Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
СУМНИЙ «ДИПЛОМАТИЧНИЙ» ПРЕЦЕДЕНТ
Загальновизнаною є теза про тісний взаємозв’язок зовнішньої та внутрішньої політики держави. Так завжди було в історії міжнародних відносин, зазначена тенденція особливо виявляється в умовах глобалізації, коли все важче провести демаркаційну лінію між «сферами відповідальності» внутрішньої й зовнішньої політики. Відповідно часто внутрішні проблеми негативно позначаються на ефективності вирішення геополітичних завдань.

Яскравий приклад такого стану речей, на превеликий жаль, демонструє ситуація, що склалася навколо керівника Міністерства закордонних справ України. За суттю конфлікт між прозахідним міністром Борисом Тарасюком і антикризовою коаліцією визрівав із серпня минулого року, коли сторонам не вдалося, використовуючи засоби дипломатії, пристосуватися одна до одної. Співпраця ускладнювалась через принципово різне бачення зовнішньополітичних пріоритетів України.
Нагадаємо, що 1 грудня минулого року Верховна Рада України, попри волю Президента Віктора Ющенка, відправила у відставку Бориса Тарасюка. Його було відновлено на посаді рішенням Шевченківського суду столиці та указом глави держави, які, у свою чергу, опротестовано в апеляційному порядку. Офіційно пан Тарасюк до кінця січня перебуває у відпустці, але це не вирішує адміністративно-політичних проблем. Зокрема, після його січневого візиту до Чехії у ранзі виконувача обов’язків загострилося протистояння Кабінету Міністрів і Міністерства закордонних справ. Причому уряд перейшов у наступ, блокувавши казначейські рахунки міністерства. У відповідь МЗС звернулося до суду через припинення фінансування. Внаслідок «блокади» Україна заборгувала внески до бюджетів міжнародних організацій, членом яких вона є.
На жаль, це демонструє світу, що в Україні триває протистояння між органами державної влади, що керують країною люди, які власне становище й політичну кон’юнктуру ставлять вище за національні інтереси, причому судова система часто заводить ситуацію в глухий кут. Адже світова практика політичного життя демократичних країн не знає прецеденту, коли лідер однієї з опозиційних партій претендує на посаду в уряді, діяльність якого критикує.
Можливий вихід зі скандальної ситуації антикризова коаліція вбачає в ухваленні спеціального закону про основи зовнішньої політики. Проте це не означатиме автоматичного погодження різних ціннісних орієнтирів, які наявні в українському суспільстві. Зокрема, у Секретаріаті Президента вважають, що підстав для проведення референдуму стосовно вступу України до НАТО або Єдиного економічного простору немає.
У свою чергу, Європейський Союз може розпочати переговори з Україною про створення зони вільної торгівлі без набуття країною офіційного членства в ЄС. Принаймні в лютому плануються переговори з приводу підготовки відповідної нової посиленої угоди. Втім, внутрішньополітичне протистояння, що виходить на міжнародну арену, суттєво підриває репутацію України, якій у поточному році слід вирішити масштабні зовнішньополітичні завдання, зокрема, вступити до Світової організації торгівлі, підписати нову угоду з Євросоюзом, розвивати відносини із НАТО, налагоджувати стосунки з інвесторами, яких відлякує непрогнозованість країни. Ефективне розв’язання цих проблем буде неможливим, якщо українська політична еліта вкотре виявиться неспроможною продемонструвати дипломатичний хист у подоланні внутрішньополітичних проблем.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • СХІД — СПРАВА ТОНКА. ДЛЯ ПАНА РУДЬКОВСЬКОГО
  • ДОМОВЛЕНОСТЕЙ ДОСЯГНУТО (НЕ ДОСЯГНУТО). ПОТРІБНЕ ПІДКРЕСЛИТИ
  • РЕФЕРЕНДУМ ЩОДО ВІДСТАВКИ ЧЕРНОВЕЦЬКОГО МОЖЛИВИЙ
  • ВІКТОР ПИНЗЕНИК: «КРАЇНА ЛІЗЕ У БОРГИ»
  • КС БЕРЕТЬСЯ ДО НАСТУПНОГО РЕЗОНАНСНОГО РОЗГЛЯДУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».