Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СПОРТ
«САМІ ЗНАЄТЕ, ХТО» ПЕРЕМАГАЄ ЗНОВУ!
Головне питання минулого тижня у світі біатлону звучало так: «Чи повернулися звичні кондиції до Уле-Ейнара Бйорндалена?» Статус «найкращого біатлоніста сучасності», який не викликав жодного сумніву в грудні, раптом опинився під загрозою через особливості змагального плану легендарного норвежця (він традиційно пропускає третій, передріздвяний етап Кубка світу) і провальний виступ на першому старті 2007 року в Обергофі.

Невдачі 32-річного норвежця суперники використали цілком: у загальному заліку Кубка планети Уле-Ейнара обійшли не тільки німецький олімпіонік Міхаель Грайс, а й 30-річний росіянин Дмитро Ярошенко. Нагадаю, що в Обергофі Бйорндален провалив усе, що можна, і навіть трохи більше. Наставники збірної Норвегії поставили його на незвичний перший етап естафети, і Бйорндален пішов на штрафне коло під час стрільби стоячи. Що далі, то більше: в улюбленому спринті він не закрив чотири мішені, повільним був і на лижні, отримавши тридцятий результат. Дещо поліпшивши настрій після гонки переслідування (рейд із тридцятої позиції на п’яту), Уле-Ейнар все одно залишився розчарованим собою.
В естафеті, яка відкривала програму змагань у Рупольдингу, Бйорндален біг на четвертому етапі й цілком закономірно фінішував першим, випередивши на останньому колі росіянина Миколу Круглова. До лідера світового біатлону повернулася не тільки швидкість на дистанції (її бракувало в Обергофі з його специфічними «весняними» кондиціями снігу), а й влучність під час стрільби.
Коли в естафеті Бйорндалену довелося виправляти похибки партнерів по команді (норвежці й на штрафні кола забігали), то в особистих гонках він не залишив опонентам жодного шансу. Про що можна говорити, коли найкоротшу в сучасному біатлоні 10-кілометрову дистанцію Уле-Ейнар пробіг на 37,2 секунди швидше, ніж срібний призер (час Бйорндалена становив 23 хвилини 34 секунди). До речі, норвежці в спринті повторили те, що росіянам вдалося зробити в гонці переслідування в Обергофі: увесь п’єдестал пошани належав представникам скандинавської країни — другим став Халвард Ханевол, третім — 21-річний Еміль Свендсен, який на чотири десятих секунди випередив Рафаеля Пуаре.
Свій останній шанс потрапити до протоколу першої в сезоні гонки з масовим стартом (у елітарному змаганні беруть участь лише тридцять перших у загальному заліку Кубка світу біатлоністів) намагався використати Андрій Дериземля. Для цього 29-річного чернігівчанина потрібно було потрапити до чільної десятки в спринті й сподіватися, що хтось із тридцятки не зможе вийти на старт. Не так сталося, як би нам хотілося: Дериземля справді провів одну з найкращих гонок у сезоні, жодного разу не промахнувся на вогневих рубежах, але ногами програв Бйорндалену 1 хвилину 23 секунди — цього вистачило для шістнадцятого місця. Андрій все одно став найкращим серед українців — у інших наших співвітчизників не пішла стрільба. В’ячеслав Деркач з трьома промахами став 65-м, Олексій Айдаров із чотирма — 70-м, Олексій Коробейников з чотирма — 97-м серед 119 учасників.
У мас-старті перевага Бйорндалена над іншими конкурентами була ще переконливішою, навіть незважаючи на те, що норвежець, здається, свідомо притримував себе на дистанції для того, аби влучніше стріляти. Показовою була його дуель з австрійцем Крістофом Зуманном: все третє коло тандем лідерів тримався разом, першу стрільбу стоячи обидва конкуренти провели синхронно і точно, тож разом пішли на четверту трикілометровку. Лише тоді Уле-Ейнар вирішив позбутися супутника і так збільшив темп, що невдовзі відставання Зуманна становило півхвилини! Бйорндален останню стрільбу провів бездоганно, тож опонентам залишалося розподілити решту нагород. На 47,7 секунди відстав на фініші 15-кілометрової дистанції Еміль Свендсен, боротьбу за «срібло» йому програв Крістоф Зуманн.
У жінок на звання «Бйорндален у спідниці» поки ніхто не претендує. Якщо Уле-Ейнар у нинішньому сезоні не виграє ще один Великий кришталевий глобус, це станеться тільки через пропуски. Під час сьомого етапу Кубка світу (з 27 лютого до 4 березня біатлоністів прийматиме фінське місто Лахті) обдарований багатьма талантами норвежець має намір змагатися в японському Саппоро на чемпіонаті світу з лижних гонок.
З-поміж жінок на головний трофей сезону претендують шведка Анна-Карін Олофссон, норвежка Лінда Груббен, француженка Сандрин Байї, німкені Андреа Хенкель, Каті Вільгельм, Мартіна Глагов і навіть Магдалена Нойнер, якій за віком можна змагатися серед юніорок. Ще більшим є коло претенденток на перемогу в кожній конкретній гонці. Приміром, не дуже швидка француженка Флоранс Баверель-Робер, котра мала перший стартовий номер під час спринту, успішно закрила всі десять мішеней і на фініші стала проміжним лідером. Щоправда, менш ніж за дві хвилини лідерство перехопила колишня лижниця Анна-Карін Олофссон, якій не завадило це зробити штрафне коло. Та саме додаткові 150 метрів стали визначальними в боротьбі з іншою представницею прекрасної Франції. Завдяки чистій стрільбі Сандрин Байї випередила шведську суперницю на вісім з половиною секунд і святкувала перемогу.
Можливість реабілітуватися за невдачу в естафеті цілком використала наша найдосвідченіша біатлоністка Олена Петрова. Найкраща швидкість до неї ще не повернулася, але впоратися з десятьма мішенями Петрова змогла. Часу 26 хвилин рівно і більш ніж півторахвилинного відставання від Байї вистачило для 24 місця в підсумковому протоколі. Хай там що, а перші сім очок у загальному заліку Кубка світу здобуто. Інші наші співвітчизниці хибили на вогневих рубежах — Оксана Хвостенко (36-те місце) двічі, Оксана Яковлєва (38), Валентина Семеренко (39) і Ніна Лемеш (46) — одного разу.
До речі, саме чотирьох-п’яти очок, які можна було отримати в спринті, забракло 20-річній Валентині Семеренко для того щоб потрапити до мас-старту. Фінська біатлоністка Кайса Макарайнен, котра розташувалась на один рядок вище у загальному заліку Кубка світу, таке право отримала. Та і без Валі нам було за кого вболівати. Оксана Хвостенко, навіть незважаючи на пропуск етапу в Обергофі, залишилася в елітарній тридцятці. Виступила лідер збірної України дуже добре — лише на першому вогневому рубежі вона припустилася одного промаху, ще три стрільби Оксана завершила без помилок. Хвостенко — не найшвидша лижниця серед біатлоністок, тож на фініші вона була восьмою з відставанням від переможниці 1 хвилина 10,7 секунди. Попри чотири штрафні кола (по 150 метрів після кожної стрільби), першою гонку завершила Анна-Карін Олофссон (час на дистанції завдовжки 12,5 кілометра — 44 хвилини 32 секунди). 20 секунд на фініші програла німкеня Каті Вільгельм, яка була на один постріл влучнішою, 37 секунд відокремили переможницю від норвежки Лінди Груббен (вона, як і Хвостенко, не закрила одну мішень).
Завтра в словенській Поклюці стартує шостий етап Кубка світу, в програмі якого будуть спринти, гонки переслідування і мас-старти. Після цього в календарі майже двотижнева пауза: 3 лютого в італійському Антхольці-Антерсельві розпочнеться чемпіонат світу.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЙСЬКИЙ ІСПИТ ЮЛІЇ ВАКУЛЕНКО
  • "ДИНАМО" РОЗПОЧИНАЄ З ПЕРЕМОГИ
  • РОСІЙСЬКА ПРОПИСКА КУБКА ЧЕМПІОНІВ
  • НАЙКРАЩИХ НАЗВАНО
  • «МОТОР» ПРОДОВЖУЄ БОРОТЬБУ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».