Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СВІТ: ЩО? ДЕ? КОЛИ?
БІЛОРУСЬКО-РОСІЙСЬКІЙ ДРУЖБІ — «ТРУБА»?
Протягом понад десяти років, які минули від урочистого підписання Договору про створення російсько-білоруської союзної держави, кремлівські державники наполягають на тому, що Білорусь може сподіватися на внутрішньоросійські ціни на енергоносії, тільки якщо погодиться на справжнє створення союзної держави та запровадить рубль. На це президент Олександр Лукашенко, який не хоче стати простим губернатором у РФ, регулярно відповідає, що «суверенітет не продається». Тому досі не вирішено ключового питання про допуск російського олігархічного капіталу до приватизації ласих шматків білоруської економіки. Час від часу ці фундаментальні суперечності спливають на поверхню міжнародного життя у вигляді гучних скандалів.

Як відомо, початок 2007 року був позначений черговим російсько-білоруським конфліктом з приводу запровадження Мінськом мита на транзит російської нафти в Європу нафтогоном «Дружба». Минулого тижня прем’єр-міністри Білорусі та Росії підготували пропозиції щодо вирішення енергетичних проблем у двосторонніх відносинах.
Попри це російські ринкові фундаменталісти роздратовані білоруським «антиринковим варварством». Лунали пропозиції у відповідь запровадити мито на білоруські товари, які експортуються на російський ринок. Натомість Олександр Лукашенко пригрозив порахувати вартість, скільки коштує перебування російських військових баз на території Білорусі за ринковими цінами. Реагуючи на це, президент Росії Володимир Путін нагадав, що надаючи найдешевший у Європі газ, Росія лише торік дотувала білоруську економіку на суму понад три мільярди доларів. Але, охоловши, в Москві та Мінську підрахували, що цінові удари по білоруській економіці, зважаючи на тісні коопераційні зв’язки між підприємствами двох країн, бумерангом повернуться до російських підприємств. Урешті-решт Лукашенко ухвалив рішення скасувати мито на транзит російської нафти.
Утім, з погляду європейських споживачів російських енергоносіїв ситуація ускладнюється тим, що Росія і Білорусь не є учасниками Європейської енергетичної хартії, яка є передумовою захисту вільного транзиту енергоносіїв. Водночас політичні розбіжності заважають Білорусі разом з Україною диктувати Росії жорсткі вимоги щодо плати за транзит. Тим часом стратегічний інтерес російських експортерів полягає в поступовій переорієнтації маршрутів транспортування палива, що за цих обставин в перспективі видається неминучим.
Реагуючи на ці події, білоруська опозиція сподівається, що в міру зростання ціни на російські енергоносії не переведена на ліберальні ринкові рейки білоруська економіка погіршить соціальні стандарти життя в країні, а це дасть демократам шанс на рівних поборотися за владу. Інше питання, наскільки Росія може бути зацікавлена в перспективі втратити єдиного справжнього союзника на пострадянському просторі. Якщо плата за такий союз російським лібералам видаватиметься надто високою, ця проблема стане однією з ключових у циклі парламентсько-президентських виборів в Росії поточного і наступного років.
Через це на найближчі півтора року, тобто часу до визначення нової розстановки політичних сил у Росії, перспективи практичної реалізації ідеї російсько-білоруського союзу «зависають», а разом з тим сумнівною стає навіть теоретична можливість створення Єдиного економічного простору. Адже своїми діями Росія вкотре засвідчила, що не готова на рівноправних засадах взаємодіяти зі своїми союзниками. Зважаючи на цей факт, економічні прибутки можуть бути переважені суттєвими політичними збитками. Поки що Лукашенко, продемонструвавши готовність захищати білоруські інтереси, на виборах до місцевих органів влади, які відбулися 14 січня переграв опозицію. Але справжня боротьба за майбутнє цієї країни тільки-но починається...

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • ПОЗБУТИСЯ ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИКІВ
  • РУМУНІЯ ПОКИ ЩО НЕ ПЕРЕХОДИТИМЕ НА ЄВРО
  • ОПУБЛІКОВАНО РЕЙТИНГ ЕКОНОМІЧНИХ СВОБОД
  • ПРЕМ'ЄРА ІЗРАЇЛЮ ПІДОЗРЮЮТЬ У КОРУПЦІЇ
  • 2006 РІК: УБИТО І ПОРАНЕНО ПОНАД 70 ТИСЯЧ ІРАКЦІВ
  • НОВИЙ МОЛЕБЕНЬ ПРО ПОСЛАННЯ СНІГУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».