Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
ЧИ ЗАОКРУГЛИТЬСЯ ТРИКУТНИК?
10 СІЧНЯ ВІДБУЛАСЯЗУСТРІЧ ПРЕЗИДЕНТА, ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРА ТА ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ

В Україні 14–15 лютого відбудеться засідання «круглого столу», під час якого буде розроблено стратегію виконання положень Універсалу національної єдності, підписаного в серпні 2006 року. Про це повідомив журналістам на спільній прес-конференції після зустрічі з Головою Верховної Ради та Прем’єр-міністром Президент Віктор Ющенко. «Темою номер 1 для «круглого столу» могла б стати «дорожня карта» реалізації положень Універсалу національної єдності»,— наголосив він.
Глава держави заявив, що «дорожня карта» формуватиметься в рамках проведення національного «круглого столу», який стане своєрідним дискусійним майданчиком для українських політичних сил. «Мета — сформувати поле дискусій, в яких взяли б участь провідні політичні сили»,— заявив Віктор Ющенко.
Президент також повідомив про підтвердження трьома учасниками зустрічі намірів сформувати робочу групу з розроблення регламенту співпраці між гілками влади в Україні, а також співпрацювати зі створення та сприяти ефективній роботі конституційної комісії. За його словами, обговорено підготовку спільної редакції Закону «Про Кабінет Міністрів України», а також кадрові призначення, скоординовано дії щодо вступу України до СОТ, підготовку нормативної бази для поетапного збільшення мінімальних зарплат, пенсій і прожиткового мінімуму в 2007 році. «Я переконаний, ця зустріч дала змогу зняти певну частину гострих питань у наших стосунках. Українська політика в 2007 році має бути гармонізована й давати позитивний сигнал українському суспільству»,— наголосив Президент.
Олександр Мороз і Віктор Янукович підтримують ініціативу Президента щодо роботи конституційної комісії з політичної реформи. Про це вони заявили на прес-конференції.
Голова Верховної Ради зазначив, що наявні зміни до Конституції не сприймаються однозначно. «Часто це випливає з недосконалих положень законів і норм, які конфліктують з Конституцією,— заявив він.— Я ніколи не виступав проти змін до Конституції. Виходячи з того, що в процесі реалізації конституційної реформи ми наштовхнулися на протиріччя, у цьому випадку треба працювати».
Віктор Янукович не повідомив, чи направить уряд своїх представників до складу конституційної комісії.
При тім Прем’єр-міністр заявив, що Кабінет Міністрів готовий до співпраці з Президентом щодо розробки спільних цільових програм: «Ми зробимо висновки і почнемо працювати у визначенні пріоритетів і створенні спільних цільових програм».
Глава уряду повідомив, що під час зустрічі з Президентом України було ініційовано створення кількох цільових програм переважно гуманітарного характеру. «Ми підтримаємо ініціативу Президента щодо програми з охорони здоров’я і деяких інших»,— наголосив Прем’єр.
Загалом Віктор Янукович оцінив розмову, що відбулася, як «позитивну». Наразі, за його словами, досягнуто домовленості провести ревізію ухвалених торік документів, «які мали дискусійний характер». За словами Прем’єр-міністра, було також досягнуто порозуміння в питаннях розподілу повноважень і відповідальності між гілками влади. «Розподіл повноважень і відповідальність перед суспільством — це питання принципове. Але я погоджуюся з Президентом, що тут все треба приводити у відповідність»,— підкреслив Прем’єр.
Віктор Янукович висловив сподівання, що в поточному році гілкам влади вдасться відкинути розбіжності й розпочати рік зі спільного бажання створити ефективну систему влади. «Цього бажає суспільство і ми це добре знаємо»,— сказав він.
Незважаючи на позитив, який випромінювали учасники «зустрічі трьох», не обійшлося без, так би мовити, ложки дьогтю. Розроблений урядом і ухвалений Верховною Радою Закон «Про Кабінет Міністрів України» буде ветовано главою держави. Це підтвердив Президент на спільній прес-конференції.
Віктор Ющенко заявив, що накладе вето на розроблений документ згідно з положенням, яке міститься у підписаному представниками всіх гілок влади Універсалі національної єдності України. «В Універсалі ми домовилися, що над Законом «Про Кабінет Міністрів України» працюватимемо всі разом, сформулюємо консолідовану позицію і її підпише Президент. Але, на жаль, в уряді була створена ініціативна група, яка сформувала свій документ»,— обґрунтував свою позицію глава держави.

КОМЕНТАРІ З РІЗНИХ БОКІВ
Лідер БЮТ Юлія Тимошенко скептично ставиться до ідеї ухвалення «дорожньої карти» виконання Універсалу національної єдності.
Про це вона повідомила в інтерв'ю журналістам у ВР.
Пані Тимошенко нагадала журналістам, що раніше прогнозувала підписання ще не однієї домовленості між представниками коаліції та Президентом.
За її словами, «...не хотілося б бути пророком, але ми підійшли до другого універсалу, а там недалеко і до 27-го»,— сказала вона, додавши, що на «дорожню карту» чекає така сама доля, як і на Універсал національної єдності, який систематично не виконується.
Народний депутат, член БЮТ Володимир Полохало вважає, що нинішній рейтинг Президента Віктора Ющенка «знаходиться на рівні рейтингу Леоніда Кучми в період касетного скандалу». Про це він заявив у інтерв’ю парламентським журналістам, відповідаючи на запитання кореспондента ForUm’у.
Пан Полохало заявив, що главу держави втягують у ту логіку, «де Президент крок за кроком, сам того не усвідомлюючи, здійснює вчинки, які дають більше дивідендів його конкурентам — Януковичу і Морозу».
На думку парламентаря, з Ющенком грають, «як із мишею». «Результатом зустрічі став своєрідний пакт, де умови глави держави виконано тільки на половину. Сьогодні він — заручник загальної ситуації»,— наголосив політик.
Тим часом, народний депутат, член «Нашої України» Юрій Єхануров позитивно ставиться до зустрічі Президента, Прем’єра і спікера. Про це він заявив у інтерв’ю парламентським журналістам.
Пан Єхануров переконаний, що подібні зустрічі потрібно проводити регулярно: «Дуже добре, що домовилися, дуже добре, що зустрілися. Хотілося б, аби був результат у вигляді законопроектів. Наприклад, закон про Кабінет Міністрів».
Народний депутат Тарас Чорновіл назвав зустріч «однією з тих раптових, які довго плануються».
За словами нардепа, основною темою зустрічі стало планування спільних дій гілок влади у 2007 році. «Конфлікти, які нагромадилися торік, мають бути зняті»,— підкреслив пан Чорновіл.
Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, чи вдалося Прем’єрові й Президентові ліквідувати конфлікти, що нагромадилися, він сказав: «Існує чимало непорозумінь, море пунктів тертя, оскільки в найближчому оточенні Президента є різні люди, які раніше були в Адміністрації Президента, коли її очолював Медведчук». На думку депутата, саме такі люди в оточенні глави держави всіма засобами намагаються загострити конфлікт.
У цій ситуації Тарас Чорновіл радить Прем’єру, Президентові й спікеру проводити зустрічі, подібні нинішній, щомісячно. «Щоб і Віктор Андрійович розумів, що об нього ноги не витирають, і щоб Віктор Федорович розумів, що деякі психологічні моменти треба враховувати і можливо рухатися до повного втілення змін до Конституції»,— сказав він.
також у паперовій версії читайте:
  • НА ВИХІД!
  • ВИМУШЕНИЙ КОМПРОМІС
  • ЛЮБИМО УКРАЇНУ Й... БРЕЖНЄВА
  • КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО ТРІЩИТЬ ПО ШВАХ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».