — 1978 та 1980 р. н. — безперешкодно зайшли на подвір'я 75-річної пенсіонерки й винесли все, що можна було здати на пункт прийому брухту.
...Чотирнадцяте січня. Ніч. Село Бригадирівка Козельщинського району. Двадцятирічний охоронець місцевого ВАТ, вибивши шибку, вдерся до будинку пенсіонерки К. 1931 р. н. і відібрав у переляканої бабусі гроші, які знайшов у хаті.
...П'яте лютого. Третя година ночі. Село Мала Перещепина Новосанжарського району. Двоє нападників, 1988 та 1992 р. н., вибили двері в хаті 70-літньої пенсіонерки і погрожуючи розправою, примусили стареньку віддати гроші.
...Десяте лютого. Село Голобородьківське Карлівського району. Ніч. Нероба С., 1987 р. н., вибив шибку в будинку 69-річної жінки, побив хазяйку, вимагаючи грошей...
Це тільки окремі міліцейські повідомлення, що далеко неповно змальовують криміногенну ситуацію на селі. Люди, вкладаючись у ліжко, не певні, що не стануть об'єктом пограбування або знущань.
Немає спокою пенсіонерам, як бачимо, й удень: прийти можуть будь-коли, бо злодюжки добре знають, де можна поживитися. Тому й полюють на літніх людей, знаючи, що без здобичі не підуть. Навіть якщо доведеться катувати й вбивати. Справа не ризикована — міліція далеко.
Ситуація загострюється так, що в пошуках легкої здобичі селами «шастають» справжні бандитські зграї. Днями в Полтавському УБОЗ повідомили про те, як міліціонери знешкодили групу злочинців, котрі в селі Лазірки Оржицького району пограбували й ледь не забили до смерті 70-річного самотнього пенсіонера. Двоє чоловіків, один з яких провів за колючим дротом 18 років, та дві жінки вночі вдерлися до хати жертви, почали старого душити. Перевернувши все в хаті, гроші — 900 гривень — таки знайшли. Залишаючи побитого діда, прихопили з собою велосипед, санчата, продукти харчування. Тільки о шостій ранку пограбований зміг зв'язатися з Оржицьким райвідділом міліції. До честі правоохоронців, ті швидко розшукали нападників і до ранку їх затримали.
У міліцейських керівників раз у раз виникають ідеї, як забезпечити правопорядок на селі — там, де людей заїдає безробіття, панує пияцтво й наркоманія серед молоді, бо нема до чого докласти рук. Рік тому в Полтаві екс-міністрові МВС репрезентували такий проект — створити в області великий загін добровільних помічників дільничних інспекторів. Ідея обласного міліцейського начальства здавалася нібито непоганою: у кожному селі коштом місцевої влади утримувати 1–2 чоловіків, котрі за відсутності дільничного будуть пильнувати за порядком.
Міністр охоче оглянув лави понад триста помічників, яких звезли до Полтави з усієї області, поцікавився деталями, похвалив обласне керівництво за добру новину, сказав, що ставитиме полтавців за приклад тощо. Минув рік. Пішов з посади міністр, тричі поміняли начальника обласного УМВС, кудись поділися добровільні помічники міліції. А зведення тим часом, рясніють повідомленнями про знущання над людьми...

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • НЕ РІДШАЮТЬ ЛАВИ ХАБАРНИКІВ
  • СТАРЕНЬКУ ОБІБРАЛИ, ЩЕ Й ХАТУ СПАЛИЛИ
  • БЕНЗИН БОВТАНКОЮ НЕ ЗАМІНИШ...

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».