Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ГРАНІ ІСТОРІЇ
19 ЛЮТОГО, 15 РОКІВ ТОМУ (1992), ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ЗАТВЕРДИЛА ТРИЗУБ ЯК МАЛИЙ ГЕРБ УКРАЇНИ, ВВАЖАЮЧИ ЙОГО ГОЛОВНИМ ЕЛЕМЕНТОМ ВЕЛИКОГО ДЕРЖАВНОГО ГЕРБА
Українська національна символіка має давню і складну історію. Чимало символів започатковано ще в додержавний період, а пізніше — за часів Київської Русі. До них, зокрема, належить тризуб.

Донині викликає дискусії питання про тлумачення цього символу. Його зображення подибуємо в багатьох пам'ятках культури, датованих першими сторіччями нашої ери, відомості про цей знак ми знаходимо в літописах про події, що відбувалися ще до Х століття. А перші літописні згадки про тризуб як відмітний знак київських князів є в болгарських літописах. Збереглася й печатка князя Святослава із зображенням тризуба.
У часи Київської Руси тризуб стає великокнязівським знаком — його зображення археологи знаходять на монетах, печатках, посуді, цеглі, настінних розписах. Усе це є свідченням того, що власний знак відмінності київських князів, поступово, у часи перетворення напівдержавного суспільства в державу, пройшов шлях від знака особистої влади до герба, яким він є сьогодні. А гербом знову утвореної держави тризуб стає в часи Володимира Святославовича.
Зображення тризуба, яке дуже мало відрізняється від офіційного герба буржуазної української Народної республіки (УНР), належить до Х–ХІ століття, часів князювання в Києві Володимира Великого (980–1015 рр.), який міг успадкувати цей знак від своїх предків. Тризуб зберігся на золотих і срібних монетах Володимира, став спадковим геральдичним знаком для його нащадків. Тризуб — це символ влади, це знак князівської влади Рюриковичів, що широко використовувався в державному житті Київської Русі. Археологи знайшли цей знак на цеглі Десятинної церкви в Києві.
Історія стверджує, що побутує близько сорока версій, походження Тризуба та його смислового значення. Це й написання імені князя Володимира, і символ державної влади, християнська церковна хоругва, зображення трисвічника, святої Трійці; це і символ влади над трьома світами — небесним, земним і підземним, уособлення трьох стихій — повітря, води й землі... Достеменно з'ясувати, коли і де виник тризуб, нині неможливо, оскільки його сліди простежуються не лише в Україні, а й у Візантії, Греції, Індії. Царі Атлантиди носили блакитне вбрання, а символом влади в них був золотий тризуб. Можна лише припускати, що саме звідти тризуб дійшов до наших днів.
Подільські знахідки — наскельні рельєфи із зображенням тризуба, датовані IV–ІІІ тисячоліттям до нашої ери, дають підстави припускати, що цей символ у той час був відомий нашим пращурам. Княжим державним гербом Київської Русі був золотий Тризуб на блакитному тлі. Його зображення були не лише на печатках, а й на знаменах, зброї, монетах, поясах княжих дружинників. Новий етап у розвитку української етнічної символіки тісно пов'язаний з появою козацтва і його військо-політичної організації — Запорозької Січі. Як свідчать джерела, уперше герб українських козаків з'явився у 1576 році. Зрозуміло, що після знищення Запорозької Січі (1775) цей символ втратив своє значення.
У 1911–1912 роках на сторінках львівської преси розгорнулася дискусія на тему загальнонаціональної української символіки. До єдиної думки учасники дискусії не прийшли. Пропонували вважати «соборним» гербом України герб Запорозького війська — козака із самопалом або герб Київщини — архангела Михаїла тощо. Новою хвилею диспутів про національний український герб був позначений листопад 1917 року. Михайло Грушевський запропонував свій проект державного герба Української Народної Республіки. Головним його символом був «золотий плуг на синьому тлі» як алегорія «творчої мирної праці». Жодного з розроблених тоді проектів не затвердили, щоправда, важливим є те, що в проекті Михайла Грушевського вперше з'явився «знак держави Володимира Великого» — тризуб.
Тоді ж, наприкінці 1917 року, Григорій Нарбут створив ескіз 100-карбованцевої купюри УНР, одним з головних його елементів став тризуб. Це сприяло популярності цього знаку і, можливо, спричинилося до того, що в лютому 1918 року Грушевський запропонував малюнок тризуба як проект державного герба УНР. 22 березня 1918 року Центральна Рада затвердила малюнки великого та малого гербів УНР та відповідних печаток. 1939 року малюнок золотого тризуба на блакитному тлі вжив у своїх проектах Микола Битинський. Цей знак став центральною частиною проекту Великого герба України. Щиток з тризубом без фігур довкола нього став у Битинського малим гербом України. Нині цей символ, зазнавши незначних змін, є державним гербом сучасної незалежної України.
Відомо, що тризуб не завжди шанували — були в його історії й періоди забуття. У СРСР про нього й згадувати заборонялося. Лише в часи незалежної України «політичне» забарвлення з тризуба знято. Нині усі громадяни України, хай би де вони не жили, мають підстави пишатися тризубом, у якому поєднались вікова історія, мудрість правителів, волею яких символом держави став оберіг.
Відродження тризуба як малого герба стало можливим лише після проголошення незалежності України. Отже, герб — це символ влади, відмітний символічний знак, який, набувши значення державного, став офіційною емблемою України. Нині має відновити свою роботу комісія з підготовки ескізу великого державного герба. Віце-прем'єр-міністр України Дмитро Табачник наголосив на необхідності для країни мати великий герб. А причиною того, що дотепер його немає, урядовець вважає розбіжності й дискусії між істориками, фахівцями з цього питання. Саме тому найближчим часом буде запропоновано узгоджене, обґрунтоване, історично зважене рішення щодо великого герба.

Підготувала Ганна ІВАНОВА
також у паперовій версії читайте:
  • ФЕОФАНА ЗНАЛА ВСЯ УКРАЇНА
  • БОРОВСЯ, АЛЕ НЕ ПЕРЕМІГ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».