Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА СУСПІЛЬСТВО
РЕСТРУКТУРИЗАЦІЄЮ — ПО БОРГАХ
Нещодавно парламент ухвалив Закон України «Про реструктуризацію заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і комунальні послуги, що утворилася станом на 1 грудня 2006 року». Прокоментувати цей документ кореспондент Укрінформу попросила заступника міністра будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України Григорія Семчука.

— Питання платити чи ні за житлово-комунальні послуги, здається, ні в кого вже не викликає сумніву: треба платити,— сказав Григорій Михайлович.— І все ж платіжна дисципліна населення й донині залишається невтішною. Заборгованість громадян з оплати житлово-комунальних послуг торік зросла на 72,1 млн гривень і становить 6,16 млрд гривень. Особливо несприятлива ситуація у містах. Із усієї кількості сімей, що живуть у багатоквартирних житлових будинках, кожна третя родина належить до боржників. Однак я далекий від того, аби всіх гамузом записувати до зумисних неплатників, котрі, мовляв, свідомо не хочуть розраховуватися за спожиті послуги. Ні для кого не є секретом, що чимало наших громадян не спроможні робити це вчасно. Вони потерпають від бідності, низьких рівнів доходів, малих пенсій та зарплат... Власне, допомогти насамперед такій категорії населення покликаний механізм реструктуризації боргів, до якого держава вдається не вперше.
Старт цій новації було дано ще 1 липня 2003 року, коли запрацював попередній Закон «Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію». Його перевагами, за словами заступника міністра, встигли скористатися 2,45 млн сімей. Вони зобов’язалися впродовж п’яти років погасити борги на загальну суму 1,6 млрд гривень. Наразі сплачено 784,7 млн грн. Це — майже половина заборгованої суми, але попереду ще два роки! Механізм реструктуризації справив позитивний вплив і на тривалість терміну заборгованості населення перед комунальниками. Якщо в 2003 році він сягав у середньому майже рік, то нині — сім місяців. Істотно (до 30 відсотків) зменшилася й частка громадян, які мають понад тримісячну заборгованість.
Ще кращі результати очікують у Мінбуді від виконання нового Закону України «Про реструктуризацію заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і комунальні послуги, що утворилася станом на 1 грудня 2006 року». Головна відмінність цього документа від попереднього полягає в тому, що тепер громадяни отримали можливість реструктуризувати не лише «стару», а й «свіжішу» заборгованість, тобто ту, що утворилася станом на 1 грудня 2006 року.
— Не виключено,— продовжує Григорій Михайлович,— що останнє підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги може спровокувати збільшення кількості неплатників. Аби цього не сталося, закон дасть змогу малозабезпеченим і соціально незахищеним верствам населення повною мірою скористатися програмою житлових субсидій. Люди отримають можливість реалізувати своє законне право на адресний соціальний захист і користуватися житлово-комунальними послугами на рівні державних соціальних нормативів. Очікується, що під чинність закону потрапить чимало одиноких непрацездатних громадян, бо й донині серед отримувачів субсидій частка таких сімей перевищувала 70%.
Що до власне програми житлових субсидій, то, як відомо, уряд нещодавно істотно спростив порядок їхнього надання. Тим часом у новому законі та ухваленій Кабміном постанові «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» (№ 1703) є певні розбіжності.
— Сподіваюсь,— наголосив Григорій Семчук,— що найближчим часом вони будуть усунуті. Адже йдеться про остаточне зняття «паперових бар’єрів» для людей, які за наявності нереструктуризованої заборгованості захочуть оформити житлову субсидію.
У Мінбуді розраховують, що завдяки новому закону поліпшуватиметься не лише платіжна дисципліна населення, а й стабілізуватиметься ситуація в житлово-комунальному комплексі України. Нині фінансово-економічний стан підприємств галузі є незадовільним. Збитки становлять майже 1,4 млрд гривень, що вдвічі більше, ніж у 2005 році, дебіторська заборгованість сягає 7,4 млрд гривень, кредиторська — 8 млрд. Із набранням чинності новим законом можна очікувати на повернення таких потрібних і довгоочікуваних для галузі грошей. Фахівці вважають, що річна сума платежів із погашення реструктуризованої заборгованості орієнтовно становитиме 1 млрд гривень, а кількість укладених договорів — 1,2 млн.
Хоча що матимемо насправді — покаже час. Із упевненістю можна стверджувати лише те, що сама процедура укладення договору на реструктуризацію житлово-комунальних боргів не буде надто обтяжливою для людей. «Скажімо, якщо виходити із середньостатистичних сукупних витрат домогосподарств у 1400 гривень, то частка витрат на оплату житлово-комунальних послуг після укладення договору на реструктуризацію заборгованості становитиме 25%. Із них 20% — це поточні платежі, а 5% (приблизно 70 грн) — платежі з погашення заборгованості»,— зазначив на завершення заступник міністра.
також у паперовій версії читайте:
  • У ПАРЛАМЕНТІ ГОВОРИЛИ ПРО ПРОБЛЕМИ ОСВІТИ
  • НА РИНОК БУДІВНИЦТВА НЕ ХОЧУТЬ ПУСКАТИ «ЧУЖИХ»
  • «NO PASARAN!»
  • «...АЛЕ ТРОШКИ НЕ ТАК»

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».