Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
ПАЛЕСТИНСЬКІ ПРИСТРАСТІ НЕ ВЩУХАЮТЬ
Відтоді, як до влади в Палестині прийшов ісламський рух «Хамас», ключовими лишаються два питання: невизнання палестинськими ісламістами права Ізраїлю на існування та відмова Заходу через це налагодити безпосередні контакти з урядом, на чолі якого стоять особи з цього радикального угруповання. Фактична економічна блокада території автономії, яка триває вже понад рік, провокує масове невдоволення палестинців. Унаслідок цього загострилася боротьба за владу між урядом на чолі з «Хамас» — з одного боку та Фронтом національного визволення Палестини (ФАТХ), який очолює президент Махмуд Аббас,— з іншого. Зрештою, останніми місяцями протистояння вилилося у збройні сутички на вулицях палестинських міст. Автономія опинилася в стані реальної громадянської війни. Самознищення палестинців стурбувало арабський світ.

Саудівська Аравія, яка є головним палестинським спонсором, доклала зусиль, аби примирити ворожі групи — «Хамас» та ФАТХ. Палестинський прем'єр-міністр Ісмаїл Ханія та президент Махмуд Аббас біля святих місць ісламу дали слово покінчити з ворожнечею. Відповідно до домовленостей, досягнутих у Мецці, зберігши за собою посаду прем'єр-міністра в новому складі уряду національної єдності, ісламісти мають отримати ще шість міністерських портфелів, а представники президентської партії ФАТХ сподіваються на чотири посади. Упродовж найближчих тижнів остаточно стане зрозумілим, чи клятви палестинських політиків біля святинь є непорушними. Принаймні поки що здається, що таким чином вдалося спрямувати енергію з внутрішньої ворожнечі на чергове з'ясування стосунків з Ізраїлем. У центрі протистояння можуть опинитися святі місця Єрусалима.
Мерія цього міста вирішила запропонувати громадськості обговорити плани будівельних робіт біля Храмової гори. Запланована дискусія не стала перешкодою для археологічних розкопок. Роботи на Храмовій горі викликали гучні протести в арабо-мусульманському світі і спровокували масові заворушення. Палестинці стверджують, що розкопки і заплановане будівництво можуть завдати шкоди ісламським святиням, зокрема мечетям Аль-Акса й Куббат ас-Сахра.
Тим часом бойовики воєнізованого крила «ФАТХ», так звані «Бригади мучеників Аль-Акси», минулого тижня розпочали винищення колаборантів — палестинців, які співпрацюють із ізраїльськими спеціальними службами. Утім, поки що ворожим палестинським сторонам важко погодити питання, хто саме очолюватиме офіційні воєнізовані підрозділи, а отже, матиме справжню владу в автономії. Тож роботи в арабських посередників вистачить ще надовго.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЙСЬКИЙ КАПІТАЛ ШТУРМУЄ СВІТОВИЙ РИНОК
  • НА ТИМОШЕНКО ЧЕКАЮТЬ В АМЕРИЦІ
  • УКРАЇНА НЕ ЕКСПОРТУЄ РАДІОАКТИВНОГО МЕТАЛУ
  • НОВА ЕКСПЕДИЦІЯ ВИРУШИТЬ НА МКС У КВІТНІ
  • У РИМІ — СТРАЙК АВІАДИСПЕТЧЕРІВ
  • ГРУЗІЯ ВІДЗНАЧАЄ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ
  • В ІСПАНІЇ НА ЗАЛІЗНИЦЮ ОБРУШИВСЯ БЕТОН
  • НАД ЧЕРВОНИМ МОРЕМ ПОБУДУЮТЬ МІСТ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».