Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
ІРАКСЬКИЙ ГЛУХИЙ КУТ
Військово-політична ситуація в цій країні стає дедалі загрозливішою. Витрати на підтримку примарної безпеки вже набагато перевищують прибутки від видобутку іракської нафти. Лише впродовж лютого Сполучені Штати втратили шість гелікоптерів. У пошуках джерел постачання бойовикам ракет «Стінгерів» американські військові заарештували декількох іранських дипломатів, але, крім загострення стосунків із Тегераном, не отримали жодних доказів причетності Ірану до постачання зброї іракському руху опору.

Не менше занепокоєння Пентагона викликає ситуація в Багдаді. Іракська столиця є мініатюрною моделлю суперечностей, що панують у всій країні. Тут концентруються інтереси більшості релігійних та етнічних угруповань, які мають вплив на різні райони міста. Причому посилення американського військового тиску на прихильників шиїтського лідера Моктади Аль-Садра тільки загострює ситуацію.
Додаткові неприємності Пентагона створює внутрішньополітична ситуація в американському Конгресі. Тут члени Демократичної партії наполягають на безглуздості нарощування військової присутності в Іраку, вимагаючи від президента Джорджа Буша визнати факт неможливості розв'язати іракську проблему військовою потугою.
Однак американська розвідка не рекомендує президентові починати виведення військ із Іраку саме тепер, оскільки це може негативно позначитися насамперед на союзницьких зобов'язаннях. Зокрема, звернення США до союзників у НАТО з наполегливим проханням збільшити свої контингенти в Афганістані, де проблем не менше, ніж в Іраку, обернулося зменшенням їхньої присутності в Іраку. Окрім данців та поляків, на такий крок пішли британці. Аби нейтралізувати негативне враження від цього, було оголошено, що у квітні-травні британський контингент в Іраку очікує на прибуття третього в черзі на британський престол 22-річного принца Гаррі. Цей випускник військової академії Сандхерст буде командувати 12 військовослужбовцями на чотирьох легких бронетранспортерах. Та в британських спеціальних служб це повідомлення викликало жах: варто тільки уявити, що станеться, якщо принц опиниться в полоні бойовиків «Аль-Каїди». Пропагандистський ефект від цього буде надзвичайним. Отже, Гаррі стане особливою ціллю для всіх іракських угруповань.
Крім того, Пентагон вимушений зважати на зміцнення ірансько-сирійського союзу, що протистоїть США в Іраку. Про це відверто було заявлено під час візиту до Тегерана сирійського президента Башара Асада. За цих обставин негайне виведення військ означатиме капітуляцію політики Вашингтона на Близькому Сході, чого не можуть допустити нинішні господарі Білого дому. Тож перебування американців у глухому іракському куті стає гарантованим принаймні до 20 січня 2009 року, коли в Білий дім ввійде нова президентська адміністрація.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ЛОС-АНДЖЕЛЕС: «ОСКАРІВ» ВРУЧЕНО
  • В ІТАЛІЇ РОЗВ'ЯЗУЮТЬ УРЯДОВУ КРИЗУ
  • ЗГОРІЛИЙ ПОРОМ ЗАТОНУВ: ЖЕРТВ ПОБІЛЬШАЛО
  • БОЛІВІЯ ПОТЕРПАЄ ВІД ПОВЕНІ
  • КОНДОЛІЗА РАЙС: «РОСІЇ НЕ ВАРТО БОЯТИСЯ»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».