Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
У ГІДРОПАРК, ПО ЕЛІКСИР МОЛОДОСТІ
П’ятнадцять років тому Микола Бобришев заснував у столичному Гідропарку «Валеоцентр» — громадську організацію, під егідою якої почали збиратись люди, у яких були вади з здоров’я, а лікувальні процедури, які вони отримували, не давали бажаних результатів. Зокрема, сам Микола Архипович мав... багату «колекцію» захворювань.

— Життя цього чоловіка висіло, як мовиться, на волосині, а лікарі не могли допомогти,— розповідає керівник «Валеоцентру» Раїса Зіолковська.— І тоді він взявся за власне зцілення самотужки, згуртувавши навколо себе колег по нещастю... За час існування центру його відвідувачами були тисячі людей, серед нас є кілька десятків чоловік, які відвідують лікувально-оздоровчі заходи уже 16-й рік поспіль. Серед тих, хто обрав своїм життєвим девізом «зціли себе сам», переважають представниці прекрасної статі.
Центр, за словами Раїси Яківни, пропонує методи природного оздоровлення, що передбачають очищення організму, зокрема за допомогою вегетаріанського харчування, сироїдіння, соко- й фітотерапії, фізичних вправ, водних процедур. Завітавши до «Валеоцентру» вперше, я побачив тендітних жінок бальзаківського віку, котрі аж ніяк не асоціювалися в моїй уяві з прихильниками купання в крижаній воді.
— Ми купаємось в Дніпрі навіть при 18,— каже Тамара Кокшарева.— І ще ніхто не захворів.— Коли ж я обмовився, що у їхньому віці такі захоплення можуть призвести до небажаних наслідків, Тамара Миколаївна відповіла:
— Ми лише за паспортом є людьми похилого віку, а не насправді.
Вона казала правду. Бо, як свідчать обстеження, проведені в Інституті геронтології АМН України, у людей, які є членами «Валеоцентру», порівняно з їхніми однолітками, які віддають перевагу перегляду телепередач, процес старіння пригальмувався на 7–9 років.
— Практично всі вони в недавньому минулому страждали на різні захворювання, яких упродовж багатьох років намагались позбутись за допомогою традиційної медицини,— розповідає далі Раїса Зіолковська,— а забули про них саме завдяки нашому центру, де протягом чотирьох перших місяців навчають основам здорового способу життя.
— Вони слухають лекції, відбуваються також семінари, «круглі столи», залучаються фахівці з нетрадиційної медицини, зокрема цілителі.— Ось нещодавно нашим гостем був Олексій Волянський — начальник відділення нетрадиційної медицини Ірпінського військового госпіталю.
У центрі, про який ідеться, багато старожилів. Іван Бабич — один з них. Цей чоловік переніс три інфаркти, довгий час потерпав від серцевої недостатності, а нині, глянувши на нього, не скажеш, що йому далеко за 60 і старі болячки — вже давно не нагадують про себе. Старожилами «Валеоцентру» є також Тамара Кокшарева, Іван Стеблевський. А ось Зоя Берест прийшла сюди не так давно. Вона — старший науковий співробітник академічного інституту і, за її словами, багато робочого часу проводить за мікроскопом, комп’ютером.
— Це призвело до того, що в організмі почалися застійні процеси, зокрема в суглобах, і я стала відчувати скутість у рухах. Заняття, що проводяться інструкторами центру, я відвідую лише кілька місяців, а вже є результати. Сподіваюсь, що згодом вони будуть ще відчутнішими.
Як стверджують деякі фахівці, тривалість нашого перебування на цьому світі на 50-60% залежить від способу життя, а від медицини — лише на 8–12. Тобто, якщо людина не курить, не зловживає алкоголем і деякими продуктами харчування, більше рухається, вона може продовжити свій вік самотужки. Бо, як стверджують фахівці з геронтології Микола Ахаладзе та Владислав Поворознюк, завдяки збільшенню оздоровчих навантажень уповільнюється старіння організму. Головне тут бажання, воля, а їх, на жаль, не вистачає у багатьох. Серед людей, які тричі на тиждень збираються в Гідропарку, я не побачив своїх сорокарічних ровесників, не кажучи вже про 30–35-літніх. А їм би теж — принаймні багатьом — не завадило б тут бувати: це допомогло б уникнути багатьох ускладнень зі здоров’ям, котрі, як відомо, виникають після 30 років.
...Як на мене, то люди, що стояли біля витоків «Валеоцентру», власним прикладом спонукали до здорового способу життя тисячі киян.
Потрібно якомога енергійніше пропагувати цей досвід серед населення України, сприяти створенню цілої мережі громадських організацій на зразок київського «Валеоцентру». Необхідно, щоб держава, місцеві органи самоврядування допомагали їм. Немає сумніву: кожна копійка вкладена в подібні починання, повернеться сторицею.

Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • СПОДІВАЄМОСЬ НА КРАЩЕ, ГОТУЄМОСЬ ДО ГІРШОГО
  • ОРГАНІЗМ ЗАХИЩАЄТЬСЯ... КІЛОГРАМАМИ
  • ОБЕРЕЖНО: ПЛАСТИКОВА ПЛЯШКА!

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».