Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
«ЛІВИЙ — ПРАВИЙ БЕРЕГИ...» ЧАС ПОЗБУВАТИСЯ МІФІВ
Кардинальних розбіжностей між Сходом і Заходом України, всупереч твердженням деяких політиків, не існує. Вони виявляються здебільшого на геополітичному рівні — у ставленні до вступу України в НАТО та ЄС. Це — один із основних результатів всеукраїнського соціологічного опитування, проведеного Київським інститутом проблем управління ім. Горшеніна і оприлюдненого на прес-конференції «Схід — Захід: Україна очима українців».

За словами директора інституту Костя Бондаренка, дослідження засвідчило, що 52 відсотки наших співвітчизників пишаються тим, що вони є громадянами України (цікаво, що серед таких — 30% опитаних кримчан і донеччан, а 60% тих, що відповіли ствердно,— молодь до 25 років).
27,6% респондентів вважають Північноатлантичний альянс військовим блоком, який є противагою Росії, й негативно його оцінюють. Майже 26% узагалі не знають, що таке НАТО. Можливими наслідками вступу України до нього стануть: на думку 34,67% опитаних — погіршення відносин із Росією, 20,88 — поява в Україні іноземних військових баз, 20,38% — часткова втрата незалежності. «Люди вбачають чимало ризиків від вступу в НАТО і головна причина цього — непоінформованість населення щодо цієї організації»,— констатував політолог.
Він наголосив, що в українців домінує прагматичний підхід до Європейського Союзу і головна привабливість вступу до ЄС це не інтеграція на інституційному рівні. 27,5% українців приваблює можливість вільно пересуватися територією Європи, 21% — вільно працювати й навчатися у країнах Євросоюзу. Понад 20% від вступу очікують підвищення життєвого рівня. 22% побоюються погіршення відносин із Росією, 24 — підвищення цін на енергоносії, 23,6% — на продукти харчування.
Причому, зазначив пан Бондаренко, якщо на заході України більшість виступає за європейську інтеграцію, то на сході — за поліпшення відносин із Росією. Але межею інтеграції з РФ 62% вважають безвізове пересування громадян, 35,6 — виступають за єдиний митний простір із вільним пересуванням товарів і послуг. Менш як 10% виступають за тісніші рамки: спільну валюту, армію тощо.
Дослідження довело, що західні й східні українці «виставляють» не надто високі оцінки один одному, але 33–43% західних респондентів не змогли відповісти на запитання щодо пристосованості до ринкової економіки, патріотизму, рівня освіченості, політичної активності, патріотизму своїх земляків на Сході, оскільки взагалі не мали стосунків або мали епізодичні контакти зі східними українцями й не могли скласти для себе уявлення про них. З-поміж східних громадян таких від 23 до 38%. Це свідчить про те, наскільки міфологізованими є уявлення один про одного, наскільки бракує звичайного обміну, людського спілкування, і політикам варто було б над цим замислитися, зауважив соціолог.
Стосовно ставлення до політичної реформи, то 32,6% підтримують зміни у політичній системі, 31,9 — не підтримують, 35,47% — не визначилися. Той факт, що домінуючої думки немає, свідчить про те, що хаос у політиці породив нерозуміння у суспільстві.
Рейтинг партій, відповідно до опитування, такий: Партія регіонів — 22,58%, БЮТ —20,43, «Наша Україна» — 7,79, КПУ — 4,8, блок Наталії Вітренко — 3,65, СПУ — 3,5, блок Володимира Литвина — 2,45%, по одному відсотку мають Блок «Пора» ПРП і партія «Віче».
Цікавий (але дещо ситуативний, оскільки опитування проводилося в момент найгостріших тарифних баталій, зазначалося на прес-конференції) і рейтинг можливих кандидатів у президенти: вперше від парламентських виборів гору взяла Юлія Тимошенко — 21,22%. Віктор Янукович має 20,52%, Віктор Ющенко — 8,34, Петро Симоненко — 4,74, Наталія Вітренко — 3,49, Олександр Мороз — 3,2, Володимир Литвин — 2,5, Юрій Луценко — 1,9%. Третина опитаних нікого з нинішніх активних політиків не підтримала.
Опитування проводилося з 14 до 28 грудня 2006 року у 14 регіонах України (в 53 містах і 36 селах). Усього за маршрутною вибіркою, з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення, було опитано понад 2000 респондентів.
також у паперовій версії читайте:
  • ЧИ ЗАХИСТИТЬ КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД ВЛАСНІ ПРАВА?
  • ЗАЛИШИЛОСЯ «ЗАБРАТИ» РНБО...
  • 26 СІЧНЯ У КИЄВІ — ДЕНЬ «Х»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».