Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
МАКЛАЙН УДАРИВ, УПАВ І... ПРОГРАВ
Чемпіон світу з боксу за версією WBA Микола Валуєв провів третій захист свого титулу. Суперником росіянина став 36-річний американець Джаміль Маклайн, який, до цього поєдинку, в послужному списку мав 38 перемог у 47 двобоях. До речі, один із двобоїв американець провів проти українця Володимира Кличка і зміг протриматися десять раундів, після чого судді вирішили припинити бій, зважаючи на явну перевагу нашого земляка.

Двобій Валуєв — Маклайн проходив у швейцарському Базелі. Після виконання гімнів суперники отримали останні настанови від своїх тренерів і поєдинок розпочався. У першому раунді обидва суперники проводили розвідку — ударів було обмаль. Щоправда, здавалось, що Маклайн відразу відходив, тільки-но Валуєв робив йому крок назустріч. У перерві тренер росіянина Манвел Габріелян зажадав від свого учня, щоб той активніше діяв лівою рукою. Валуєв пораду виконав і став частіше бити в корпус суперника. На початку раунду росіянин на кілька секунд затиснув свого суперника в куток рингу і провів кілька влучних ударів. Тож, навіть не заглядаючи до суддівських блокнотів, можна було сказати, що Валуєв на цей момент мав невелику перевагу за очками.
Третій раунд став у цьому двобої останнім. Валуєв знову мав незначну перевагу над суперником, а той переважно захищався. Наприкінці раунду Маклайн у центрі рингу спробував ударити Валуєва лівою, а потім додати правою. Однак у момент другого удару він опинився на долівці рингу. Американець невдало поставив ліву ногу, переніс на неї вагу і впав. Лікарі оглянули Маклайна і зробили висновок, що він не може продовжувати бій. Джаміль не повірив, спробував стати на ноги, але не зміг цього зробити. Валуєву нічого не залишалося, як підняти руки вгору, святкуючи третій захист титулу чемпіона світу.
Цей двобій, безперечно, став розчаруванням для вболівальників і фахівців боксу. Щоправда, провини росіянина в цьому, звісно, немає, проте задоволення від перемоги «Звіра зі сходу» ніхто не отримав. Навіть Валуєв після завершення поєдинку заявив, що шкодує з приводу травми свого суперника. «Повірте, я б нокаутував його у шостому або сьомому раунді»,— заявив російський боксер. До того ж, у офіційному протоколі з’явився запис «технічний нокаут», насправді, Валуєв переміг лише за очками. На думку переважної більшості фахівців, Маклайн сам винен у своїй травмі. Надто активно він атакував і не розрахував, що опорна нога не витримає 125 кілограмів ваги. Хоча, з іншого боку, що американцю залишалося робити? Він чудово розумів, що його єдиний шанс на успіх — швидкі контратаки. Маклайн зізнався, що, швидше за все, залишить ринг назавжди. «Я розчарований, хоча запам’ятаю цей поєдинок на все життя. Я мав непоганий шанс перемогти Валуєва, але завадила травма»,— заявив Маклайн відразу після бою. Зрозуміти його можна. Йому 36 років, на відновлення піде багато часу, а ще один шанс битися за чемпіонський титул навряд чи хтось надасть. Про реванш із Валуєвим не може бути й мови: на той час, коли Маклайн відновиться після травми, росіянин встигне провести кілька поєдинків: із Русланом Чагаєвим з Узбекистану він має битися 15 квітня. Від Маклайна фактично відмовився і Дон Кінг. Цей екстравагантний «громадянин світу» знову показав, що задля бізнесу здатен на все. Під час виконання гімну США він завзято розмахував «зірково-смугастими» прапорцями, а коли виконували гімн Росії, Кінг, усміхаючись, затято показував усьому світу, що найдорожче для нього російський прапор. Після бою він з’явився перед телекамерами з прапорами Росії й Швейцарії. До того ж, коментар щодо підсумків двобою прозвучав у його стилі: «Я бачив, як Валуєв сильно вдарив Джаміля і зламав йому ногу». Звісно, Кінг усе бачив правильно, а те, що Маклайн невдало підвернув ногу під час спроби вдарити Валуєва,— дрібниці. Ніхто не очікував від Кінга іншої заяви. Отже, Маклайн для могутнього промоутера — пройдений етап. Залишається додати, що Валуєв, який під час двобою втомився значно менше, ніж на будь-якому тренуванні, не отримав належного досвіду в поєдинку з високим і важким суперником. «Я не змарнуватиму часу, відразу розпочну підготовку до бою з Русланом Чагаєвим»,— заявив російський боксер. Руслана називають «білим Тайсоном». У листопаді минулого року 28-річний Чагаєв у поєдинку за право битися з Валуєвим переміг за очками Джона Руїса. У 23 боях він програв лише одного разу, та й то його було дискваліфіковано у 2002 році за удар головою американця Роба Келлоуея. До речі, торік Чагаєв нокаутував Келлоуея в другому раунді.
Тож перемога Миколи Валуєва технічним нокаутом над американцем Джамілем Маклайном не змінила ситуації в суперважкій вазі. Не прояснилася ситуація і з можливими об’єднавчими боями між Валуєвим, Володимиром Кличком (володарем титулу за версією IBF) і Олегом Маскаєвим (WBC). Переконлива перемога Валуєва могла б вплинути на подальший хід переговорів, поразка — спинити їх. Не сталося ні того, ні іншого. На папері Валуєв, звичайно, переміг, але боксер має забути про цей двобій через тиждень. Якщо, звісно, Маклайн не зажадає компенсації від організаторів поєдинку, який відбувся в швейцарському Базелі, за неякісне покриття рингу.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • ОКСАНА ХВОСТЕНКО ВИХОДИТЬ НА ПІК!
  • ВИБІР ЛІСОГОРА
  • ДВА РІЗНІ МАТЧІ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».