Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА ВІЙСЬКО
АРМІЇ МАЙБУТНЬОГО ПОТРІБНІ ФАХІВЦІ

Кажуть: якщо хочеш жити мирно, готуйся до війни. Попри недоліки в наших Збройних силах, трагічні випадки, пов’язані з недбалістю військових, нестатутними відносинами армія мусить захищати наші кордони. Звісно, що вона має бути професійною, формуватися на контрактній основі.

Значну роль у розв’язанні цього завдання відіграє військова підготовка студентської молоді, адже вона цілком може скласти інтелектуальний потенціал армії майбутнього, якій теж потрібні фахівці. Їхня спеціалізація стосуватиметься не тільки військової справи, а й економіки, права тощо. Головне, щоб людина була зацікавлена служити в лавах Збройних сил.
Це добре розуміє керівництво Національного університету державної податкової служби України, що в Ірпені. На базі цього навчального закладу, як і багатьох вузів нашої країни, створено факультет військової підготовки. Початок покладено в 1998 році, коли в Українському фінансово-економічному інституті була створена кафедра військової підготовки офіцерів запасу. Інститут переріс в академію, і кафедру переформували у факультет військової підготовки. Нині він готує офіцерів запасу. Опора факультету — кафедри тактики, загальновійськових дисциплін, вогневої підготовки та експлуатації бронетанкового озброєння й техніки, правознавства та фінансів.
Навчання на факультеті платне — коштом юридичних та фізичних осіб. Сюди беруть хлопців після другого курсу денного навчання в податковому університеті. Якщо військово-лікарська комісія підтвердить придатність студента за станом здоров’я навчатися на факультеті, юнакам доведеться взяти участь у конкурсі.
Перед хлопцями постає декілька етапів випробувань. На майбутніх курсантів чекає професійно-психологічне тестування, вони мають продемонструвати, як засвоїли програму допризовної підготовки, чи здатні виконати нормативи, прийоми. Велике значення надається й фізичній підготовці — бігу, підтягуванню. Береться до уваги й середній бал успішності студента. Усе це разом і складає оцінку його готовності отримати новий для себе статус курсанта.
Потім починається цікаве курсантське життя. Усе, як в армії: і заняття, і муштра, і навчання в польових умовах. Хіба що хлопці не ночують у казармах, та й зайняті вони лише один день на тиждень (хоча самопідготовка — теж дуже важливий елемент). А робочий день починається, як визначено статутом, з шикування, перевірки особового складу, зовнішнього вигляду курсантів, їхньої готовності до занять. Наприкінці навчального року юнаків, які відмінно навчаються та беруть активну участь у факультетських заходах, нагороджують грамотами. А батькам надсилають листи подяки за виховання синів.
Традиційним стало й залучення курсантів-податківців до різноманітних заходів, особливо тих, що пов’язані з військовою тематикою. Наприклад, у день святкування 60-річчя визволення Київської області від німецько-фашистських загарбників уперше в історії факультету дві «коробки» ірпінських курсантів урочистим маршем пройшли Хрещатиком. Курсанти брали участь у покладанні гірлянд до Меморіалу загиблим воїнам, їх залучали до почесної варти й салютної групи.
Завжди цікаво відбуваються й заходи до Дня Збройних сил України, Дня сухопутних військ, вшанування військових, яким судилося потрапити в гарячі точки нашої планети. Наприклад, торік у день українського війська до Національного університету податкової служби України прибули почесні гості: заступник начальника головної інспекції Міністерства оборони України генерал-майор М. Філатов, військовий аташе в Росії генерал-майор Ю. Черних, перший заступник директора департаменту охорони державного кордону Прикордонних військ України генерал-майор Ю. Потомський та інші. Окрасою неофіційної частини свята став інтелектуально-розважальний конкурс, коли курсанти продемонстрували свої військові навички, спритність, кмітливість. Переміг факультет економіки та оподаткування, другим був обліково-економічний, третім — юридичний. Запам’яталися глядачам і чудові виступи студентської молоді університетського культурно-мистецького центру «Сузір’я» та гостей-прикордонників.
Два роки навчання на факультеті військової підготовки збігають швидко. І курсанти, котрі пройшли повний курс, знову складають іспити (тепер уже на знання військових дисциплін), складають присягу й атестуються на військове звання молодшого лейтенанта. Якщо держава зможе створити гідні умови, то дипломовані фахівці, та ще й офіцери, цілком можуть поповнити лави української армії.

Ігор ШВЕЦЬ
також у паперовій версії читайте:
  • МАЙОР ПІДПРАЦЬОВУЄ ОХОРОНЦЕМ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».