Головна
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Жовтень 14, 2014
Головні новини
За пенсіями до ПФ звернулося 64 тис.переселенців У зв’язку з переїздом через воєнні дії на ... (12 Жов 2014)
Добра воля Не­що­дав­но бу­ли ... (12 Жов 2014)
Як Москва сама себе висікла 7 сеп­ня уряд Ро­сії на ... (12 Жов 2014)
Турецький Кіссінджер іде вгору Ре­джеп Та­йп Е­до­ган ... (12 Жов 2014)
Союз держав-ізгоїв У Мос­кві дня­ми ... (12 Жов 2014)
Активізація дипломатичних маневрів навколо Ураїни Чергове загострення військово-політичного ... (12 Жов 2014)
План Путіна Пе­зи­дент о­сії ... (12 Жов 2014)
Штайнмаєр вважає Порошенка й Путіна відповідальними за ... Міністр закордонних справ Німеччини ... (12 Жов 2014)
УКРАЇНА – НАТО Учо­ра в Уель­сі ... (12 Жов 2014)
ДЕМОКРАТИЧНА УКРАЇНА УКРАЇНА І СВІТ
НІМЕЧЧИНА ВИЗНАЧИЛА ПРІОРИТЕТИ ГОЛОВУВАННЯ В ЄС
Перше січня 2007 року стало історичною датою в історії Європейського Союзу. У березні європейці святкуватимуть п’ятдесятиріччя Римського договору, яким був започаткований сучасний етап інтеграції. Крім того, починаючи з січня, після Болгарії та Румунії в об’єднаній Європі налічуватиметься вже 27 країн. Цей факт, безумовно, має свої наслідки, що ускладнюють процес формування нових правових засад керівництва розширеним Європейським Союзом. Спроба розв’язати зазначену проблему буде основним пріоритетом під час піврічного головування Німеччини в євроспільноті.

У робочій програмі — близько двох сотень сторінок, на яких висвітлено механізми вирішення конкретних європейських проблем, починаючи з переговорів щодо можливої перспективи приєднання до ЄС балканських країн, «першими ластівками» якого мають стати Хорватія та Туреччина, та гострих проблем гарантування енергетичної безпеки Євросоюзу.
Німецькі дипломати мають на меті також дати імпульс дебатам про долю першої спільної конституції євроспільноти. Передбачається, що завершити роботу з «реанімації» цього документа, відхиленого 2005 року на референдумах у Франції та Нідерландах, доведеться новому президентові Франції під час головування його країни в ЄС у другому півріччі 2008 року. До того часу 27 країнам ЄС доведеться навчитися узгоджувати свої національні інтереси з потребою захищати спільні європейські цінності.
Слід зазначити, що на порядку денному в ЄС залишаються соціальні проблеми. Здається, Європейський Союз більше, ніж терористів, боїться нелегальної робочої сили, водночас в умовах демографічної кризи заради збереження темпів розвитку економіки не може зовсім від неї відмовитися. Формою розв’язання цієї проблеми є реалізація програми спеціального сусідства з країнами, які не мають близької перспективи вступу до ЄС. Саме Німеччині доведеться наповнювати змістом політику спеціального сусідства, зокрема, щодо України.
Німеччина підтримує початок у 2007 році обговорення умов договору про утворення зони вільної торгівлі між нашою країною та Євросоюзом. Проте переговори розпочнуться лише тоді, коли Україна стане членом Світової організації торгівлі. До того часу дипломатичний темп консультацій лишатиметься високим. Наприклад, наприкінці січня в Києві відбудеться зустріч представників комітету з питань співпраці між Україною і ЄС, на початок лютого в Києві призначено спільне засідання міністрів закордонних справ «трійки» ЄС й України. На початок червня заплановано засідання Ради з питань співпраці в Брюсселі. Наступний саміт Україна— ЄС має відбутися у вересні в Києві під час головування в організації Португалії.
Крім головування в ЄС, Німеччина з початку нового року перебрала на себе головування у «великій вісімці». Аби погодити порядок денний виконання цих обов’язків, на початку січня 2007 року бундесканцлер Ангела Меркель має відбути до США. До речі, вже заплановано провести навесні 2007 року у Сполучених Штатах черговий європейсько-американський саміт, на якому обговорюватиметься кризова ситуація на Близькому Сході. Отже, на німецьких дипломатів чекає чимало турбот, тож від їхніх успіхів залежатиме темп розв’язання актуальних європейських та глобальних проблем.

Андрій МАРТИНОВ
також у паперовій версії читайте:
  • «ГАЗПРОМ» У НАСТУПІ
  • ЯК МОСКВА І МІНСЬК ТОРГУВАЛИСЯ
  • ПЕКІН І ТОКІО ЗАСВОЮЮТЬ УРОКИ ІСТОРІЇ

назад »»»


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.u».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».