Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ЕКОНОМІКА
ІНВЕСТИЦІЇ — В ПРИБУТКОВУ СПРАВУ
Збільшення обсягів виробництва валового внутрішнього продукту торік на сім відсотків стало несподіванкою для іноземних експертів.

Зокрема, результати економічного поступу в Україні перевершили очікування Світового банку. Розвиток індустрії, сприятлива кон’юнктура на продукцію чорної металургії на зовнішніх ринках, інвестиції та зростання споживчого попиту на внутрішньому ринку були головними чинниками такого приємного факту.
На думку фахівців, нинішнього року зростання економіки дещо сповільниться. Головний економіст представництва Світового банку в Україні Мартін Райзер вважає, що ключовими чинниками сповільнення може стати зменшення споживчого попиту та цін на металопродукцію. Такий стриманий прогноз може справдитися, якщо азійські «економічні дракони» на зразок Китаю наповнять ринок чавуном і сталлю. Світовий банк прогнозує інфляцію в Україні на рівні 10,7 відсотка, а прогноз зростання ВВП обіцяє зробити за підсумками першого кварталу. Показово, що Міністерство фінансів прогнозує інфляцію цього року на рівні 7,5 відсотка і обіцяє утримати її в межах до 10 відсотків.
Навіть якщо ціна на метал не зменшиться, доходи населення зростатимуть значно повільніше, ніж у минулому році, а вартість всіх видів енергоресурсів і комунальних послуг збільшиться. В результаті споживання товарів широкого вжитку зменшиться, купівельна спроможність населення неминуче знизиться і внутрішній споживчий ринок не зможе ефективно компенсувати цінові коливання на основні види експортної продукції вітчизняної промисловості.
За словами Мартіна Райзера, Світовий банк цьогоріч інвестує в українську економіку від 500 млн до 1 млрд доларів. Торік обсяг інвестицій становив півмільярда доларів. Головною метою, з якою Світовий банк інвестує кошти у вітчизняну економіку, є нагальна потреба в модернізації української промисловості. Завдяки цьому індустрія стає привабливою для інших іноземних інвесторів. Найбільшими інвестиційними програмами є проекти розвитку експорту для українських промислових виробників, доступ до ринку фінансових послуг, доступ малих і сільськогосподарських підприємств до кредитів. Кошторис кожної з цих програм становить близько 150 млн доларів.
Експерти Світового банку відзначають позитивні зрушення у банківському секторі. Відношення депозитних вкладів у комерційних банках щодо ВВП становить понад 30 відсотків. Директор Світового банку по Україні, Білорусі та Молдові Пол Бермінгхем зауважує, що такої динаміки експерти не сподівалися, тому нині українські банки заслуговують більше довіри, ніж кілька років тому. Прозорості й надійності української банківської системи сприяє залучення сильних партнерів. Іноземні банки прийшли на український ринок, наповнюють фінансову систему ліквідним капіталом. Десять найбільших українських банків мають значний іноземний капітал або безпосередньо є складовими частинами міжнародних фінансових структур. Світовий банк, зокрема, плідно співпрацює з Національним банком України (НБУ) і бачить його регулятором першого класу за євростандартами. На думку Пола Бермінгхема, в майбутньому іноземні банки розширять інвестиції в українську банківську систему, і в цьому немає жодних ризиків для обох сторін. Відразу після вступу до СОТ в Україні зможуть працювати філії іноземних банків, це створить на ринку фінансових послуг додаткову конкуренцію та зменшить відсоткові ставки за кредитами. Мартін Райзер прогнозує — кредитні ресурси для більшості українських підприємств стануть доступнішими, а їхня вартість значно зменшиться.
Обсяг прямих іноземних інвестицій становить 3,7 млрд доларів, вони досягнули 20 відсотків розміру щорічного ВВП. Невдовзі ці позички мають зрости до 5 млрд доларів. Це — важливий показник, адже в азійських державах, які демонструють економічне диво, співвідношення прямих іноземних інвестицій до ВВП становить 25–35 відсотків.
Особливу увагу Світовий банк звертає на вплив вартості природного газу щодо темпів економічного розвитку. За висновками експертів, якщо ціна цього року буде стабільною і становитиме 130 доларів за тисячу кубометрів на кордоні, а маржа реалізації «блакитного» палива для промислових споживачів не перевищить 20 доларів, енергетична ефективність української промисловості зростатиме, а неконкурентоспроможні підприємства будуть приречені на банкрутство або негайне технічне переозброєння.
Позиція Світового банку щодо підвищення тарифів на комунальні послуги звична — тарифи мають цілковито відшкодовувати собівартість, а дотації надаватися не через пільги, а у грошовій формі. Одначе рекомендацій щодо формули розрахунку і структури собівартості тарифів Світовий банк не надає. Напевно, більшість вітчизняних експертів одразу не зможе розрахувати справжню собівартість комунальних послуг. Проте, зважаючи на суттєву різницю вартості енергоносіїв для комунальних підприємств і громадян, експерти роблять висновок, що за рахунок підприємств держава дотує населення. Завдяки коригуванню цін для приватних домогосподарств і підприємств скорочується певний дефіцит, але на промислових споживачів перекладають всю повноту цінового енергетичного тягаря. Завдяки цьому від продажу природного газу для промислового сектора компанія «Укргазенерго» може отримати близько 700 млн доларів прибутків, а «Нафтогаз України», що постачатиме «блакитне» паливо для населення, ризикує зазнати збитків, які можуть бути компенсовані за рахунок транзиту газу до Європи.
Світовий банк припускає, що «Нафтогаз» сподівається на спеціальну бюджетну субсидію для покриття збитків від продажу імпортного газу населенню. Якщо цьогоріч ціни на газ для населення не зростуть, рівень збитків може досягнути 130 млн доларів.
Нині громадяни, котрі споживають в рік менш як 2,5 тис. кубометрів «блакитного» палива, платять 315 грн за тисячу кубометрів із лічильником і 345 — без нього. Якщо річний обсяг споживання становить від 2,5 до 6 тис. кубометрів, ціна становить 489 грн, понад 6 тис. — до однієї тисячі гривень. Диференційований тариф спонукатиме економно витрачати паливо, але чи забезпечить він прибутковість «Нафтогазу» — не відомо. За базовим сценарієм, якщо платіжна дисципліна не погіршиться, і рівень оплати комунальних послуг не зменшиться, консолідований дефіцит становитиме 750 млн доларів США, або 0,6 відсотка ВВП. За найгіршим песимістичним сценарієм такий дефіцит може досягнути 1,5 млрд доларів, тобто майже півтора відсотка ВВП. Експерти роблять висновок, що незважаючи на підвищення ціни імпортного газу, коригування достатнє для запобігання надмірного дефіциту в енергетичному секторі.
Однак у перспективі аналітики Світового банку радять готуватися до нового подорожчання, адже нестача «блакитного» палива для експорту та внутрішніх потреб у Росії й неминучий перехід до ринкового ціноутворення в центральноазійських країнах, що є головними постачальниками газу для України, встановлять на імпортне паливо світову ціну. Енергетична безпека нашої держави, як ключової транзитної ланки, буде тісно пов’язана з російськими інтересами щодо експорту газу до Європи. На думку експертів Світового банку, досягнення прийнятної ціни за транзит та інвестиції цих коштів у найприбутковіші сфери економіки закладуть підвалини економічної стабільності на майбутнє.

Роман ПІДВИСОЦЬКИЙ
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО ЗАЛИШИВСЯ БЕЗ МОБІЛКИ?
  • ІНФОРМАЦІЙНИЙ БІЗНЕС-ПРОСТІР РОЗШИРИВСЯ
  • БЕНЗИН БУДЕ ДЕШЕВШИМ
  • МОТОРИСТИ ОБ'ЄДНУЮТЬСЯ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».