Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА БЕЗПЕКА
ЗВОРОТНИЙ БІК ГЕРОЇЧНОГО ВЧИНКУ
Це сталось о дев’ятій годині ранку. До рятувальної служби почали надходити численні повідомлення про пожежу, що виникла на першому поверсі в будинку на вулиці Південноукраїнській у Запоріжжі. На місце події терміново виїхали чергові другої самостійної пожежної частини, що здійснює охорону Орджонікідзевського району.

На бойові завдання рятувальники мають зібратися за 40 секунд: вдягтися, сісти в автомобіль. Тому дісталися вони місця пожежі за лічені хвилини. Там вони побачили, як з вікон квартири валить дим, а навколо зібрався натовп людей — сусіди, перехожі, працівники кількох приватних контор, що розмістилися в цьому будинку.
Серед присутніх рятувальники з подивом упізнали двох своїх колег з ДПЧ-8 Сергія Федорченка та Сергія Білого. Обоє — вихідні, вдягнені у цивільний одяг. Тільки ж чому костюми обгорілі, забруднені?
З’ясувалося, колеги проїжджали поруч у власних справах і випадково побачили, як валує дим. Їхня реакція була миттєвою — одразу зорієнтувалися і кинулися допомогти потерпілим. У вікні рятувальники побачили літню жінку з дитиною, котра розгубилися та не знала, що робити. Вилізти з вікна не могла, бо на ньому встановлена металева решітка — запобіжник від злодіїв.
Обидва Сергії діяли чітко і злагоджено, виконуючи все, що потрібно в такій ситуації. Пізніше вони розкажуть журналістам, що на кожному чергуванні відпрацьовують дії з гасіння пожежі та постійно фізично тренуються. Тому в реальній ситуації спрацювали автоматично. Дарма, що не були вдягнені в спеціальні костюми, не мали апаратів стиснутого повітря. У той момент для них головним було врятувати постраждалих.
Пожежники за допомогою підручних засобів розігнули віконну решітку та потрапили в помешкання. Спочатку дісталися вхідних дверей, які чомусь заклинило. Одразу зрозуміли, чому бабуся з онуком не змогли вибігти на сходи. Жінка перебувала в стресовому стані, до того ж вона надихалася отруйним димом і невдовзі знепритомніла. Її винесли через вікно. Сусіди підказали, що на другому поверсі живуть близькі родичі постраждалих, туди й доправили господарку квартири Лідію Михайлівну з трирічним онуком. Хлопчик Женя не плакав, хоча в нього були обпечені ліва ручка, поперек та права стопа. Коли бабуся прийшла до тями, одразу стала розпитувати про внука, що з ним. Рятувальники до приїзду «швидкої» надали погорільцям долікарську допомогу.
Тим часом у квартирі вирував вогонь. Оскільки вхідні двері були замкнені, вогнеборці потрапили в приміщення через вікно і залили водою осередок займання. Пожежу ліквідували за кілька хвилин. Як пізніше з’ясували фахівці, причиною займання стало необережне поводження власниці квартири з вогнем. Пожежники вгамували полум’я і не дали йому поширитися на інші квартири.
— Наш будинок був споруджений 50 років тому,— розповіли мешканці,— тоді не було сучасних будматеріалів, і тому в ньому все зроблено з деревини — і стіни, і дах. Якби пожежа тривала трохи довше, то десятки родин могли залишитися без даху над головою.
Родичі врятованих людей щиро дякували пожежникам. Таке трапляється нечасто. Воно й зрозуміло: люди перебувають під впливом стресу. Однак майже в усіх вистачає розсудливості, аби... знаєте, що зробити? Перевірити, чи на місці сховані гроші, адже до квартири входили сторонні люди.
Іноді працівникам оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, щоб потрапити в приміщення, доводиться виламувати двері. Загасили пожежу — добре, не дали вогню поширитися — молодці. А тепер відновлюйте пошкоджені двері — нерідко вимагають «вдячні» люди. Ось такий він, зворотний бік героїки рятування.
Нині маленький Женя перебуває в Запорізькій міській клінічній лікарні екстреної та швидкої допомоги. За словами завідувача опікового відділення Петра Тімошева, він має опіки другого ступеня. З малюком постійно перебуває його мама — дочка Лідії Михайлівни.
Тепер у відділенні восьмеро дітей. З опіками вогнем — тільки Женя, інші — з опіками від гарячої рідини. Так буває нерідко, кажуть лікарі, що діти тягнуться до посудин з окропом і перевертають їх на себе. Одужання залежить від глибини ушкодження, проте в більшості дітей виникають проблеми, пов’язані з рубцями. Нерідко це потребує поетапних пластичних операцій. Дехто з дітей є постійним пацієнтом відділення. Сподіватимемось, що така доля омине маленького Євгена. Не зайвим буде ще раз нагадати батькам, щоб не залишали дітей самих та оберігали їх від нещасних випадків. Вигляд обпеченої дитини — картина не для людей зі слабкими нервами. Ми побачили такі жахливі фото в опіковому відділенні.
На прес-конференції вчинок обох Сергіїв називали геройським. Проте самі вони вважають, що рятувати людей — це їхня робота, і ніяковіли перед телекамерами. Коли зустріч із журналістами закінчилася, вони полегшено зітхнули і витерли піт з чола. Можна тільки уявити, який кінець могла мати пожежа, якби не двоє відважних молодих чоловіків, котрі опинились на місці події.
Головне управління МНС України в Запорізькій області готують подання на лейтенанта Сергія Федорченка та прапорщика Сергія Білого на звання «Герой-рятівник року». Учасниками цієї Всеукраїнської акції, започаткованої кілька років тому, може стати кожен громадянин, котрий проявив мужність та героїзм під час рятування людей, майна, ліквідації пожежі, інших надзвичайних ситуацій. Про такий вчинок має знати якомога більше людей, особливо молодих.

Ніна ЛОМОНОС, м. Запоріжжя
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО ТАМ ГОНИТЬ ВОДОГІН?
  • МОНОПОЛІСТИ ДИКТУЮТЬ УМОВИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».