Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КУЛЬТУРА
ЯК ПОЛТАВКА КІНОЗІРОК ПОТІСНИЛА

Спекотного літа переможного 1945 року тендітна білявка з Полтави Надія Чередниченко приїхала до Москви вступати на акторський факультет Всесоюзного державного інституту кінематографії.

Великою була радість, коли побачила своє прізвище в списку зарахованих. Навчання давалось легко, однокурсники й викладачі полюбили здібну товариську дівчину, шанували за щирість, готовність допомогти. Невдовзі першокурсниця Надя познайомилась із землячкою: Клара Лучко вчилася на курс вище, стала згодом відомою кіноактрисою.
Коли Надія навчалася на другому курсі, до інституту завітав режисер Андрій Фролов. Він шукав кандидатуру на роль головної героїні спортивної кінокомедії «Перша рукавичка». Довго придивлявся до студенток, спілкувався з дівчатами і нарешті підійшов до Чередниченко. Так Надя вперше тоді переступила поріг «Мосфільму». Нелегко було поєднувати зйомки з навчанням. Зате як приємно працювати поруч з визнаними кінозірками — Борисом Андреєвим, Марком Бернесом, Петром Алейниковим, Лідією Смирновою, Вірою Марецькою...
Її партнером, виконавцем головної чоловічої ролі, був кумир жінок Іван Переверзєв. Він грав роль демобілізованого офіцера-фронтовика, колишнього тайгового мисливця Микити Крутикова — людини сильної, мужньої. У стрічці спорт їх здружує, а любов окриляє. Так сталося, що їх кінематографічна доля переросла у взаємні симпатії, почуття щирого кохання — Іван і Надія побралися.
Фільм «Перша рукавичка» вийшов на екрани в 1947 році і мав колосальний успіх. Він і досі є однією з улюблених, справді народних стрічок. А пісня про кохання довго не сходила з уст.

Милый друг, наконец-то вместе,
Ты плыви, наша лодка, плыви,
Сердцу хочется ласковой песни
И хорошей, большой любви.

Цю пісню і ту, де є слова «Если хочешь быть здоров, закаляйся!», співала, мабуть, вся повоєнна країна.
Після закінчення інституту Надія отримала направлення до Московського театру-студії кіноактора. Друга стрічка за її участі теж була на спортивну тему — у фільмі «Чемпіон світу». Прийняла запрошення київської кіностудії імені Олександра Довженка, їй запропонували зіграти у фільмі «Матрос Чижик». Ще одна довженківська робота — роль знатної доярки у молодіжній кіноповісті «Коли співають солов'ї».
Працюючи в театрі-студії кіноактора, Надія закінчила ще один навчальний заклад — музично-педагогічний інститут імені Гнесіних. І, звісно ж, не перестала зніматись.
Хоч Надія Іларіонівна й не стала кінозіркою першої величини, однак залишила помітний слід у вітчизняному кіно.

Петро ЖАБОТИНСЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ХУДОЖНИК ПОЧУТТІВ
  • МОЛДОВСЬКИЙ УКРАЇНЕЦЬ СТВОРИВ ПАМ’ЯТНИК ТАРАСОВІ ШЕВЧЕНКУ В КИШИНЕВІ
  • ПІСНІ, ЩО НЕ ЗНАЮТЬ КОРДОНІВ
  • В ЕКСПОЗИЦІЇ — ШЕДЕВРИ ІКОНОПИСУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».