Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА КРИМІНАЛ
ОБВАЛИЛАСЯ ЩЕ ОДНА «ПІРАМІДА»
У Полтаві засуджено за шахрайство в особливо великих розмірах десятьох організаторів фінансової піраміди, котрі зуміли швидко видурити у довірливих громадян майже три мільйони гривень.

Чотири роки чекали вироку суду обдурені полтавці. Ще в 2002 році багато з них потрапили на гачок так званого благодійного фонду «Полтава». Цікаво, що попри всі застереження, знаходяться охочі швидко збагатитися або поліпшити матеріальне становище, повіривши першим-ліпшим знайомим. Серед обманутих були й судді, адвокати, правоохоронці, ті, хто по службі мали боротися із шахраями.
Театрально-кримінальним шоу називають нині у Полтавському УБОЗі кримінальну справу щодо доброчинного фонду «Полтава». Як розповіла кореспондентові «ДУ» прес-секретар управління Яна Холодна, свого часу співробітники міліції звернули увагу на чоловіка, котрий їздив вулицями обласного центру на дорогому авто з кримськими номерами, влаштовував шикарні банкети у дорогих ресторанах і жив у найдорожчому готелі. Перевірили документи, вийшли на так званий доброчинний фонд «Полтава», що був зареєстрований в управлінні юстиції 16 грудня 2002 року. Територія впливу, як йшлось в установчих документах, значилася вся Полтавська область, а головний напрям діяльності — поліпшення матеріального становища малозабезпечених сімей, безробітних, інвалідів, сприяння соціальній реабілітації, розвитку науки, культури, освіти, охорони здоров’я тощо». Насправді, як згодом з’ясувалося, це була звичайнісінька фінансова піраміда. Щотижня ділки перераховували з Полтави від 50 до 80 тисяч гривень. Але, як не дивно, заяв від потерпілих не було. До того ж, слідчим стало відомо, що «співробітники» фонду — люди з Харкова, Херсона, Кривого Рогу, Криму. У цьому шахрайському кублі робота всіх структур була добре налагоджена. Ось що розповіла одна з ошуканих жительок обласного центру.
«Шахраї видурили в нашій сім’ї тисячу доларів. На той час більше не було. Почалося все з того, що наша сусідка Тетяна прийшла до нас і повідомила, що хоче продати свою земельну ділянку. Слово за слово, і мама сказала, що я шукаю роботу, хотілося б жити у достатку. Схоже, Тетяні цього й було треба... Вона запросила нас до якоїсь фірми, обіцяла добрий заробіток, при цьому — ніякої фізичної роботи. Але, мовляв, спочатку потрібно пройти співбесіду. Це настільки складно, що можуть й не прийняти... Ми прийшли в офіс, він знаходився на вулиці Леніна. Мене здивувало, що в солідній фірмі не було жодного комп’ютера, лише кілька столів і стільців. Співробітниця записала відомості про мене. Я непокоїлася, що можу не пройти співбесіду, адже чула, що одну жінку таки не прийняли... Потім нашу родину запросили на зустріч на вулиці Червоноармійській — мене, чоловіка, маму та брата...
Шахраї діяли за класичною схемою, обіцяли найвигідніші умови вкладання грошей тощо. Наприкінці «зустрічі» слухачам, стомленим тригодинною лекцією, запропонували здати по 2,5 тисячі доларів США. Як не дивно, люди погоджувалися. Хтось поспішив додому забрати з тайника «заначку», хтось закладав авто або позичав у знайомих потрібну суму. Жага обіцяної швидкої наживи робила дивні речі: люди неначе під гіпнозом віддавали чималі суми.
— Довести склад злочину в цих діях махінаторів із «Полтави» було нелегко,— переказує подробиці справи Я. Холодна.— За документами виходило, що люди робили добровільні внески, причому всю суму розподіляли на частини, щоб нічого не довелося оформлювати нотаріально. Прикро, але гроші потерпілим не повернуться — вони розчинилися у хитромудрому сплетінні шахрайських комбінацій...
Тих, хто не міг одразу віддати потрібну суму, махінатори переслідували телефонними дзвінками, вимагаючи принести решту грошей, настирливо вчили їх вербувати інших. Коло обманутих постійно розширювалось. Навіть тоді, коли ошукані полтавці, котрі зрозуміли, що їх обдурили, почали вимагати від влади покарання організаторів піраміди й повернення своїх грошей.
Суд покарав двох «полтавців» ув’язненням на п’ять років, ще двох — на чотири, а шістьох — до різних термінів. Чи послужить ця історія уроком тим, хто шукає легкої наживи?

Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава
також у паперовій версії читайте:
  • СТРІЛА АМУРА ВИЯВИЛАСЯ СМЕРТЕЛЬНОЮ
  • ЯКИЙ ДЕТЕКТИВ НАЙКРАЩИЙ?
  • ПОДАРУНОК НА ВЕСІЛЛЯ
  • ЗНАЙШЛИ ЧЕРЕЗ ПІВТОРИ ДОБИ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».